Politikk

Støre hilser AUF-leiren med valgløfte til 100 millioner kroner

UTØYA (Aftenposten): Ap lover gratis fastlege for 16- og 17-åringer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.h.) fotograferer seg selv sammen med AUF-leder Mani Hussaini om bord i fergen over til Utøya.
  • Caroline Enge

– Hvis man ønsker å gå til fastlegen eller dersom helsestasjonen mener man trenger videre hjelp, må ungdom betale egenandel. Dette gjør at mange ikke oppsøker den hjelpen de burde hatt, sier Støre i talen til AUFs sommerleir på Utøya, som ble offisielt åpnet torsdag og varer til søndag.

Egenandel for besøk hos allmennlege på dagtid er for tiden på 152 kroner. på Forslaget vil koste om lag 100 millioner kroner, viser beregninger Arbeiderpartiet har fått gjennomført av Stortingets utredningsseksjon. I dag er alle under 16 år fritatt for egenandeler.

– Utøya er AUFs hjerte

– Dropper legebesøk på grunn av pris

Støre mener ungdommer ofte trenger mer hjelp enn det helsestasjonen kan tilby.

– I dag er det gratis for ungdom å gå til helsestasjon til de er 18 år. Men hos fastlegen må de betale egenandel, sier Støre.

Ap-lederen mener mange ungdommer dropper legebesøk på grunn av egenandelen, og tror det kan være vanskelig å be om penger til for å gå til legen dersom problemet er vanskelig å snakke om.

– Derfor lover vi at dersom vi vinner valget, så skal vi fjerne egenandelene hos fastlegen for ungdom opp til 18 år, sier Støre.

Forslaget kommer til høsten

Ap viser til at flere ungdommer gikk til legen etter at egenandelen i 2010 ble fjernet for aldersgruppen 12–15 år.

Forskere ved Universitetet i Oslo fant at 13 prosent flere gutter og 18 prosent flere jenter oppsøkte lege etter at det ble gratis. I studien ble det justert for vekst i nærliggende aldersgrupper.

– Den faglige konklusjonen er klar: Egenandeler påvirker antall legebesøk blant ungdom, skrev forskerne.

Ap vil ta opp forslaget når stortingsmeldingen om prioriteringer i helsetjenesten skal behandles til høsten.

AUF-leder Mani Hussaini sier forslaget kom fra ungdomspartiet.

– Flere av våre medlemmer og deres venner og skolekamerater kjenner på at det er for lite helsepersonell på skolene og at du ofte møter en stengt dør når du trenger hjelp, sier Hussaini.

Han sier de både vil satse på skolehelsetjeneste og gratis fastlege for unge.

– Det starter med at man oppsøker skolehelsepersonell som kan henvise videre til fastlege. Men mange velger da å ikke gå videre, enten fordi de ikke har pengene selv, eller ikke tør å be om pengene. Derfor vil vi gjøre den veien enklest mulig, sier han.

Interessert i politikk? Hør podkasten Aftenpodden. Last ned i Itunes/podcastspiller, eller lytt her med et klikk:

Ap vil øremerke helsesøstreAUF-leder: 70 prosent av nordmenn er villige til å betale mer skatt

Les mer om

  1. Ungdom
  2. Helsetjenesten
  3. Utøya
  4. Arbeiderpartiet (Ap)
  5. AUF