Kallmyr og Vedum i full kræsj om politipenger

Statsbudsjettet vil innebære kutt i politidistriktene, mener Sp-lederen. Nei, det blir en reell økning på 350 millioner, ifølge justisministeren.

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • NTB

Den omstridte politireformen og bevilgningene til politiet i det ferske statsbudsjettet for 2020 ble tema i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Med dette budsjettet kommer det til å bli kutt rundt om i politidistriktene i Norge, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Det ville ikke justisminister Jøran Kallmyr (Frp) være med på. Selv om 500 av de 600 ekstra millionene til politiet på 2020-budsjettet går til pris- og lønnsvekst, er det likevel rom for økningen på 350 millioner, fremholdt han.

Han viste til at det lå engangsinvesteringer inne i 2019-budsjettet som gjør at årets budsjett ikke kan sammenlignes direkte med 2020-budsjettet.

– De helikoptrene vi kjøpte for 300 millioner kroner i fjor, har vi ikke lyst til å betale en gang til, sa han.

«Mer penger må til»

Men etter spørretimen fastholder Vedum kritikken overfor NTB. Han viser til at Kallmyrs påstander om regnefeil i så fall må rettes mot Politiets Fellesforbund (PF), som har gjort regnejobben.

– Jeg har sjekket dette med PF. Slik de ser det, kommer det til å bli reduksjoner i en del av politidistriktene, sier Vedum.

Hvis lønns- og prisvekst trekkes fra, sitter ikke politiet igjen med nok til å dekke inn nye stillinger, etterforskningsløft, bedre helikopterkapasitet i nord eller drift av nytt beredskapssenter, skriver PF på sine hjemmesider.

– Det må rett og slett mer penger på bordet for at det skal være mulig å gjennomføre dette, sier forbundsleder Sigve Bolstad.

Vedum viser til at politireformen i seg selv er kjempedyr og legger beslag på store ressurser, noe som dermed rammer det operative.

– Det er derfor tillitsvalgte i elleve av tolv politidistrikter i fjor sa at det var kriselignende tilstander, sier Vedum.

Les også

Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste

Skal redegjøre

Forliket om politireformen ble inngått i 2015 mellom Ap, KrF, Venstre og regjeringen, men i høst varslet Ap at partiet ikke lenger stiller seg bak reformen.

Krav til responstid, færre politidistrikter og tjenestesteder, nytt IKT-system og nytt beredskapssenter er sentrale elementer i reformen. Målet er et styrket og mer nærværende politi og bedre beredskap.

Negative oppslag, intern uro og påstander om krise i politiet har fått Ap, Sp og SV til å kreve en redegjørelse fra Kallmyr om reformen. Den blir holdt i Stortinget 24. oktober.

– At det ville bli kritikk i gjennomføringen, er ikke overraskende. Det må vi ta på alvor, sa Kallmyr, som også viste til en stortingsmelding om gjennomføringen av politireformen i midten av november.

– Vi skal gjøre de nødvendige justeringene, sa han onsdag.

Tillitsvalgte

Vedum presset Kallmyr på om han deler beskrivelsen av at kritikken av reformen har stilnet. Sp-lederen ville vite om justisministeren ikke tror på politiansatte som slår alarm om anrop som ikke blir besvart, mannskapsmangel og varsler om kutt i politidistriktene.

– Er det slik at tillitsvalgte i politiet gang på gang tar feil? spurte Vedum.

– Regjeringen har lagt frem et budsjett som reelt sett styrker politiet med 350 millioner, sier Kallmyr, som viste til at det aller meste går til politidistriktene og ansettelser av nyutdannede.

– Hvordan man da kan fastslå at dette kan føre til oppsigelser i Politi-Norge, har jeg vanskelig for å forstå, sa Kallmyr.