Politikk

Lysbakken: Ap har satt sitt godkjentstempel på en politikk som fører til økte forskjeller

SV-leder Audun Lysbakken vil reversere skattekuttene til Solberg-regjeringen. Et skattesystem som «fungerer på en helt annen måte» er et absoutt krav for å få SV med på laget etter valget.

SV-leder Audun Lysbakken under Aftenpostens partilederutspørring på Mediebåten under Arendalsuka. Foto: Veslemøy Østrem

 • Bjørn S. Kristiansen
 • Solveig Ruud
  Journalist

SV-lederen møtte, som førstemann ut, Aftenpostens Harald Stanghelle til partilederutspørring under Arendalsuka tirsdag kveld.

Høyre/Frp-regjeringen har siden tiltredelsen i 2013 kuttet skattene med 18,5 milliarder kroner. Lysbakken var kontant da ble spurt om SVs skatteoppskrift:

– Kommer SV til å gå inn for å reversere de skattekuttene som Solberg-regjeringen har innført?

– Ja.

– En lissepasning til høyresiden

Det er et langt tydeligere svar enn Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre har gitt. Ap har utrettelig angrepet Solberg-regjeringens skattekutt, men Støre har dukket unna å svare på hvor mye partiet selv vil øke skattene.

Les også

 1. Ap vil dra inn 10 milliarder mer i skatt - og kutte i taxfreekvoten

 2. Aps oppskrift til valgseier 2017 | Mani Hussaini

SV-lederen kom tirsdag med følgende oppfordring:

– Veldig mye av valgkampen som SV og jeg kommer til å føre, vil handle om kampen mot forskjeller og ulikhet. Min største politiske skuffelse denne våren, var da Ap gikk inn i skatteforliket med høyresiden. Resultatet av det, er blant annet en halv milliard kroner til de 1400 rikeste i Norge. Det er en lissepasning til høyresiden. Ap har satt sitt godkjentstempel på en politikk som fører til økte forskjeller, sa Lysbakken.

Foto: Anne Gjertsen

I januar i år varslet SV-lederen at partiet ikke lenger regner seg som del av det rødgrønne samarbeidet som var regjeringsgrunnlaget mellom 2005 og 2013.

Lysbakken lukket imidlertid ikke døren for et fremtidig samarbeid med Ap og Senterpartiet.

Les også

SV forlater det rødgrønne samarbeidet

Om en fremtidig skattepolitikk, sier han:

– Et av våre absolutte krav hvis vi skal inn i en eller annen form for samarbeid etter valget neste år, kommer til å være at vi skal ha en skattepolitikk som fungerer på en helt annen måte. Forskjellene i Norge skal ned.

– Formuesskatt og arveavgift er helt nødvendig

Lysbakken varsler at partiet på landsmøtet til våren skal vedta detaljene i skattepolitikken som det skal gås til valg på høsten 2017.

Han vil derfor ikke si at gjeninnføring av arveavgiften er et absolutt krav til Ap, men sier likevel at SV «mener det er nødvendig å ha skatt på stor arv».

– Vi skal kommer tilbake til hva som er våre absolutte krav. Men det er klart: Mer progressiv formuesskatt, gjeninnføring av arveavgift – den typen skattelegging er helt nødvendig dersom de rikeste i Norge skal betale sin del til fellesskapet, og det er nødvendig hvis vi skal få ulikheten ned.

I Aftenpostens partilederutspørring svarte SV-leder Audun Lysbakken på spørsmål om alt fra deltagelsen i Libya-krigen, til om han trekker seg dersom partiet havner under sperregrensen i 2017-valget. Se hele intervjuet her:

Les mer om

 1. Arendalsuka
 2. Audun Lysbakken
 3. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 4. Formuesskatt
 5. Skatter og avgifter
 6. Arv
 7. Solberg-regjeringen