Politikk

Navarsete ringte Solhjell for å flytte ny europaveitrasé

Resultatet ble som Senterpartilederen ville - en tunnel som økte regningen med 400 millioner kroner.

Leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, i hjembygda Lærdal.
  • Arild Færaas
  • Ntb

Avgjørelsen til daværende miljøvernminister Solhjell var i strid med Statens vegvesens ønske, og gir en ekstraregning på 400 millioner kroner, melder NRK Dagsrevyen.

Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen ønsket at den nye traseen på europavei 16 gjennom Lærdal skulle legges som vei, og at veien skulle ligge 300 meter unna huset til Navarsete.

Men Sp-lederen tok personlig kontakt med Solhjell som så tok avgjørelsen om å legge strekningen i tunnel. Telefonsamtalen ble tatt bare dager før den rødgrønne regjeringen gikk av.

Tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV)

Solhjell sier han diskuterte saken med Navarsete og at hun redegjorde for sitt syn i samtalen.– Men min avgjørelse ble tatt på bakgrunn av sakens innhold og anbefalinger, sier Solhjell til NRK.

Navarsete: Ikke berørt av veien

Tidligere kommunalminister Navarsete har to kommentarer til NRK.

— Punkt én: Jeg er ikke berørt av den veien. Punkt to: Om jeg hadde stått på hodet for å få tunnel, ville det vært helt legalt.

Et samlet kommunestyre i Lærdal, hvor Navarsetes mann tidligere var varaordfører, gikk også inn for tunnel.

Frps parlamentariske nestleder Harald Tom Nesvik ser derimot svært alvorlig på saken.

— Dette skaper den usikkerheten som vi ikke kan ha. Når besluttende myndigheter skal gjøre ting på et godt faglig grunnlag, kan vi ikke ha enkeltstatsråder som ringer til hverandre, fordi de direkte eller indirekte kan bli rammet av en veiutbygging, sier han til NRK.

- Vanlig å ringe andre statsråder

Bård Vegar Solhjell sier til Aftenposten at det har skjedd flere ganger at en med-statsråd har prøvd å ringe ham for å argumentere i en sak.

— Det er veldig vanlig at statsråder tar kontakt med andre statsråder, som partipolitikere eller har et lokalt engasjement.

- Har du gjort det selv?

— Jeg hadde stadig kontakt med andre statsråder, der det for eksempel var snakk om viktige miljøinteresser.

Det at denne saken gjaldt en vei bare 300 meter fra Navarsetes hus mener Solhjell ikke gjør denne saken problematisk.

— Jeg var kjent med at hun bor i Lærdal, men det var ikke et argument i samtalen. Hun gjorde det også klart at det ikke hadde noe med saken å gjøre.

- Men hvorfor gikk du mot Statens vegvesens ønske i denne saken?

— Det er ganske vanlig at en fagetat vil holde kostnadene nede, men jeg har et helhetlig ansvar. Og jeg la vekt på rådene jeg fikk fra mine folk, blant annet statssekretæren, og det enstemmeige kommunestyrevedtaket i Lærdal. Det var et godt begrunnet synspunkt om at man skulle legge veien rundt området med mye bebyggelse. Det var også en skolevei og viktige landbruksområder å ta hensyn til.

Politisk rådgiver Reynir Johannesson (Frp) i Samferdselsdepartementet sier til Aftenposten at de vil samle inn mest mulig informasjon om denne saken og se på den.

Les mer om

  1. Politikk