Politikk

Flertall av «røde» KrF-ere er fortsatt med i partiet

Et flertall av delegatene som ønsket Hareide-seier på skjebnelandsmøtet for ett år siden, er fortsatt aktive i KrF, men en femdel står uten medlemskap i KrF.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide og nåværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad etter at striden i partiet var over, og det ble klart at Hareide tapte. Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

 • NTB

Vårt Land har kartlagt hvor delegatene nå befinner seg politisk etter den interne striden i partiet.

Et massivt flertall av dem har fortsatt å drive KrF-arbeid, svært mange som listekandidater ved lokalvalget i høst. Men av de 67 antatt røde delegatene fra fylkeslag og sideorganisasjoner har 13 aktivt meldt seg ut av partiet. I tillegg har ett sentralstyremedlem meldt seg ut, ifølge avisen.

De fleste av de 13 de tidligere rutinerte lokalpolitikere, noen av dem unge ansikter som var på vei opp i partiet, skriver avisen. En tidligere stortingsrepresentant og en tidligere vara på Stortinget er også blant de utmeldte.

– KrFs veivalg har ikke en hendelse å sammenlignes med, men dette må jo betegnes som en avskalling fra KrF. Striden var opprivende – og den har fått sine konsekvenser, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Vårt Land.

På denne tiden i fjor mente tidligere partileder Knut Arild Hareide at KrF burde søke mot venstre og Arbeiderpartiet for framtidig samarbeid, men han fikk ikke flertall i partiet. I stedet gikk Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, som søkte mot høyre og inn i regjering, seirende ut av den interne striden.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Knut Arild Hareide
 4. Kjell Ingolf Ropstad
 5. Olaug Bollestad

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Etter intern strid er det nå enighet om ny rådgiver for Hareide

 2. POLITIKK

  Tidligere Hareide-rådgiver i ny bok: Hareides lederstil nærmet seg Harald Eia-karikatur

 3. POLITIKK

  Hareide har trosset råd fra sin innerste sirkel av rådgivere fra veivalgstriden

 4. POLITIKK

  Knallhardt oppgjør med Ropstad og Bollestad

 5. POLITIKK

  Hareide mener KrF skulle satt foten ned for Listhaug

 6. POLITIKK

  Tror ikke de røde KrF-erne strømmer tilbake selv om Hareide blir statsråd