Borten Moe: Håper vi kan legge denne ulykksalige saken bak oss

– På vegne av alle som var på tur, (eksklusive den som sendte meldingen, vedkommende skylder en egen beklagelse til Liv Signe Navarsete og andre) vil jeg gjerne komme med en oppriktig beklagelse overfor Liv Signe Navarsete, skriver Ola Borten Moe på Facebook.

– Jeg håper vi sammen skal være i stand til å legge denne ulykksalige saken bak oss, skriver Ola Borten Moe (i midten) på Facebook. Bildet er tatt i 2014, da Borten Moe og Liv Signe Navarsete satt sammen i Sp-ledelsen.

Borten Moe, partiets første nestleder og deltaker på hytteturen hvor sexmeldingen ble sendt, sier at det har «vært krevende uker for partiet, Liv Signe Navarsete og alle som var med på turen».

– Bidratt med det jeg vet

– Ingen skal få en slik melding. For egen del har jeg ingenting med meldingen å gjøre, det var ikke en kollektiv handling og det er ingen som dekker over for andre.

– Jeg har tvert imot bidratt med det jeg vet og tror til generalsekretær Knut M. Olsen, skriver Borten Moe, som ikke har besvart Aftenpostens henvendelser.

Han skriver at «Alle spekulasjoner, beskyldninger og antakelser om noe annet har gitt ikke bare meg og de andre som var på tur, men også våre familier, en tung tid.»

– Jeg håper vi sammen skal være i stand til å legge denne ulykksalige saken bak oss og få fokuset over på Senterpartiets politikk, skriver Borten Moe. Han sier ikke eksplisitt at han nå regner med å tre inn igjen i vervet som nestleder, men meldingen må tolkes slik.

– Etterforsker bare saker der jeg er skurken

Vest politidistrikt opplyser at de ikke vil etterforske den grove sexmeldingen som ble sendt til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete i 2016.

– Politiet etterforsker bare saker der jeg er skurken, ikke der jeg er offer, sier Navarsete. «Alvorligheten i det anmeldte forholdet sett i forhold til den ressursbruken som vil gå med til etterforskning tilsier etter vårt skjønn at det ikke er riktig å prioritere saken», skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

Sps generalsekretær Knut M. Olsen i Senterpartiet har sagt at han vil gjøre det han kan, for å finne ut hvem som står bak den grove sexmeldingen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum stilte 21. april et ultimatum: Mannen som sendte meldingen, må melde seg. Ellers ville forholdet bli anmeldt.

– Jeg tar politiets henleggelse til etterretning. Jeg vil nå kalle inn til sentralstyremøte og lande denne saken i tråd med partiets etiske retningslinjer, opplyser Sps leder Trygve M. Slagsvold via en e-post fra partiets informasjonsrådgiver.

Anmeldt i forrige uke

Forrige uke ble det klart at ingen meldte seg. Da leverte Knut M. Olsen en anmeldelse til lensmannskontoret i Lærdal, hvor Navarsete bor.

At saken først kom opp i 2018, to år etter at meldingen blir sendt, er også noe politiet legger vekt på i sin beslutning.

«Et moment i avgjørelsen har vært at melder har vært kjent med saken i flere år uten tidligere å anmelde den,» heter det i politiets pressemelding.

Ingen har innrømmet ansvar

«Vi har lyst på fitta di», het det i meldingen som i februar 2016 tikket inn på Navarsetes Messenger-konto.

Meldingen var sendt fra Messenger-kontoen til tidligere statssekretær for Senterpartiet, Morten Søberg, som var på hyttetur i Åre i Sverige med flere profilerte partikolleger, blant dem Sp-nestleder Ola Borten Moe, Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes og Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram.

Ingen av de ti personene som var på hytteturen, har innrømmet å ha sendt meldingen til Navarsete. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa sist lørdag at partiet ville anmelde saken dersom den ansvarlige ikke meldte seg innen onsdag forrige uke. Politiet valgte altså å henlegge saken.

Navarsete raser mot politiet

En sykmeldt Liv Signe Navarsete har følgende kommentar til Bergens Tidende idet hun hører om politiets avgjørelse.

– Det overrasker meg ikke. Politiet etterforsker kun saker med meg når jeg er skurken, ikke der jeg er offer, sier hun kontant.

Navarsete viser til saken i 2008 der hun satt i bilen da en rådgiver i Samferdselsdepartementet kjørte for fort.

– Da satte politiet i gang etterforskning og begrunnet det med at det var så stor medieoppmerksomhet rundt saken. Det vil jeg vel si at det har vært rundt denne saken også, sier Navarsete.

Ola Borten Moe deltok på den mye omtalte hytteturen og har trukket seg i påvente av en løsning på saken.

– Opp til sentralstyret å avslutte saken

Ola Borten Moe trakk seg sist uke midlertidig fra vervet som nestleder frem til saken om den grove meldingen «har funnet sin løsning».

Nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim «tar henleggelsen til orientering».

– Nå må sentralstyret diskutere hvordan vi forholder oss til denne triste situasjonen og behandler saken i tråd med våre etiske retningslinjer, sier hun i en SMS til Aftenposten.

Stortingsrepresentant Heidi Greni fra Ola Borten Moes hjemfylke vil ikke si noe om hva slags konsekvenser saken bør få for de involverte på hytteturen.

– Det er opp til sentralstyret å avslutte saken i tråd med de nye etiske retningslinjene som Sp har vedtatt, sier hun til Aftenposten.

Sentralstyremedlemmer Aftenposten har vært i kontakt med, er svært ordknappe. Bjarne Undheim sitter på traktoren da Aftenposten opplyser ham om henleggelsen:

– Jeg tror ikke jeg ønsker å kommentere dette nå. Det er en ømtålig sak. Jeg vil tenke meg om og snakke med folk før jeg uttaler meg, sier han.

Marit Knutsdatter Strand skriver i en SMS «Ingen kommentar». Gro-Anita Mykjaaland sier også «ingen kommentar» og at saken vil bli behandlet i sentralstyret ut fra Sps etiske retningslinjer.

Saken oppdateres.