Politikk

Erna Solberg til Høyres landsmøte: Stortingvalget blir et retningsvalg

GARDERMOEN (Aftenposten): Erna Solberg talte varmt for endringer og anklaget de rødgrønne for å stritte i mot.

  • Ingeborg Moe
    Journalist
  • Solveig Ruud
    Journalist

– Jeg er klar for fire nye år som statsminister, sa Erna Solberg til stående applaus på Høyres landmøte i ettermiddag.

Men samme dag som landsmøtet startet, viser både Aftenpostens og andre mediers meningsmålinger at det er rødgrønt flertall i Norge. Samarbeidspartiet Venstre ligger under sperregrensen, og Senterpartiet øker på meningsmålingene.

  • Les Harald Stanghelles kommentar: Tre partier lekker til Senterpartiet. Det er ikke overraskende.

Landsmøtet foregår på Gardermoen og varer til søndag ettermiddag.

Talte varmt for endringer

Overskriften som lyste på veggen bak Solberg da hun talte, var «vi tror på Norge».

– Vi tror på Norge fordi vårt samfunn har vist evne til å endre seg i takt med tidenes utfordringer. Vårt samfunn ville aldri vært hva det er, hvis Norge hadde vært innadvendt og redd for forandring, sa Solberg.

– Vi må ikke bruke tid på å bekjempe endringer som vi i liten grad kan motvirke, sa hun.

Hun sa at det kommende stortingsvalget blir historisk, og at det blir et «retningsvalg».

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise overrakte en plakat med tittelen «Tilbake til fortiden» med Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i «hovedrollene». Solberg fremstilte Ap og Sp som lite endringssvillige.

Kritiserte opposisjonen uten å nevne Støre ved navn

– Utfordringene det norske samfunnet står overfor, er kanskje mer fundamentale enn på lenge. For Norge vil det neste tiåret bli en nasjonal formingstid, sa statsministeren som påpekte at det blir viktig med «tydelig lederskap» i årene som ligger foran oss.

Solbergs regjering har fått mye kritikk den siste tiden for blant annet kommunesammenslåinger, regionreform og politireformer. Statsministeren brukte talen til å tale varmt for endringer, og angrep opposisjonen.

– Venstresiden preges av to ledende partier med et vanskelig forhold til endring. Ett som ikke helt vet hva det vil, og ett som ikke vil noen ting, sa Solberg, uten å nevne hverken Sp eller Ap - eller f.eks. Jonas Gahr Støre ved navn.

– Valget står mellom endring og forvitring.

Solberg spøkte også med samarbeidet mellom de rødgrønne partiene, og sa at de trolig måtte ty til sivilstatusen «it`s complicated» på Facebook.

Etter talen overrakte Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise en plakat med overskriften «Tilbake til fortiden» med klar referanse til filmen «Tilbake til fremtiden», men med Ap-leder Jonas Gahr Støre i rollen til Michael J. Fox, med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på skuldrene.

Statsminister Erna Solberg kalte høstens valg et «retningsvalg».

Som Aftenposten har skrevet tidligere, ønsker Høyres strateger å fremstille de rødgrønne som partier i revers i den kommende valgkampen.

Presenterte løfter for de neste fire årene

I tillegg til at statsministeren ramset opp en rekke Høyre-løfter fra 2013 som Regjeringen har innfridd, kom hun med en del nye. Blant annet lover hun å øke bevilgninger til teknologi.

– Selv om jeg ikke glad i å snakke om milliarder, så må vi nok tenke i slike størrelser her.

De fleste andre løftene knyttet hun ikke direkte til konkrete bevilgninger eller tiltak.

– Høyres løfte for neste periode er at hvis vi får fortsette i regjering, så skal vi oppfylle våre klimaforpliktelser og samtidig forsterke satsingen på grønn konkurransekraft, sa hun. Hun lovet også «nye initiativ for at flere unge kan mestre livene sine, komme i arbeid og bidra til samfunnet.»

Hun kom også med et integreringsløfte.

– Hvis vi får fortsette i regjering, så skal vi styrke språkopplæringen, bli enda bedre på å anerkjenne utdannelse og øke bruken av lønnstilskudd for å få flere i arbeid. Og vi skal ha et særlig fokus på de mødrende som blir værende på siden av det norske samfunnet, sa hun.

Solberg varslet også en satsing på skolen og ikke minst på tidlig innsats og at hennes regjering vil fortsette å bekjempe frafallet i videregående skole.

Venstresiden prioriterte ikke kunnskap

Ifølge Høyre-lederen er høstens valg et retningsvalg.

- Venstresiden prioriterte ikke kunnskap da de hadde muligheten. Vi prioriterer alltid kunnskap, sa hun.

Solberg brukte tid på å snakke om behovet for å få flere inn i arbeidsmarkedet. Hun snakket også om unge med altfor høye krav til seg selv.

– Vi må få flere unge til å bli mer fornøyd med seg selv, sa hun, og pekte på at det er viktig å hjelpe unge med psykiske problemer tidlig mens problemene er små.

– Vi skal ta initativ til at flere unge skal mestre livene, komme i arbeid og bidra til samfunnet.

Ulvemotstandere hadde tatt turen til Gardemoen for å demonstrere utenfor Høyres landsmøte

Høyre velger ikke bort noen

Helt på slutten av talen kom Solberg inn på forholdet til Frp og de to sentrumspartiene. Hun gjentok at Høyre «ikke vil velge bort noen».

- Gjennom snart fire år har vi vist at vi kan styre sammen med Frp, KrF og Venstre, sa hun og minnet om at de fire partiene har håndtert både oljeprisfall og flyktningkrise.

- Ingen har fått det helt som de ville. Heller ikke vi. Noen høye bølger har det vært. Men vi har også fått til mye sammen, og vi har alle mye å være stolte av, sa hun og la til at «det er et godt utgangspunkt for de neste fire årene».

Les mer om

  1. Høyres landsmøte 2017
  2. Stortingsvalg 2017
  3. Høyre (H)