Politikk

Ap-toppen må sjarmere De Grønnes grasrot i Oslo

Eks-håndverkeren Raymond Johansen satser på et hjemmesnekret rødgrønt samarbeid i Oslo. Skal De Grønne være med, må det godkjennes helt ned i partiets lokallag.

sdd9150_doc6m9y1zf1far1e7avcjth-8nV3exdezS.jpg
  • Bjørn Steinar Kristiansen

Denne uken skal Raymond Johansen (Ap) og resten av Oslo-politikerne starte dragkampen for alvor. Flere av sonderingsmøtene så langt har vært tatt hjemme i villaen i Groruddalen.

Når Johansen den siste uken har forsøkt å samle Arbeiderpartiet, Rødt, SV og MDG, har han invitert de andre partitoppene til samtaler hjemme i villaen på Lindeberg.

I eneboligen på 300 kvadrat, har Ap-toppen arbeidet for å øke tilliten og skape forståelse for de ulike partienes krav.

— Første skritt i forhandlingene blir å skape tillit, prate sammen, bli kjent og drikke mye kaffe. Så starter vi derfra og får oversikt over hvilke saker som er de absolutt viktigste for partiene. Så begynner vi å finne hvilken form som er mest naturlig – erklæring, plattform, sammen i byråd eller annet, sa Johansen over kakebordet da Arbeiderpartiet feiret valget sist tirsdag.

Besøkene på hjemmebane – og hvilke resultater det har gitt, vil han ikke kommentere overfor Aftenposten.

I tråd med et vedtak fattet på sist årsmøte i Oslo MDG, skal forhandlingsresultatet godkjennes av et bredt sammensatt representantskap bestående av representanter fra fylkesstyret, den nye bystyregruppen og representanter fra alle lokallagene, i tillegg til representanter fra Grønn Ungdom.

Hjemme på Lindeberg bygger Ap-topp Raymond Johansen opp tilliten mellom partiene på venstresiden med mål om å innsette et rødgrønt byråd på Oslo rådhus. I villaen, som med Aps forslag til eiendomsskatt vil gi Johansen en ekstraregning på 177 kroner i måneden, har den tidligere Ap-partisekretæren gjennom forrige uke tatt imot representanter fra SV, Rødt og MDG.

Sliten slutt på valgkampen

På tampen av en utmattende valgkamp erkjente Johansen at han jevnlig måtte klappe seg selv i ansiktet for å holde seg våken. Da han mottok hyllesten fra partifellene mandag kveld, var jobben likevel bare halvgjort.

Da 54-åringen sto opp tirsdag morgen, etter bare få timers søvn, var noe av det første han gjorde å prate med SVs førstekandidat Marianne Borgen på telefonen.

Siden tirsdag formiddag har telefonene gått frem og tilbake, og fra onsdag av begynte Raymond Johansen å møte de potensielle samarbeidspartiene ansikt til ansikt.

Ingen i de fire partiene er villige til å si mye om prosessen på det nåværende tidspunktet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ikke gå i detaljer, men sier det foreløpig har vært "god stemning", og at det har vært veldig hyggelig å møtes hjemme hos Johansen.

Han sier de tøffe forhandlingene først starter når MDG eventuelt bestemmer seg for å gå i reelle forhandle med partiene på venstresiden.

Tror det kan ta tid

Selv om det er Ap som er i førersetet når det gjelder å bygge et bystyreflertall, sitter nemlig MDG, som økte bystyregruppen fra én til fem representanter, med betydelig makt.

Torsdag var partiets forhandlingsdelegasjon, ledet av fylkesleder Torkil Vederhus og listetopp Lan Marie Nguyen Berg, i møter med både Høyre og Ap.

Men avtroppende byrådsleder Stian Berger Røsland har gjort det klart at initiativet ligger hos Ap.

Aftenposten kjenner til at forhandlingsdelegasjonen i MDG torsdag kveld, etter møter med Ap og Høyre, møtte fylkesstyret, Grønn Ungdom og lokallagene i Oslo for å informere om status og forankre den videre prosessen. Og MDG-grasroten har makt til å avgjøre hvilken side partiet faller ned på etter forhandlingene.

Vederhus vil overfor Aftenposten ikke angi et tidspunkt for når partiet skal være i land med forhandlinger, og viser til at det nye bystyret skal konstitueres først 21. oktober. Han ønsker heller ikke å røpe innholdet i de innledende samtalene, utover å si:

— Vi er opptatt av å finne ut hvilke konstellasjon som er mulig å få til, og hvem som kan gi mest på miljø og samferdsel og sånn sett gir best mulighet til å nå vårt mål om nullutslipp innen 2030.

