Politikk

Fedre tar ut kortere pappapermisjon

Fedre tar ut færre dager i foreldrepengeperioden enn mødre, viser tall fra Nav. Utviklingen har sammenheng med at den øremerkede fedrekvoten ble endret fra 14 til 10 uker.

Fedre tar ut færre dager i foreldrepengeperioden enn mødre, viser tall fra Nav. Utviklingen har sammenheng med at den øremerkede fedrekvoten ble endret fra 14 til 10 uker. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
  • NTB

I løpet av første halvår 2016 var det cirka 36.300 menn og cirka 64.700 kvinner som mottok foreldrepenger, en reduksjon på 5,6 prosent for menn og en økning på 5,4 prosent for kvinner, sammenlignet med samme periode i 2015, viser tallene fra Nav.

– Nå må regjeringen våkne opp og skjønne at utviklingen går feil vei, sier Unio-leder Ragnhild Lied, i en pressemelding.  

De siste årene har utbetalinger av foreldrepenger til fedre økt, men denne trenden snudde i 2015 etter at regjeringen reduserte den øremerkede fedrekvoten fra 14 til 10 uker, med begrunnelse om å gi foreldrene en større valgfrihet til å fordele ukene seg imellom.

– Det er en illusjon å tro at likestilling kommer av seg selv. Fedre har fortsatt utfordringer med å begrunne en lengre permisjon enn den de må ta – særlig overfor arbeidsgiverne. Vi ser også at kvinnene bindes mer til hjemmet, mens far igjen får et større jobbnærvær, sier Lied.

Les også

  1. Fedre kan gå glipp av pappakvoten ved samlivsbrudd

  2. På ett område kan kvinnene godt kjempe litt mindre: Slipp fedrene til! | Lars Karelius Noer

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Likestilling
  2. Nav