Erna Solberg fikk nesestyver i abort-debatten

Høyre sier nei til å stramme inn abort-reglene - mot partilederens vilje.

Høyre-leder Erna Solberg innledet Høyres landsmøte på Gardermoen fredag.

Ta vår uhøytdidelige quiz — er du en ekte Høyre-velger?

Til tross for at Høyre-leder Erna Solberg selv gikk på talerstolen og argumenterte sterkt for å endre dagens abortlov under lørdagens debatt, sa landsmøtet nei.

— Jeg er kjempeglad og veldig stolt over partiet mitt. Dette er en seier som viser at Høyre har tillit til enkeltmennesket og kvinner, sier Julie Brodtkorb, som er leder i Høyres kvinnenettverk.

- Når forstod du at dere ville vinne frem?

— Ganske langt ute i debatten i dag. Da jeg la meg i går kveld, fikk jeg beskjed av fylkeslederne som hadde telt, at det lå an til omtrent 50/50, så jeg vil sove mye bedre i natt, sier Solbergs eks-rådgiver til Aftenposten.

Solberg på talerstolen

Etter en svært heftig debatt vedtok Høyre med stort flertall dermed å beholde dagens abort-regler, mot partilederen og programkomiteens vilje. Tidligere har nestleder Bent Høie gått så langt som å kalle dagens lov - og loven Høyre nå vil videreføre - for diskriminerende.

— Jeg vil gjerne si hvorfor jeg for 14 år siden kom til en annen konklusjon. Da hadde vi en lang og stor diskusjon, om det er riktig at et sykdomsbilde og funksjonshemninger mange lever i vårt samfunn skal være et selvstendig grunnlag, og ikke være en del av den helhetlige vurderingen som alle aborter etter 12. uke er del av, sa Solberg fra talerstolen.

Høyre har siden 2001 hatt en formulering i sitt program om at alvorlig sykdom hos fosteret ikke lenger skal være et selvstendig kriterium for abort etter uke 12. En samlet programkomité og partiledelsen inkludert Erna Solberg har villet beholde kravet om at abortloven skal endres.

— Det er et spørsmål om hvordan vi respekterer livene til de som lever med disse sykdommene i dag. Vi har et ansvar for hvilket signal vi sender til mennesker med funksjonshemninger, sa Høyre-lederen fra talerstolen.

Snakket Solberg imot

Hun fikk tydelig motbør blant annet fra byrådsledre Monica Mæland i Bergen, før den ene delegaten etter den andre gikk løs på hennes standpunkt.

— Jeg mener Høyre verken skal eller bør innskrenke kvinners rett til abort. Vi har en lov som fungerer, sa byrådsleder Mæland.

Bergen-ordfører Trude Drevland var enda tydeligere:

— Er dette mitt Høyre? Skal Høyre gjøre den aller vanskeligste avgjørelsen om mulig enda vanskeligere? Er dette mine politiske venner? Er det mitt Høyre? Det vanskeligste av alle livets valg er vanskelig nok nå, stem imot endring i abortloven, sa Drevland med stor innlevelse.

Også Ingvill Dalseg Snøfugl fra Sør-Trøndelag, som er jordmor, snakket mot Erna Solberg.

— Å bli fortalt at fosteret du bærer på er alvorlig sykt, velter verden. Jeg er glad for at vi i dag har flotte fagfolk som vet å støtte opp og veilede disse familiene. En endring i loven vil klart gjøre en endring i praksis. Kvinnens alternativ vil være å ikke angi en sannferdig beskrivelse av sin situasjon for å oppfylle kriteriene i loven. Det er mangel på åpenhet, og det vanskeliggjør situasjonen for de gravide ytterligere. Det er ikke god høyrepolitikk, sa Snøfugl.

Veteranen Astrid Nøklebye Heiberg gikk hardt ut mot Solbergs synspunkt, og forslaget som kom fra programkomiteen.

- Ganske mange av oss ble så alldeles lynende forbannet. sa Astrid Nøklebye Heiberg om at abortreglene ble foreslått endret.

Og ikke minst antydningen om at tilhengerne av dagens ordning støtter et sorteringssamfiunn.

— Antyder dere at vi ser på skadede barn som søppel? spurte Heiberg.

Erkjente nederlaget

Etter voteringen måtte Erna Solberg erkjenne nederlaget.

- Det var en god debatt. Vi var nok klar over at det var dette resultatet som ville komme. Det så vi på reaksjonene, sier Erna Solberg.

— Vi lever med begge standpunkter. Jeg vil fortsatt mene det ville vært riktig å endre loven, men noen ganger må man være i mindretall også, fortsatte hun.

Solberg snakket i sitt innlegg om hvilket signal det ville gi, hvis Høyre ikke ville endre dagens regler.

— Signalet man sender er at det blir status quo, sier Solberg.

- Hvorfor valgte du selv å gå på talerstolen?

— For det første mener jeg dette og for det andre synes jeg det er unaturlig at politiske ledere ikke skal pådra seg nederlag ved å late som om de ikke deltar, sier Solberg.

Delt landsmøte

Da redaksjonskomiteen la frem sitt forslag fredag ettermiddag, gikk et flertall på syv inn for å fjerne alvorlig sykdom som kriterium. Et mindretall på seks ville beholde dagens regler.

Les også

Høyre vil la private «ta Norge videre» - på statens regning

Allerede fredag kveld ble det fra flere sentrale forkjempere for å endre loven at de ikke ville nå frem på landsmøtet. Lørdag formiddag gikk debatten likevel høyt.

— Jeg trodde kampen for likestillingen var vunnet i Norge, men jeg opplever at den kampen må kjempes igjen i dag. Forslaget fra programkomiteen er et alvorlig tilbakesteg for kvinners rettigheter og valgfrihet, sa Aase Simonsen fra Rogaland.

— Jeg skjemmes litt for de kvinner som har stått på barrikadene foran oss og for oss, fortsatte hun fra talerstolen.

Før landsmøtet erkjente også medlemmer av programkomiteen at de hadde gjort en feil da de enstemmig gikk inn for innstrammingene.

— Jeg gjorde en bedømningsfeil, sa medlem og stortingsrepresentant Gunnar Gundersen til Aftenposten.

Fra talerstolen unnskyldte han seg for sitt første standpunkt, og argumenterte mot Erna Solberg.

- Hvordan var det å ha hele ledelsen mot seg i denne saken?

— Det var derfor vi var så usikre på hvordan det ville gå. Når en samlet partiledelse går imot, skal det mye til at et landsmøte stemmer dem ned, sier Brodtkorb.

- Det var en skarp tone i debatten, kan dere legge dette bak dere?

— Ja, det er jeg helt sikker på.

Ja til homofile blodgivere

Høyres landsmøte vedtok også lørdag formiddag at de vil la godkjente givere gi blod, uavhengig av seksuell legning, så sant det det harmoniserer med helsefagelige krav. De sa imidlertid nei til eggdonasjon.

Høyre går også inn for å vurdere generell bevæpning av politiet. Også der var det uenighet i ledelsen:

— Jeg og Bent stemte for, og stemte ned Jan Tore, sier Erna Solberg.