Politikk

Per Sandberg ber om unnskyldning

Knut Arild Hareide reagerer sterkt på Frp-nestleder Per Sandbergs uttalelser om at KrF er medansvarlig for massakre på kvinner og barn. Nå ber Sandberg om unnskyldning.

Frp-nestleder Per Sandberg ville først ikke beklage uttalelsene sine i dag, før han snudde.
  • Robert Gjerde
    Journalist

I en pressemelding sendt til NRK torsdag ettermiddag, beklager Frp-toppen å ha sagt at KrF har ansvar for fremmedkrigeres terror.

«Jeg har full forståelse for at KrF reagerer på uttalelsene mine på NRKs Nyhetsmorgen. Jeg har heller ikke problemer med å si at det gikk litt varmt i dag tidlig. Og, jeg kan enkelt beklage dette overfor KrF. KrF har ikke ansvar for fremmedkrigernes groteske handlinger», skriver Sandberg.

Beklagelsen kom bare kort tid etter at han hadde forsvart uttalelsene overfor NTB.

– Jeg forstår meget godt at de føler seg støtt, men de står ikke alene. Samtlige partier på Stortinget har stått for en politikk med manglende vektlegging av integrering, av å sette krav. Når de legger ansvaret på Frps retorikk og tar opp debatten, da må de faktisk tåle søkelys på hva partiene har gjort, sa Sandberg.

Frp-nestleder Per Sandberg har foreløpig ikke besvart Aftenpostens henvendelser om intervju, men skriver i en kort sms:

— KrF har ikke ansvar for fremmedkrigeres ugjerninger.

- KrF har et enormt ansvar

Det var i et intervju med Klassekampen torsdag at Per Sandberg sa at Venstre, KrF og Høyre har lukket øynene for voldelig islamsk ideologi. I et intervju medNRK utdypet han uttalelsene og gikk til angrep på samarbeidspartnerne i KrF.

Frp-nestlederen hadde langet ut mot ut mot KrF-nestleder Dagrun Eriksen, som i et annet intervju torsdag, sa det var ufint av Sandberg «å trekke innvandringskortet»:

— Det er den samme uansvarlige retorikken fra KrF som har et meget stort ansvar for at tusenvis av unge mennesker født og oppvokst i Norge lever i frykt for tvangsekteskap, lever i frykt for kjønnslemlestelse. KrF har et enormt ansvar for at flere titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det KrF som har ønsket, og resultatet ser vi i dag, fortsatte Sandberg.

Reagerte sterkt

— Dette er så grovt, og så uanstendig, at Siv Jensen og Frp må rydde opp, svarte Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Hareide sier han i ledertid aldri har «våknet opp til slike uttalelser som jeg gjorde i dag.»

— Det Sandberg sier er så hinsides enhver fornuft at jeg ikke tror det norske folk opplever at han treffer, og at dette rammer KrF i seg selv.

Ødeleggende for samarbeidet

KrF-lederen mener Sandbergs uttalelser tærer på samarbeidet som KrF, og Venstre, har med Regjeringen.

— Dette er veldig ødeleggende for samarbeidet. Derfor er det naturlig at Siv Jensen rydder opp. Det er ikke hvem som helst som har uttalt seg, det er nestlederen i et regjeringsparti som vi samarbeider med .

Frp-lederen har foreløpig ikke villet kommentere uttalelsene fra nestlederen sin.

- Rammer ungdom

Hareide sier han hadde reagert like sterkt om det hadde vært Ap eller SV som ble rammet av Sandbergs uttalelser.

— Uttalelsene rammer de mange personene i dette landet som gjør en kjempeinnsats på ulike områder. Tenk på de muslimske ungdommene som nå har tatt initiativ til å slå ring rundt den jødiske synagogen i Oslo. Hvordan tror du de opplever dette utspillet?

Like ille som jødehat

Hareide sier vi de siste dagene har snakket mye om hvor forferdelig jødehat er.

— Men det er ikke noe bedre med hat mot andre. Det er noen verdier som vi ønsker skal prege samfunnet vårt. Jeg synes Per Sandberg nå tråkker på de verdiene.

- Klart dette sliter

- KrF og Venstre er støttepartier til en regjering der Frp er med. Hvordan føles det nå, Venstre-leder Trine Skei Grande?

— Vi satt sammen i Nydalen og forhandlet. Da satte Per Sandberg sitt navn under de positive ordene i avtalen om hva innvandringen gjør med samfunnet, sier hun.

Trine Skei Grande

— Sliter dette på regjeringssamarbeidet?

— Ja, det er klart det gjør det. Først setter vi oss ned og forhandler frem en avtale om innvandring, for så å oppleve at de går i strupen på oss. Og det skjer i en situasjon der det er viktig ikke å karakterisere og sette grupper opp mot hverandre.

- Hvordan da?

— Fordi vi nå blir utfordret fra ekstremister som rekrutterer fra grupper som føler seg utenfor samfunnet når slike uttalelser kommer. Sandberg rammer ikke meg og Knut Arild, men de som står utenfor.

Les også

  1. Per Sandberg mener KrF har bidratt til IS-massakrene

  2. Slik kan borgerlig kjekling knuse Erna Solbergs drøm

Les mer om

  1. Politikk