Politikk

- Vi har aldri hatt et svakere sentrum

<div style="text-align:center;width:800px;height:600px"><script type="text/javascript">flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2009/valg/ntb/valgdag/Valg09.swf", { width:"800px", height:"600px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#869ca7"}, flashvars: {LogoUrl:"http://media.aftenposten.no/mm/2009/valg/ntb/valgdag/aftenposten.png", ResultUrl:"http://valgflash.ntb.no/aftenposten/data/"}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"valgdaggrafikk1"}); </script></div><br></br> <br></br> Blokkene kan sluke småpartiene, og Stortinget kan bli mer likt det britiske parlamentet, tror valgforskere.

  • Kristjan Molstad
  • Mari Torsdotter Hauge

I gårdagens valg mistet Venstre, SV og KrF totalt 13 mandater til Høyre, Ap og Frp. Flere valgforskere Aftenposten.no har snakket med tror denne tendensen kan øke i kommende valg.

— I min levetid har jeg aldri sett et så polarisert storting som det vi har fått nå, sier professor Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, til Aftenposten.no. - Vi har aldri hatt et svakere sentrum. Vi har nå et parlament som ligner på det britiske, med en rød blokk og en blå blokk, som står langt fra hverandre politisk, sier Aarebrot.

- En uekte regjering

Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er overrasket over at de rødgrønne nå får fire år til ved makten. Men også han tror vi har sett begynnelsen på en sterkere blokkdannelse i norsk politikk, der småpartiene etter hvert vil bli svakere.

— At Arbeiderpartiet nå er styrket internt, understreker at dette er en uekte regjering. Det er først og fremst SV som vil måtte oppgi sine kjernesaker, mener Trond Nordby. Han tror også SV risikerer å gå med i dragsuget.

— Kristin Halvorsen har kunnet sole seg i glansen av oljepengene. Dermed har hun tross alt gjort det bedre enn hun ellers kunne fryktet. Men det skal bli interessant å se hva som skjer den dagen ekspertene kommer til Stoltenberg og sier at nå må vi bore etter olje i Lofoten og Vesterålen.

Les også

Alle valgresultatene

— se tallene fra din kommune.

- Kan bli spist av bikkja

Nordby tror likevel de rødgrønne vil satse alt på å vise samhold - i hvert fall på kort sikt.

- Reven - Fremskrittspartiet - har kommet inn i hønsegården og spist opp den stolte hanen - Sponheim. De rødgrønne tør ikke oppgi samarbeidet nå. Men SV og Sp bør være klar over at selv om ikke reven spiser dem, så er det alltid en fare for at bikkja på gården vil gjøre det, sier Nordby med henvisning til Arbeiderpartiet.

Nordby tror vi på lengre sikt vil se en utvikling der små og utydelige partier blir mindre, til fordel for de større fløypartiene.Han påpeker at klassiske Venstre-saker, som støtte til gründere og miljø, er kapret av Høyre og andre partier utenfor sentrum. På samme måte har Kristelig Folkeparti tapt velgere på at Fremskrittspartiet nå frir til mange av deres tradisjonelle kjernevelgere.

— Det er slutt for Venstre, og KrF har hatt en temmelig jevn tilbakegang. Snart kan vi se at også SV er dødt. Den som tror på SV nå, må sette sin lit til at Finn Gustavsen gjenoppstår, mener Nordby.

- Kan få færre kompromisser

Frank Aarebrot peker på at sentrum i norsk politikk nå er ekstremt svekket. Venstre og KrF gjør svært dårlige valg, mens Senterpartiet - som gjør et gjennomsnittlig valg og hverken vinner eller taper mandater - har gått inn i et rødgrønt samarbeid.

Les også

Disse kom inn på Stortinget

— se hvem som er inne og ute.

— Sånn sett kan vi jo si at Sp har valgt enn "riktigere" vei enn Venstre etter Bondevik-regjeringen, selv om vi faktisk så at Venstre den gang var det mest arbeiderpartivennlige partiet, sier Aarebrot.

Hva slags endringer kan vi få se i politikken som følge av dette?

— Muligheten er sterkt til stede for at vi ikke får like mange brede kompromiss som tidligere, men at regjeringen i større grad enn det vi har sett nå hamrer sakene sine gjennom, tror Aarebrot.

- Amerikansk system

Også Dagrun Eriksen, nestleder i Kristelig Folkeparti, er bekymret for blokkdannelsene i norsk politikk etter årets valg.

— Det er veldig betenkelig – vi nærmer oss veldig en blokktenkning – og dette kan gi oss et amerikansk system, tror hun.

Les også

  1. - Tror ikke Venstre vil reise seg igjen

  2. - Partioppslutningen skal avspeiles i regjeringen

  3. Alle valgresultatene

Venstres Lars Sponheim og KrFs Dagfinn Høybråten måtte se mandatene glippe til de større partiene i går.

Les mer om

  1. Politikk