2011: «Jeg frykter for at et nytt korstog blir nødvendig» I dag: Ny justisminister

Per-Willy Amundsen ble tirsdag ny justisminister. Den kontroversielle Frp-politikeren har stått for en rekke omstridte uttalelser.

Per-Willy Amundsen (Frp) pekes ut som ny justisminister etter Anders Anundsen tirsdag-

Klokken 16 tirsdag trer justisminister Anders Anundsen (Frp) av som justisminister og erstattes av Per-Willy Amundsen fra Troms.

Amundsen har frem til nå vært statssekretær i kommunal- og regionaldepartementet. Tidligere var han innvandringspolitisk talsperson for Frp.

I denne rollen kom han med en rekke utsagn som nå hentes frem av politiske motstandere som problematiske når han skal tre inn i sin nye rolle som justisminister.

– Jeg har vært opposisjonspolitiker i mange år og hatt mange skarpe uttalelser. Det vet alle som har fulgt meg. Mange har skarpe meninger om meg, og det aksepterer jeg. Nå håper jeg at folk vil dømme meg for hva jeg gjør som statsråd, ikke for hva jeg har uttalt for flere år siden, sier Amundsen til NTB.

Innlegg om korstog ble fjernet

I april 2011 skrev Amundsen denne meldingen på sin Facebook-side:

«Jeg håper at min sønn kan leve opp med den samme friheten som jeg tar som en selvfølge. Denne helgen er jeg alenepappa, det er herlig. Men jeg håper at han får oppleve den samme friheten som meg. Dessverre er jeg ikke sikker. Jeg frykter at et nytt korstog blir nødvendig.» (vår utheving, red. anm).

Etter kraftige reaksjoner fjernet Amundsen raskt oppdateringen fra Facebook, men SV-politiker Snorre Valen sikret seg denne skjermdumpen av siden hans:

Meldingen ble i 2011 omtalt i Bergensavisen.

  • Les også Trine Eilertsens kommentar om hvodan kontroversielle Frp-ere tas inn i varmen: Erna Solbergs vaskeri

Aktiv Twitter-bruker til 2013

Justis- og beredskapsdepartementet har i tillegg til kriminalitetsbekjempelse, domstoler, lovarbeid og beredskap, ansvaret for innvandring og integrering.

Per-Willy Amundsen topper Frps stortingsliste i Troms i neste års valg. Han har sittet på Stortinget siden 2005.

Fram til han ble utnevnt til statssekretær i 2013 var Amundsen en aktiv Twitter-bruker.

Her er noen av hans innvandringskritiske innlegg:

Bekymret for demokratiet på grunn av innvandring

I 2007 sa han, til Frps hjemmeside, at innvandringen fra ikke-vestlige land om noen år kan føre til at Norge ikke lenger er demokratisk:

– Dersom økningen i innvandringen fra ikke-vestlige land bare fortsetter i samme sporet som nå, kan følgene bli dramatiske. Innen ikke altfor mange år risikerer vi i verste fall at Norge opphører å være et demokrati og at norske kjerneverdier som ytringsfrihet, toleranse og respekt for enkeltmennesket forsvinner.

I et intervju med Aftenposten i 2007 utdypet han:

– Jeg sier ikke at vi er i en situasjon hvor norsk demokrati er truet. Men vi har ansvar for også å tenke på utfordringene på lang sikt. Kanskje vi snakker om 2060, kanskje om 2100.

Han var særlig bekymret for innvandring fra Pakistan, Irak og Somalia.

– Schengen-avtalen fungerer ikke

I kjølvannet av flyktningkrisen i fjor vinter vedtok Troms Frp på sitt årsmøte tidligere i år at de skal gå inn for opphevelse av Schengen-avtalen.

Amundsen var én av deltakerne på årsmøtet. Etterpå forklarte han vedtaket slik ifølge NTB:

– Schengen-avtalen har vist seg ikke å fungere. Det må vi ta konsekvensene av. En opphevelse vil medføre en annen grensekontroll, noe som vil gi oss bedre kontroll over mennesker som tar seg inn i landet.

Skeptisk til menneskeskapte klimaendringer

Amundsen har også argumentert for Frp ikke må anerkjenne klimaendringene som hovedsaklig menneskeskapte.

I et VG-intervju i 2012 sa Amundsen at de menneskeskapte klimaendringene er minimale i forhold til den påvirkningen solen har.

– Derfor er det galskap å bruke milliarder av kroner på en hypotese om at eventuelle klimaendringer er menneskeskapt, sa Amundsen.

– Tåpelig debatt

I 2011 avviste Amundsen kritikken etter innlegget han hadde postet.

– Dette er en helt tåpelig debatt. Jeg har ingen grunn til å stå til ansvar for Audun Lysbakken og Snorre Valens politiske korrekthet, sa han til Bergensavisen.

Tirsdag ettermiddag, rett etter innsettelsen, sier han til NTB at han forstår mange er skeptiske.

– Jeg skal være en justis- og beredskapsminister for alle og hele Norge, sier Amundsen til NTB. Han erkjenner at han er kontroversiell allerede før han har startet i jobben.

– Jeg har vært opposisjonspolitiker i mange år og hatt mange skarpe uttalelser. Det vet alle som har fulgt meg. Mange har skarpe meninger om meg, og det aksepterer jeg. Nå håper jeg at folk vil dømme meg for hva jeg gjør som statsråd, ikke for hva jeg har uttalt for flere år siden, sier han.

Amundsen håper på et godt samarbeid med KrF og Venstre og sier han akter å videreføre politikken som forgjengeren Anders Anundsen har stått for.

– Regjeringen har styrket politiet betydelig og er i gang med en nærpolitireform som vil bety mye for hverdagen til folk flest. Vi har redusert soningskøen, og vi har en viktig oppgave i arbeidet mot vold mot barn, framholder den nyutnevnte Frp-statsråden.

Amundsen sier terrorangrepet i Tyskland og ettårsdagen for raset på Svalbard viser spennet i ansvar og oppgaver som nå påligger ham.

– Jeg tar mitt ansvar på stort alvor, og det er med stor ydmykhet jeg går til denne jobben, sier Amundsen til NTB.