Politikk

Kun kongen og diplomater har full immunitet – ikke statsministeren

Statsminister Erna Solberg risikerer straff for smittevernbrudd. I Norge er det kun kongen og diplomater som er fullstendig fritatt for rettsforfølgning.

Statsminister Erna Solberg og øvrige regjeringsmedlemmer kan straffes for brudd på Norges lover. Det kan ikke kong Harald. Bildet er tatt før koronapandemien.
  • NTB

Politiet har besluttet å starte etterforskning av statsminister Erna Solbergs bursdagssamling på Geilo for mulig brudd på koronaforskriften.

Men det er ikke slik at Solberg slipper straff fordi hun er statsminister. Diplomater og Norges konge er de eneste som nyter slik immunitet i Norge.

Stortingsrepresentanter har derimot en viss parlamentarisk immunitet. Etter Grunnloven paragraf 66 kan de ikke stilles til ansvar for ærekrenkende uttalelser i Stortinget. De kan heller ikke pågripes på vei til og fra Stortinget, med mindre de pågripes for «offentlige forbrytelser».

Kongens immunitet følger av Grunnloven paragraf 5. Diplomater – eksempelvis ambassadører – har immunitet etter Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem, som Norge er part av.

Les også

  1. Politiet etterforsker Erna Solbergs familietreff

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.