Mongstad kan føre til mistillit

Alle de fire opposisjonspartiene åpner nå for å fremme mistillitsforslag mot Regjeringen etter utsettelsen av rensing på Mongstad.

Jens Stoltenberg har neppe fått hardere politisk medfart enn han fikk i Stortinget onsdag.

Utsettelsen av et fullskalaanlegg for rensing av CO{-2} på Mongstad, var det altoverskyggende temaet da statsminister Jens Stoltenberg stilte i Stortingets spørretime i går. Kritikken mot statsministeren var svært krass. Stoltenberg ble anklaget for løgn og arroganse.

De fire lederne av opposisjonspartiene på Stortinget sier at Mongstad-saken er så alvorlig at de vurderer å samle seg om et mistillitsforslag, enten mot Regjeringen eller mot olje— og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Stortingsgruppene i Venstre og KrF skal allerede ha diskutert et mistillitsforslag.

På dagsorden

– Mistillitsforslag står på KrFs dagsorden, bekrefter partiets leder Dagfinn Høybråten.

– På miljøområdet er vår tillit til denne regjeringen veldig tynnslitt og det er svært mange ubesvarte spørsmål i denne saken, sier Høybråten, som karakteriserer Mongstad-saken som «mye, mye mer alvorlig» enn Aker-striden i april 2009. Den utløste forrige stortingsperiodes eneste mistillitsforslag, mot daværende nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. Nå kan det være duket for et nytt mistillitsforslag, sier Frps leder Siv Jensen.

– Vi kommer nå til å drøfte spørsmålet om mistillit, særlig etter statsministerens opptreden i Stortinget i dag, sier Jensen, som omtaler saken som «svært alvorlig».

Les også:

Lurte Stortinget?

Opposisjonen er spesielt opptatt av å få kartlagt nærmere hvor lenge Regjeringen har kjent til behovet for en utsettelse. Høyres leder Erna Solberg mener mye taler for at Stoltenberg bevisst har ført Stortinget bak lyset.

– Det er nå mye som tyder på at statsministeren allerede i fjor vår visste at fullskalaanlegget ville bli utsatt. Men det unnlot han å informere Stortinget – og velgerne – om. Stemmer det, har han brutt informasjonsplikten overfor Stortinget.

Hva er konsekvensen av det?

– Den naturlige konsekvensen av det er et mistillitsforslag, sier Solberg.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier saken er så alvorlig at den kan føre til at Venstre fremmer et mistillitsforslag.

Lederne i Høyre, KrF og Venstre skal allerede ha diskutert et mistillitsforslag, men vil trolig vente med å trekke en konklusjon til etter at Regjeringen har lagt frem revidert nasjonalbudsjett 11. mai. Statsministeren varslet i går at Regjeringen da vil komme med mer informasjon om Mongstad-utsettelsen.

Test etter planen

Stoltenberg forsvarte seg i går med at det ville være å gjøre miljøet «en bjørnetjeneste» å starte renseanlegget for tidlig.

Det at vi utsetter fullrensing, betyr jo ikke at hele vår klimapolitikk faller sammen. Dette er noe vi skal gjennomføre, men på en best mulig måte, sa statsministeren. Han la stor vekt på at byggingen av testanlegget på Mongstad, som utgjør første trinn av «månelandingen», går etter planen.

Statsministeren begrunnet utsettelsen av full rensing av gasskraftverket på Mongstad, med at prosjektet hadde vist seg mer teknisk komplisert enn antatt. Utsettelsen har også helsemessige grunner, bekreftet statsministeren. Ifølge Dagens Næringsliv kan fangst av CO2 på Mongstad, føre til kreftfremkallende utslipp. Stoltenberg sa også at det er behov for å kvalitetssikre prislappen på fullskalaanlegget.