Ap-politiker tilbake i Norge etter delegasjonsreise i Midtøsten

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal, som har levert fiktive reiseregninger, landet torsdag morgen på Gardermoen.

Hege Haukeland Liadal etter å ha passert tollen på Gardermoen torsdag morgen.

Ap-politikeren har vært på delegasjonsreise i Qatar. Hun landet med et fly fra Qatar Airways klokken 07.01 torsdag morgen.

Stortingsrepresentanten kom ut i ankomsthallen med trillekoffert en drøy halvtime etter landing. Der ble hun møtt av sekretariatsleder Halvard Ingebrigtsen og tok første mulige utgang mot en ventende bil.

– Liadal, du skal nå i samtaler med Stortingets administrasjon. Hvordan ser du på det?

– Jeg har ingen ytterligere kommentarer enn det jeg har gitt tidligere. Også får jeg komme tilbake etter det, sa Liadal til Aftenposten på vei ut av flyplassen.

– Hva kommer du til å legge vekt på i din forklaring til administrasjonen?

– Jeg har ingen ytterligere kommentarer. Kommer tilbake.

– Du er stortingsrepresentant, Liadal, har du ingenting å si til velgerne dine i dag?

– Nå skal jeg i dialog med Stortinget, så kommer jeg tilbake.

Stortingsrepresentanten har ikke latt seg intervjue om Aftenpostens avsløringer siden tidlig denne uken. Onsdag tok flere til orde for at saken burde politianmeldes. Dette har Liadal så langt ikke kommentert. Hun har også bare svart skriftlig på saken om at Stortingets administrasjon allerede før jul oppdaget en rekke feil ved kjøregodtgjørelser Liadal hadde krevd refundert.

Les også

Politikerne er for passive i møte med juks fra sine egne | Trine Eilertsen

Hege Haukeland Liadal på vei ut av Gardermoen. Åsmund Aukrust (Ap) er bak henne. Sekretariatsleder Halvard Ingebrigtsen foran.

Har trukket seg

Liadal kom ut i adgangshallen med Åsmund Aukrust (Ap). Sammen sitter de i Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU). Liadal har vært medlem i delegasjonen siden oktober 2017 og ble nestleder samme høst.

IPU har medlemmer fra over 140 nasjonalforsamlinger. Medlemmene møtes på kongresser to ganger i året for å diskutere internasjonale spørsmål som menneskerettigheter, likestilling og antiterrorarbeid. Denne uken hadde unionen møte i Doha i Qatar, og det var denne reisen Liadal kom hjem fra torsdag morgen.

Som følge av Aftenpostens avsløringer har Liadal nå meldt frafall til fremtidige møter i IPU. Hun har også trukket seg midlertidig fra Arbeiderpartiets landsstyre, sagt fra seg saksansvaret for petroleumspolitikken og trukket seg som nestleder i Rogaland Ap.

Sier det kan være vanskelig å forstå systemet

Tirsdag ettermiddag avslørte Aftenposten at Liadal har levert fiktive reiseregninger til Stortinget. I reiseregninger for over 60.000 kroner har Aftenposten funnet at Liadal har vært et annet sted enn det hun har oppgitt, eller at hun har fått penger for å ha vært hjemme, på hytta eller på private reiser.

Liadal erkjenner at hun har levert reiseregninger for reiser hun aldri har vært på. Hun forklarer delvis Aftenpostens funn med at planlagte reiser er blitt avlyst, men at hun da likevel har levert detaljerte reiseregninger fordi planene lå i kalenderen. I andre tilfeller forklarer hun at hun har levert regninger på feil datoer.

Hege Haukeland Liadal avviste ikke Aftenposten da vi møtte henne på Gardermoen, men hun ga kun noen korte kommentarer.

Hun legger til at det kan være vanskelig å forstå reiseregningssystemet, og at «det er ikke alt som er like åpenbart alltid».

Tirsdag ettermiddag sa Ap-politikeren at hun beklager det hun har gjort.

– Jeg har oppdaget feil, og det beklager jeg. Det er jeg lei meg for, og i tråd med at jeg har tatt kontakt med reisekontoret og oppklart der det har oppstått feil, betaler jeg det tilbake, sa Liadal.

Stortingets administrasjon og presidentskap er i gang med en prosess for å vurdere reaksjoner mot Aps Hege Haukeland.

– Denne saken har høy prioritet, men det er viktig at Liadal også blir hørt i denne saken. Jeg kan ikke gå inn i detalj nå. Stortingets administrasjon og presidentskap må ta den endelige vurderingen når alle fakta er på bordet, sier stortingspresident Tone W. Trøen (H) til Aftenposten.

Jorunn Nilsen i Stortingets presseavdeling opplyser til Aftenposten at Liadal møter Stortingets administrasjon torsdag.

– Foreløpig er det en prosess for å få frem fakta, også i dialog med Liadal, forteller Nilsen.