Politikk

Siv Jensen advarer mot Aps nye skatteplan

Folk flest og næringslivet må forberede seg på betydelig mer skatt etter et regjeringsskifte, mener finansminister Siv Jensen.

Siv Jensen mener det alternative statsbudsjettet til Ap og Jonas Gahr Støre kan få alvorlige konsekvenser for norsk næringsliv om det blir gjennomført. Larsen, Håkon Mosvold

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

I Aftenposten onsdag presenterte Ap-leder Jonas Gahr Støre og finanspolitiker Marianne Marthinsen Arbeiderpartiets forslagtil skatte— og avgiftsopplegg for 2015.

— At de vil reversere alle lettelsene vi har gjort i skatter og avgifter til nå betyr at vi vil stå igjen med en kraftig skjerpelse på norsk næringsliv. Det er alvorlig, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til Aftenposten.

Ap vil øke skattetrykket med ti milliarder kroner sammenlignet med kuttene Solberg-regjeringen gjorde i fjor og har foreslått for neste år.

- Høyst uklart

Støre vil ikke svare på om en eventuell Ap-regjering etter valget i 2017 vil tilbakeføre skattene og avgiftene til det nivået de var på da Stoltenberg-regjeringen gikk av høsten 2013.

— Jeg ønsker ikke å konkludere i dag. Det er ikke seriøst, fordi vi ikke vet hvordan den økonomiske virkeligheten ser ut i 2017, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Jensen synes Ap og Støre ikke gir gode nok svar på hvor stor skatte- og avgiftsøkningen vil bli etter et regjeringsskifte.

— Nei, det er høyst uklart. Det eneste folk må forvente er at de vil øke skattene mye. Det vil bli en skjerpelse av formuesskatten, og på toppen av dette en skjerpelse av beskatningen av eiendom, sier Jensen.

Roser fjerning av arveavgift

Selv om Ap går inn for å gå tilbake til det totale skatte- og avgiftsnivået fra høsten 2013, gjør de endringer i de enkelte skattene og avgiftene.

Blant annet velger Ap å beholde Solberg-regjeringens fjerning av arveavgiften.

— Dette er gledelig, og en erkjennelse av at de har tatt feil i spørsmålet om arveavgiften, mener Jensen.

Økt eiendomsskatt

Ap sier imidlertid i sitt budsjettforslag at det kan være behov for å vurdere andre former for skattlegging av arv.

- Det viser at man ikke skal glede seg for tidlig. Da vil de lete etter en ny skatt, en ny måte å skattlegge død på, sier Jensen.

Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative budsjett en økt verdifastsettelse av sekundærbolig og næringseiendom i formuesskatten. Det betyr at de som har denne typen eiendom må være forberedt på skatteskjerpelser om Ap får styre.

Sikker på budsjettløsning

Arbeiderpartiet står helt på sidelinjen i årets budsjettforhandlinger mellom de borgerlige partiene på Stortinget. Det alternative budsjettet deres vil altså ikke få påvirkning på statsbudsjettet for 2015, men peker ut en retning for hvordan partiet vil styre den dagen de kommer tilbake i regjeringsposisjon.

 • Følg alt om budsjettkampen på Stortinget i vår nyhetsblogg
  Finansminister Siv Jensen sier hun ikke er bekymret for at budsjettforhandlingene skal gå i stå, til tross for at Høyre, Frp, Venstre og KrF nå har forhandlet i ti dager om 2015-budsjettet.

- Jeg er sikker på at Stortinget finner en løsning, sier hun.

 1. Les også

  Slik vil Ap vaske bort blåfargen i budsjettet

 2. Les også

  Syv grunner til at Frp sliter

 3. Les også

  Siv Jensen lover nye skattekutt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Slik er Støres skattegaranti for de fire neste årene

 2. POLITIKK

  Ap vil øke skattene og avgiftene med 10,5 milliarder kroner

 3. POLITIKK

  Aps programforslag: Vil øke skattene med inntil 15 milliarder - angripes fra høyre og venstre

 4. POLITIKK

  Den store skatteguiden: Her er de ulike partienes løfter

 5. POLITIKK

  SV skjerper skattene – lover lettelser for «folk flest»

 6. POLITIKK

  «Hvis politikk er å prioritere, vil Solberg-regjeringen trolig gå inn i historiebøkene som den svakeste noensinne»