Politikk

Stortinget strammer inn: Representantene bes bruke munnbind

Stortinget anbefaler at representantene bruker munnbind når det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. Og det blir ingen julelunsj i selve Stortinget.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) varsler innstramming i koronatiltakene på Stortinget. Fra før er det montert pleksiglass mellom plassene is stortingssalen for å redusere smitten. Foto: Vidar Ruud

 • NTB

Det er klart etter at Stortingets presidentskap, i dialog med de parlamentariske lederne, torsdag besluttet å stramme inn smittevernreglene på en rekke områder.

– Førsteprioritet for oss er å hindre smittespredning, både til og fra Stortinget, og å trygge Stortingets oppgave, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) til NTB.

– Vi anbefaler nå at representantene benytter munnbind når det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. Det er en anbefaling som også gjelder i stortingssalen når representantene sitter på sine plasser, legger hun til.

Flere grep

De nye tiltakene har virkning fra torsdag.

Det er besluttet at det ved fysiske møter, så langt det er mulig, skal opprettholdes to meters avstand mellom deltakerne.

Samtidig er alle innenlands komitéreiser innstilt ut året. Utenlands komitéreiser er for lengst innstilt. Dermed blir det digitale komitéreiser ut året.

Les også

Erna Solberg skal redegjøre for Stortinget om koronasituasjonen

Stortinget vil heller ikke ta imot besøk uten at det er svært nødvendig for den parlamentariske kjernevirksomheten.

– Ikke siden i vår har vi hatt kjente smittetilfeller på Stortinget, og jeg er ikke i tvil om at godt smittevern og strenge tiltak har vært avgjørende for dette, sier Trøen.

Ingen julelunsj

Hovedmålet med de strenge tiltakene er å sikre at Stortinget forblir beslutningsdyktig, også gjennom en krevende pandemisituasjon.

Fra Stortingets julelunsj i vandrehallen i 2014. I år blir det definitivt ikke noe av denne tradisjonen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

– Målet er at strenge tiltak skal minske smittespredningen og sikre at Stortinget får gjort våre samfunnskritiske oppgaver, sier Trøen.

Smittevernet gjør også at noen lange tradisjoner må vike.

– Det vil ikke holdes noen julearrangementer eller avslutninger i Stortingets lokaler, konstaterer hun.

Vanligvis samles stortingsrepresentantene til julelunsj i vandrehallen mot slutten av desember. Samtidig arrangerer partigruppene gjerne egne avslutninger i Stortingets lokaler, men dette blir nå ikke mulig.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Stortinget
 3. Smittevern

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. KOMMENTAR

  Serveringsbransjen frykter konkursras – med god grunn

 3. NORGE

  Slik svikter Norges overvåking av pandemien. Viktige data kommer ikke inn.

 4. NORGE

  Skulle besøke sin døende far. Kjempet mot klokken for å unngå karantenehotell

 5. KRONIKK

  Norsk krigshistorie kaster lys over hvorfor så få nordmenn dør av covid-19

 6. OSLOBY

  Hver fjerde nye smittede i Oslo er i skolealder. Nå ser Raymond Johansen på enkelte skoler med lupe.