Politikk

- Spørsmålet ditt er basert på et utdatert bilde av SV

Mens SV-profilene rømmer Stortinget gleder SV-leder Audun Lysbakken seg som en unge til fotball-EM som starter denn helgen.

Audun Lysbakken drømmer om å kaste den blå regjeringen - og at SV kommer på vippen i Stortinget i 2017. Men gleder seg mest til Fotball-EM.
  • Robert Gjerde
    Journalist
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Den siste uken har flere av SVs mest markerte politikere sagt takk og farvel til SV og Stortinget. Bård Vegar Solhjell, Heikki Holmås og Snorre Valen takket alle nei til ny stortingsnominasjon. Sistnevnte fortsetter dog som SV-nestleder, med sete i Trondheim.

– Det er vanskelig å se disse profilenes avgang som noe annet enn at de har manglende tro på SV og fremtiden, Lysbakken?

– Det er feil. Selv om politikere i min generasjon ikke er så gamle, så kom vi veldig tidlig inn. Det er derfor naturlig med en del utskiftninger nå, men det er også mange som fortsetter.

SVs leder er enkel i «kaffeveien»: Svart filterkaffe, i pappkrus

– Med profilenes avgang: Begraves nå Halvorsen/Solhjell-perioden med et SV som søkte regjeringsmakt og innflytelse?

– Overhodet ikke. Jeg, og mange andre, var også del av det. Vi kommer aldri tilbake til den tiden da SV ikke søkte makt og posisjon.

– Hvordan skal dere søke makt?

– Vi ønsker et samarbeid med Ap etter neste valg. Men hvordan det vil bli får politikken avgjøre. Vi vi vil kaste den blå regjeringen. Men så er det det politiske gjennomslaget som avgjør hvordan vi samarbeider, enten i regjering eller i et sak-til-sak-samarbeid.

Les hvordan Lysbakken kommenterte avgangen til profilerte SV-ere:

Les også

Avviser faneflukt i SV

– Kan en samarbeidsavtale, slik Venstre og KrF har nå, være aktuelt?

– Både et regjeringssamarbeid og et formalisert samarbeid i Stortinget er alternativer. Begge deler kan gi betydelig gjennomslag. Drømmen for SV er et nytt flertall i 2017, men der Ap og sentrum ikke har flertall uten SV. Da har vi et utgangspunkt for å få stor innflytelse.

Audun Lysbakken

– Solhjell ga SV en politisk bredde. Hvem kan sørge for at det nå?

– Mange. Men spørsmålet ditt er basert på et utdatert bilde av SV. Vi var et fløydelt parti i krig med oss selv midt på 90-tallet, da jeg kom inn i politikken. Slik er det ikke lengre. Det sterke ytre presset har skapt et sterkt indre samhold. Det er fortsatt mye diskusjon, men de fasttømrede fløyene er borte. Jeg og Bård Vegar har f. eks. vært enige om de viktigste veivalgene.

– Så det er ikke slik at utskiftingen av mannskap åpner for at venstrefløyen i SV får full kontroll?

– Du vil ikke finne noen i SV som kjenner seg igjen i et slikt bilde. Realitetene er at Bård Vegar, Heikki, Snorre og jeg har jobbet tett sammen i flere år. Det som skjer nå innebærer ingen politisk endring.

Fotballpodcast med Lahlum

Lysbakken er godt over middels fotballinteressert, og har viet hele siste utgave av podcasten sin, som han lager sammen Hans Olav Lahlum, til Fotball-EM som begynner i helgen.

– Hvem vinner EM?

– Jeg håper på Sverige og Zlatan, men tror mest på Tyskland. Jeg unner Frankrike å vinne, etter alt landet har vært gjennom i det sist. Men jeg tror likevel det ender opp med tysk gull, slik det pleier å gjøre.

– Hvem holder du med?

– Jeg heier mest på Island! Landet er så vidt større enn Bergen i innbyggertall. Det er bare helt utrolig hva de har fått til. Men de vinner jo ikke EM, sier Lysbakken som også er opptatt av de «politiske» sidene ved EM.

– Med en voksende fremmedfrykt i Europa er det spennende at mange av landslagene fremstår som multikulturelle.

– Hva mer?

– Det blir spennende å se hvem som kommer lengst av Russland og Ukraina. Det er også spesielt at både Irland og Nord-Irland er med i EM. Irlands James McClean har f. eks. spilt ungdomslandskamper for Nord-Irland, men valgte til slutt å spille for Irland med en politisk begrunnelse, sier Lysbakken.

Les også

  1. Kari Elisabeth Kaski kan bli SVs toppkandidat i Oslo

  2. Internrevisjonen: Ikke se til Sverige i innvandringspolitikken, Lysbakken | Andreas Halse

  3. Audun Lysbakkens problem er ikke strategi, men politikk | Frank Rossavik

Les mer om

  1. Audun Lysbakken