Politikk

Tannleger i Bergen flytter frem barn i reguleringskø

Kjeveortopeder i Bergen har skjøvet barn i kø for regulering frem slik at de likevel får behandling før støtten forsvinner fra nyttår.

Fra nyttår forsvinner støtten for mange barn som behøver tannregulering. Nå har tannleger og kjeveortopeder i bergensdistriktet flyttet pasienter i kø fremover slik at de får behandling før nyttår. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 • NTB

Mange tannleger og kjeveortopeder over hele landet har reagert på at om lag 10.000 barn ikke lenger vil få støtte til det som regjeringen har kalt kosmetisk tannregulering. Fra nyttår vil pasienter som i dag er i gruppe C av behandlingstrengende, miste støtten på 40 prosent.

I Bergen har nå flere ortopeder skjøvet frem barn som allerede står i køen for å få regulering slik at de får behandling før kuttet i støtten inntrer, skriver Bergensavisen.

– Vi har startet opp behandling av pasienter som kan stå i fare for å miste refusjon fra staten, forteller kjeveortoped Paul Sæle til avisen.

Les også

Fagmiljø mener Høie trekker råd om tannregulering for langt

I hans praksis betyr dette at 15 barn som egentlig hadde time i januar, i stedet får innkalling før jul. Alle er barn som allerede har fått en henvisning fra den offentlige tannpleien. Ingen nye blir tatt inn. Sæle har engasjert seg sterkt mot budsjettkuttet og avviser at det handler om kosmetikk, slik regjeringen har kalt det.

– Det er en helt misforstått oppfattelse. De kan ha en kosmetisk faktor, men hovedårsak er oftest av funksjon- eller hygieneårsaker. Det er provoserende og samtidig trist at helseminister Høie mener vi er kosmetologer og ikke en del av Helse-Norge, sier han.

 1. Les også

  Prisen på tannregulering er skyhøy - hvor er debatten? | Amanda Anvar og Ingrid Reitan

 2. Les også

  Halvparten av barn og unge får tannregulering

Les mer om

 1. Helse
 2. Helse- og omsorgsdepartementet
 3. Tannhelse

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Halvparten av barn og unge får tannregulering

 2. POLITIKK
  Publisert:

  En rekke endringer som angår folk flest, settes i verk fra nyttår. Se oversikten her

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Fra nyttår øker prisen med 25 prosent

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Kutt i eiendomsskatt og formuesskatt: Slik påvirkes lommeboken din av neste års statsbudsjett

 5. POLITIKK
  Publisert:

  NRK lisensen forsvinner. Det blir dyrere å få pass, importere brus og glemme time på sykehus. Her er oversikter over nye regler som trer i kraft fra 1. januar.

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringen vil innføre moms for alternativ behandling