Fylkeslederen har tilsynelatende ikke latt seg smigre av hjemmehygge hos Johansen.

— Det har ikke noe å si for oss hvor vi møtes, sier Vederhus.

På sidelinjen

Byrådsleder de siste seks årene, Stian Berger Røsland (H), må finne seg i å være plassert på sidelinjen enn så lenge.

Røsland bekrefter imidlertid overfor Aftenposten at MDG hadde «en samtale» med Høyre torsdag. Den var ikke hjemme hos byrådslederen, men på Høyres Hus i sentrum.

— Vi redegjorde for hvordan vi ser på situasjonen, og dersom de ønsker nærmere samtaler er vi åpne for det, sier Høyre-byrådslederen.

- Dersom forhandlingene med venstresiden faller sammen, og MDG henvender seg til dere – ser du det som vanskelig å skulle bli enige med et parti som i åtte av ti saker har stemt mot dere?

— Ja, jeg tror det blir vanskelig. Men om så skulle skje, så skal vi prøve.

5 saker det blir kamp om

1. Hvem som skal med

Det første spørsmålet partitoppene må finne ut av, er hvilket samarbeid de vil ha. Rødt har sagt at de ikke vil inn i et byråd, men hva mener SV og MDG? For blokkuavhengige MDG er det et strategisk viktig valg om de skal inn og binde seg til de rødgrønne.

Et alternativ til å sitte i byrådet, er en samarbeidsavtale som ligner den Venstre og KrF har på nasjonalt plan med Høyre og Frp..

2. Hva som skal skje med E18

MDG har lovet å felle ethvert byråd som aksepterer mer privatbilisme på en utvidet E18 vestover fra Oslo. SV og Rødt har vært nesten like tydelige. Spørsmålet er hvor langt Ap vil strekke seg, og hva MDG, SV og Rødt vil kreve.

3. Hvordan pengene fra eiendomsskatten skal brukes

Ap har øremerket milliardene som skal betales i eiendomsskatt til eldreomsorg og barnehager. Det løftet har ikke de andre partiene villet slutte seg til. SV har villet bruke pengene på gratis kjernetid i skolefritidsordningen, og MDG har villet gi mer penger til bydelsutvalgene. Rødt vil bruke pengene til å jevne ut sosiale forskjeller i byen.

4. Hva som skal skje med Oslo-skolen

SV og Rødt har gått til valg på flere lærere og betydelig færre tester. Det har også MDG gått inn for. Ap har vært vagere om hvilke endringer de vil ha, men må forholde seg til krav om klare grep fra samarbeidspartiene.

5. Hvem som skal få ordføreren

Johansen sier det er naturlige at det største partiet har ordføreren. De Grønne har imidlertid Shoaib Sultan som sin kandidat, mens SV har kjempet for Marianne Borgen. Rødt vil ikke si hvilken kandidat partiet helst ønsker som ordfører.

Dette har partiene sagt

Arbeiderpartiet vil ha med seg et flertall i et samarbeid, enten det er innenfor eller utenfor byråd. Raymond Johansen har også sagt han etter hvert vil rekke ut en hånd til sentrumspartiene Venstre og KrF.

Miljøpartiet de Grønne har vokst fra én til fem representanter, og sitter på vippen i bystyret. De sier at de vil samarbeide med dem som gir best miljø-gjennomslag, enten det er de borgerlige eller venstresiden. De har ikke avklart om de helst ønsker å sitte utenfor eller innenfor et nytt byråd.

Rødt har lovet å støtte et Ap-byråd, men vil ikke gå inn i byrådet selv.

SV har garantert et skifte fra dagens borgerlige styre, men har ikke avklart hvorvidt de skal være på innsiden eller støtteparti. På et møte torsdag kveld, ønsket et mindretall i Oslo SV å begrense forhandlernes mandat og kreve at partiet uansett ikke skulle gå inn i byrådet, men ble klart nedstemt.

Les også

  1. Ja - Miljøpartiet De Grønnes bilpolitikk lar seg gjennomføre

  2. De Grønne klar til å avgjøre maktkamp i Oslo

  3. Slik stemte Norge

  4. Solheim vil ikke svare på om han har forlatt SV

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk