Politikk

Solhjell: – KrF har de beste forhandlingskortene et småparti har hatt på tiår

Tidligere miljøvernminister, nå WWF-sjef Bård Vegar Solhjell har store forhåpninger til hva KrF skal få til på klima i forhandlingene med Solberg-regjeringen.

WWF-sjef og tidligere miljøvernminister for SV, Bård Vegar Solhjell, mener det er nå eller aldri om KrF skal greie å trekke Solberg-regjeringen i en grønnere retning.

 • Stine Barstad
  Journalist

– KrF har de beste forhandlingskortene et småparti har hatt på tiår, etter min oppfatning, sier leder for miljøorganisasjonen WWF, Bård Vegar Solhjell.

Den tidligere SV-statsråden har forhandlet om regjeringserklæringer to ganger før, for den rødgrønne regjeringen i 2005 og 2009. Han mener det er to grunner til at KrF sitter med noen ess i ermet når regjeringsforhandlingene med Høyre, Frp og Venstre starter:

 1. KrF kan gjøre en mindretallsregjering til en flertallsregjering. Det vil være en enorm gevinst for Regjeringen å få KrFs mandater inn og slippe å forhandle med partiet på Stortinget.
 2. Klima er viktig i de delene av KrF som ville søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Er plattformen dårlig på dette feltet, vil det være en reell fare for opprør i den «røde» delen av partiet. I sentralstyret, som skal godkjenne plattformen, ville flertallet danne regjering med Ap.

– Da SV gikk i regjering (med Ap og Sp, red anm.) i 2005, hadde vi jobbet for å komme i regjering i ti år. Det var helt utenkelig at partiet ville sende forhandlingsresultatet i retur. Men i KrF er situasjonen en helt annen, sier Solhjell.

«Sjeldent stor» – men kortvarig – sjanse

KrF-ledelsen har flere ganger sagt at klima blir en av de viktigste sakene for partiet i regjeringsforhandlingene. Partiets klimapolitiske talsmann, Tore Storehaug, har blant annet varslet at oljeskatten bør komme på forhandlingsbordet.

– KrF har nå en sjeldent stor sjanse for å få flyttet norsk klimapolitikk, sier Solhjell.

Men KrFs store mulighet til å dreie Regjeringens klimapolitikk ligger i forhandlingene. Når erklæringen er i boks, er løpet på klima i stor grad kjørt, understreker han.

– På andre områder kan KrF kanskje vinne slag også senere, men på klima er det nok dessverre liten sjans. Frp styrer de tre viktigste klimadepartementene – finans, olje og samferdsel – der de mest radikale grepene vil møte stor motstand, sier Solhjell.

 • Les også: Her er klimaløftene i Aps alternative budsjett som skal vise KrF hva de gikk glipp av ved å gå til høyre

«Regjeringen vil ...»

Sammen med miljøorganisasjonen Zero har Solhjell og WWF laget et innspillsnotat til KrF med saker de mener partiet bør prioritere – og som det kan være mulig å få gjennomslag for.

Notatet har de like gjerne utformet som et fiks ferdig klimakapittel til en regjeringserklæring for den utvidede Solberg-regjeringen, med innledende tekst og kulepunkter under overskriften «Regjeringen vil».

KrF til krig mot kull og palmeoljediesel

Miljøpolitisk talsmann i KrF Tore Storehaug deler analysen om at KrF har langt bedre forhandlingskort enn Venstre hadde da partiet gikk i regjering tidligere i år.

– Det er en klar forventning i partiet om at KrF klarer å vise bredde ved å komme ut av regjeringsforhandlingene med tydelige seire i klimapolitikken, sier han.

I tillegg til oljeskatten trekker han frem varig vern av spesielt sårbare områder, som Lofoten, Mørebankene, Bjørnøya og iskanten, mot oljevirksomhet. Å få ned utslippene fra cruisetrafikken er også et eksempel på en sak som vil være viktig for KrF i forhandlingene. Det blir også viktig å få fjernet avgiftsfritaket for biodrivstoff basert på palmeolje.

Internasjonalt blir «krigen mot kull» viktig, og å få til et taktskifte for utbygging av fornybar energi i sør. I tillegg mener han Regjeringen må følge Norges Banks anbefaling om å selge oljefondet ut av olje og gass.

Les mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Klima
 3. Bård Vegar Solhjell
 4. Fornybar energi
 5. Lofoten
 6. Zero
 7. WWF