Politikk

Bøndene vil ikke forhandle med staten: – Tilbudet treffer ikke virkeligheten

Bøndene aksepterer ikke statens tilbud i jordbruksoppgjøret og bryter forhandlingene. Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) er skuffet over manglende forhandlingsvilje.

Bøndene vil ikke starte jordbruksforhandlinger med staten. På bildet er leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Kjersti Hoff på pressekonferansen under kravoverleveringen som innledet årets jordbruksforhandlinger.
 • Vilde Skorpen Wikan
  Journalist
 • NTB

Tirsdag la staten frem sitt tilbud i årets jordbruksforhandlinger. Rammen for tilbudet i jordbruksoppgjøret er på rundt 900 millioner kroner. Langt mindre enn bøndenes krav på 2,1 milliarder kroner.

– Beskjeden vi fikk fra medlemmene er tydelig: Tilbudet er rett og slett for dårlig. Det treffer ikke virkeligheten som mange bønder står i dag, sa leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Økende lønnsgap

Bartnes understreket at bøndenes lønnsutvikling de siste årene har sakket akterut.

– Jeg er svært bekymret over det som skjer i dag. Jeg hadde ønsket at vi skulle lande en jordbruksavtale, men dessverre klarte vi ikke det i år. Avstanden var for stor, sa Bartnes.

– Vi skal ikke skrive under på en jordbruksavtale som vi ikke mener svarer til en virkelighet som næringen står i. Derfor er det brudd i dag. Det er en alvorlig situasjon som vi burde ha unngått.

Bartnes fikk støtte fra leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Kjersti Hoff. Hun understreket at hun er bekymret fremtiden til norsk jordbruk.

– Regjeringen har ikke forstått behovet for et nødvendig inntektsløft som et første steg på veien mot å tette inntektsgapet mot samfunnet for øvrig, sa Hoff.

Bollestad: Et godt grunnlag

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad er skuffet over manglende forhandlingsvilje.

– Jeg kjenner på en utrolig skuffelse over at vi ikke engang satte oss ved forhandlingsbordet, sa hun.

– Staten la frem et tilbud som la godt til rette for å redusere inntektsforskjellen til andre grupper i samfunnet. I sum mener jeg dette ga godt grunnlag for videre forhandlinger, til det beste for næringen.

I en pressemelding opplyser Bondelaget at det ble brudd fordi regjeringens tilbud:

 • Ikke tar den økonomiske situasjonen i landbruket på alvor.
 • Ikke reduserer inntektsgapet slik Stortinget har bedt om.
 • Ikke sørger for investeringer til jordbruket for å kunne gjennomføre Stortingets krav om løsdrift.
 • Fortsetter dagens retning mot større og færre bruk.

Opposisjonen mener regjeringen svikter

Regjeringen vil nå gå til Stortinget med en proposisjon basert på statens tilbud.

Senterpartiet mener Stortinget må trå til for bøndene.

– Når regjeringen og statsministeren svikter norsk matproduksjon, så må Stortinget ta ansvar for å få på plass et skikkelig jordbruksoppgjør, sier leder av næringskomiteen Geir Pollestad (Sp).

– Regjeringens manglende vilje til å prioritere norsk matproduksjon er sterkt beklagelig. Det er derfor forståelig at jordbruket varsler brudd i årets jordbruksoppgjør, føyer han til.

Les også

 1. Staten tilbyr 962 millioner kroner i jordbruksoppgjøret

 2. Frp svarer fortvilte bønder med kald skulder: – Nå er det andres tur

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Jordbruksoppgjøret
 2. Landbruk
 3. Norges Bondelag