Borten Moe setter Borch på plass

Ola Borten Moe liker ikke at Sandra Borch kaller Sp-ledelsen feig.

Sandra Borch, leder i Senterungdommen, mener Senterpartiet og leder Liv Signe Navarsete (t.v.) bør vurdere å trekke seg fra regjeringen dersom partiet ikke får lov til å heise EØS-debatten mens de sitter der.

— Dette er betegnelse og omtale jeg ikke synes noe særlig om. Slik språkbruk bør vi prøve å unngå, sier Sp-nestleder Ola Borten Moe til Aftenposten.

De siste dagene har leder av Senterungdommen Sandra Borch gått hardt ut mot ledelsen i Senterpartiet. I et intervju med TV2 tirsdag kalte hun sin egen partileder feig etter at Navarsete og resten av Sp-toppene mandag lovte at de ikke vil kreve norsk utmelding av EØS eller reforhandling av EØS-avtalen.

Borch har også sagt at Sp bør vurdere å trekke seg fra den rødgrønne regjeringen dersom partiet ikke får lov til å heise EØS-debatten.

- Uholdbar uro

Borten Moe mener det var helt riktig å komme med en avklaring av Sps linje i EØS-saken nå.

Sp-nestleder Ola Borten Moe.

— Slik situasjon en var blitt, med mye uro, var vår vurdering at det var helt nødvendig med en tydelig avklaring. Debatten handlet om alt annet om EØS-avtalens innhold og virkning. I stedet fikk vi en debatt om de ulike partienes regjeringsdeltagelse som var helt uholdbar og ikke intendert, sier Borten Moe til Aftenposten.Han mener det er helt legitimt at Senterungdommen ønsker å fortsette debatten om EØS-avtalen, men misliker Sandra Borchs ordbruk.

Støtte fra Østfold

Per Inge Bjerknes, fylkesleder i Østfold Sp, er enig med lederen i Senterungdommen om at Sp ikke skal gi etter for Aps press i saken. Han mener partiet må ha handlefrihet til å foreslå oppsigelse av EØS-avtalen også i regjering. Men han vil ikke karakterisere Sp-lederen som feig eller svak, slik Borch har gjort.

-Nei, men jeg håper det er mulig å være tydelig og stå på i saken uten at det er noen motsetning mellom det og regjeringsdeltagelse, sier han.

Tvunget til retrett

Fredag gikk Martin Kolberg (Ap) hardt ut mot regjeringskollegene SV og Sp. I et intervju med Dagens Næringsliv beskyldte han de to partiene for å sette hele det rødgrønne regjeringsprosjektet i fare ved så tvil om EØS-avtalen.

Les også

«EØS-debatten minnerom hva de rødgrønneirriterer seg mestover ved hverandre»

Mandag ble Sp-ledelsen tvunget til retrett. Etter flere dager med intern strid i regjeringen la Sp-ledelsen mandag kveld ut en redegjørelse på sine nettsider der de lovet å legge kravet om utmelding av EØS eller reforhandling av EØS-avtalen dødt.

Sandra Borch har vært en av Ola Borten Moes varmeste støttespillere.

I et intervju med Aftenposten i september i fjor sa Borch at hun ønsket Borten Moe som partileder når Navarsete går av. Dette intervjuet gjorde Navarsete svært sint.