Politikk

Observatører fra tidligere Sovjet jakter på valg-juks

Lars Knut Aarland er førstemann inn i stemmelokalet på Stolmen i Austevoll. Tre internasjonale valgobservatører ser til at stemmeseddelen stemples, og puttes i valgurnen på riktig måte. Fra høyre: Almaz Esengeldiev (40) fra Kyrgyzstan, Lene Wetteland fra Den norske Helsingforskomité, og Denis Jivaga (35) fra Kasakhstan.

Denis (til v.) og Almaz (til h.) har reist den lange veien fra Kasakhstan og Kirgisistan, til Kalve i Bakkasund i Austevoll. Lene Wetteland fra Den norske Helsingforskomité er guide og tolk.

HJEMMEBESØK: Eirin Bjørkelund (til v.) viser fire internasjonale valgobservatører livet på Austevoll, og inviterer til viltgryte og ostekake på kjøkkenet på Kalve. Almaz og Denis skåler i eplesider med Iuris Lisovskyi (28), valgobservatør fra Ukraina.

REAGERER: På Selbjørn skole i Austevoll ligger stemmesedler fra 16 partier på bordet. Noen enslige lister fra småpartiene De Kristne, Piratpartiet, Kystpartiet og Rødt ligger fremme, mens sedlene fra Høyre, Frp, Ap, KrF og Sp er stablet i tykke bunker. -Vi reagerer på at det ikke ligger likt antall av alle stemmesedlene. Partienes oppslutning skal ikke være bestemt på forhånd, og vi liker ikke at det ligger føringer på hva folk skal stemme, sier internasjonal valgobservatør Denis Jivaga.

Stemmesedlene i Austevoll skal ikke tukles med. Det sørger vaktbikkjene fra to av verdens strengeste diktaturer for.

  • Marie Havnen
  • Ingrid Fredriksen

En svingete landevei, et rødmalt hus, og to langveisfarende med trillekofferter fulle av ullklær og notatblokker.

— Norge er et eventyrland. Er det magi? Det er så bra her at det nesten er umulig.

Almaz Esengeldiev (40) fra Kirgisistan kaster et selvplukket eple opp i luften, og griper det igjen. Sammen med Denis Jivaga (35) fra Kasakhstan har han reist den lange veien fra Sentral-Asia for å passe på at nordmenn teller riktig.

140 internasjonale valgobservatører er på oppdrag over hele landet. Almaz og Denis har havnet i en eplehage i havgapet.

Statsminister i tullehus

Duften av viltgryte sprer seg ut gjennom de hvitmalte karmene hos vertsfamilien på Kalve på Bakkasund i Austevoll. Det er stille. Da er det passende at Almaz bruker brølende doninger som et bilde på de store kontrastene mellom Skandinavia og de korrupte stan -landene.

— Dere har democracy . Vi har Jeep-ocracy , sier han, med trykk på det amerikanske bilmerket. Utrykket kommer fra griske statsansatte som putter penger i sin egen lomme, og kjennetegnes ved sine svære SUV-biler. Mens folk flest må nøye seg med smuler.

- Syns du vi er bortskjemte her i Norge?

— Bortskjemte? Ikke i det hele tatt, sier Almaz og knytter neven.

— Dere har en statsminister som bor i et lite tullehus. Jernbanedirektøren i Russland har et gods på over 1000 kvadratmeter. Det er sånne som ham som er bortskjemt.

Sugerør i Oljefondet

Landet Kasakhstan er kanskje mest kjent her hjemme for kultfiguren Borat, og den pensjonerte langrennsløperen Vladimir Smirnov. Denis Jivaga drikker sin tredje kopp te på rappen, og leter etter engelske ord for korrupte politikere.

- Vi har et oljefond i Kasakhstan også, men ingen vet hvordan inntektene brukes. Mesteparten havner nok på kontoen til presidentfamilien, sier han og trekker på skuldrene.

Denis er advokat og menneskerettighetsforkjemper, og har vært på studieturer i Tyskland, Frankrike og Belgia. Både han og Almaz er i Norge for første gang.

— Her ser vi hvordan livet egentlig burde være. Hjemme gir folk blaffen i menneskerettigheter og politikk. De har mer enn nok med å skaffe mat. Folk vet ikke hvor undertrykte de egentlig er. De vet ikke om noe annet liv, sier Almaz.

Norge trenger kontroll

I går morges, på valgdagen, var flagget heist utenfor den nedlagte skolen på Stolmen. Inne i gymsalen sitter fire personer klar til å krysse av 121 velgere på listen. Almaz og Denis sjekker at stemmesedlene ligger klar, og at valgurnen er tom.

Lene Wetteland er Sentral-Asia-rådgiver i Den norske Helsingforskomité, som jobber med menneskerettigheter og demokratistøtte. Selv om norske valg gjennomføres på en god måte, er det viktig at vi blir kikket i kortene, mener hun.

- I 2005 fikk en valgobservatør fra Aserbajdsjan inn i norsk valglov at vi må vise legitimasjon når vi skal stemme. Det er egentlig ganske opplagt, men vi tar så mye for gitt at vi ikke ser selv hvilke hull som finnes i systemet, sier Wetteland.

Vil kjempe for ny valglov

Få minutter etter at dørene er åpnet, kommer Lars Knut Aarland inn for å stemme. Han sitter i kommunestyret for Senterpartiet, og er bekymret for distriktspolitikken en eventuell borgerlig regjering vil føre.

- Jeg er veldig imot sammenslåing av mindre kommuner. Hva ville skje med merkevaren Austevoll da? Jeg syns vi skal ha det slik vi har det, sier Aarland.

Stemmeseddelen stemples før den slippes i valgurnen, og valgobservatørene noterer flittig på blokken. Før dagen er omme skal ytterligere åtte valglokaler inspiseres. Denis skal ta alle erfaringene med seg hjem til Kasakhstan.

— Valgene våre ser helt like ut på utsiden, men det er systemet bak som er forskjellen, sier han. Landet skal snart vedta en ny valglov, og den frittalende mannen er ikke redd for å promotere demokrati i hjemlandet.

— Jeg vet at presidenten gjør som han vil. Men jeg kommer til å si min mening likevel. En vakker dag er han nødt til å lytte til alle som vil ha forandring.

Les mer om

  1. Politikk