Valg 2015: Kampen om Norges ti største byer spisser seg til

De siste fire årene har poengtavlen vist 6–4 i Høyres favør. Nå lader begge sider kanonene.

Ap og Raymond Johansen (t.v.) ligger noen hestehoder foran Høyre og Stian Berger Røsland i kampen om makten i Oslo rådhus, viser Aftenpostens mars-måling.
  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen

Aftenposten har gått gjennom status i Norges ti største byer et halvt år før høstens kommunevalg.

Her er status i Norges ti største byer:

oslo-1CJ6vcL14N.jpg

Slik ligger det an: Høyre har sittet med byrådsmakten i ulike konstellasjoner i 18 år. Aftenpostens Oslo-måling for mars viser at Ap har vind i seilene, og at partiene som ønsker maktskifte ligger an til et flertall. Men det er jevnt, og alt kan skje frem september.

Aps Raymond Johansen er selvskreven byrådslederkandidat om det blir et skifte, mens det er mer åpent hvem som eventuelt får ordførerjobben om det blir stang ut for Fabian Stang.

Les også:

Les også

Nå har Høyre styrt Oslo i 18 år. Kan Ap og Raymond Johansen vippe dem av tronen?

bergen-xZqpA5zK6u.jpg

Slik ligger det an: Ap har de siste månedene passert Høyre som største parti i Bergen. En måling som kom denne uken viser at de borgerlige partiene har mistet flertallet i bystyret, og at det er omtrent dødt løp mellom blokkene med Miljøpartiet De Grønne på vippen.

Et halvt år før valget er det helt åpent om det blir skifte i Bergen eller om dagens byråd overlever.

trondheim-0eDedtoZK6.jpg

Slik ligger det an: På en meningsmåling Adresseavisen presenterte i september fikk Ap hele 44,7 prosent i Trondheim. Venstresiden ser for øyeblikket ut til å ha kontrollen i trønderhovedstaden, og Rita Ottervik som har hatt ordførerkjedet i 12 år ser ut til å beholde det i fire år til.

For høyresiden er det et problem at KrF her har valgt å samarbeide med Ap.

  • Rettelse: I grafikken står det at Rødt er del av det styrende samarbeidet. Det er ikke tilfelle. Senterpartiet er imidlertid med.
stavanger-876Xwl_V2o.jpg

Slik ligger det an: I en meningsmåling tatt opp for Ap som Stavanger Aftenblad publiserte før jul, var Ap det største partiet. Høyre gikk kraftig tilbake, men Frp hadde samtidig en sterk fremgang. Selv om Ap går frem, ser de borgerlige partiene ut til å ha et sterkt grep om oljehovedstaden.

Et spenningsmoment er om Stavanger lar seg inspirere av lillebror Sandnes og om Frp inngår samarbeid med Ap, slik Ap har åpnet døren for.

kristiansand-vvW9oGhDMK.jpg

Slik ligger det an: Ingen lokale målinger de siste månedene. Sørlendingene stemmer mer borgerlig enn resten av landet, så Ap må trolig ha sentrum over på sin side om det skal bli et skifte. I dag samarbeider KrF med Høyre.

Fædrelandsvennen har spekulert i om Ap kan godta at KrF får ordføreren.

fredirkstad-KJs6xgERZI.jpg

Slik ligger det an: I en fersk partimåling utført av Sentio for Ap i mars fikk Ap hele 52,3 prosent, og lå an til rent flertall i bystyret. Nygård sitter trolig trygt som ordfører i en periode til.

sandnes-Xibe92SLuA.jpg

Slik ligger det an: Frp og Høyre fikk flertall i bystyret i 2011, men Frp valgte å inngå et samarbeid med Ap. I Stavanger Aftenblads siste måling fikk Ap kraftig frem. Spenningen er nå knyttet til om Frp og Ap velger å fortsette det utradisjonelle samarbeidet, eller om Høyre og Frp greier å begrave stridsøksen.

tromsoe-6z0qBD54Nt.jpg

Slik ligger det an: Tromsø Høyre har hatt en svært turbulent vinter preget av personstrid. Den populære ordføreren Jens Johan Hjort (H) har trukket seg som kandidat før valget, og er erstattet av 23-åringen Kristian Støback Wilhelmsen. En måling Nordlys presenterte i begynnelsen av mars viste rødgrønt flertall og at Høyre hadde halvert sin oppslutning siden valget i 2011. Dermed har Ap en god sjanse til å gjenerobre Tromsø.

drammen-bob74Zdm7I.jpg

Slik ligger det an: I 2011 fikk Høyre hele 49,6 prosent av stemmene i Drammen. Hansen har sittet som ordfører i tre perioder og har gode sjanser til å bli gjenvalgt til en fjerde.

Ap og Høyre har publisert to ulike målinger for Drammen med svært ulikt resultat. Ap ser uansett ut til å ha et langt stykke å gå for å overta i Drammen.

sarpsborg-469NYoYWlC.jpg

Slik ligger det an: Ingen meningsmålinger publisert siste måneder. Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad kan samarbeidet med Venstre ryke neste periode, og det kan gjøre det vanskeligere for Ap å beholde ordføreren.

Støre: Mål om å styre flere byer

— Jeg har som et mål at vi skal ha styringen i flere av de største byene enn i dag når valget er over. Men jeg setter ikke noe tall, og vil ikke peke ut enkeltbyer, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Et knapt halvår før kommunevalget mener Støre meningsmålingene viser at Arbeiderpartiet kan ha en mulighet til å ta over makten i både Oslo og Bergen.

— Disse byene har tidligere vært ganske immune mot nasjonale bevegelser, men nå er de ikke det lenger. Høyre er i en styringsposisjon og Ap i en utfordrerposisjon. Det er et godt utgangspunkt. Men i begge byene skal det finnes enighet med andre partier, og det skal drives valgkamp, understreker Støre.

Høyre venter på Fabian-effekten

I Høyres Hus legges planene for hvordan partiet skal greie å beholde makten i seks av landets ti største byer etter kommunevalget.

— Jeg tror det er realistisk for oss å beholde styringen i det samme antallet byer som vi har i dag, men det er vanskelig å forutsi om det blir akkurat de samme byene vi vil sitte med makten etter valget, sier Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal til Aftenposten.

Han tror Høyres styrke ved kommunevalget vil være profilerte, populære kandidater og gode politiske resultater å vise til lokalt.

— I Oslo tror jeg eksempelvis ikke effekten av at Fabian Stang stiller som ordførerkandidat mot en relativt ukjent kandidat fra Ap har slått helt inn. Dette vil bety mer i månedene frem mot valget når fokuset på at dette er et lokalvalg blir sterkere, mener Høyre-toppen.

Mest spent på Bergen

Johan Giertsen, en av to ansvarlige bak nettstedet Poll of polls, følger lokale og nasjonale målinger før høstens valg med argusøyne. Han mener et av de aller mest spennende slagene før høstens kommunevalg står i Bergen.

— Målingen Bergens Tidende publiserte denne uken viser et veldig knapt flertall for venstresiden, inkludert Miljøpartiet de grønne. Om dette flertallet holder seg til valgdagen er helt åpent, sier han.

Holder Nydalen-partiene sammen?

Giertsen, som selv er Høyre-medlem, spår at Ap beholder Trondheim og vinner Tromsø. I Oslo mener han det er helt åpent. Han peker på at Stavanger og Kristiansand er tradisjonelt sterke byer for høyresiden, og at venstresiden neppe greier å erobre makten her uten å inngå utradisjonelle samarbeidskonstellasjoner.

— Et spørsmål i mange kommuner kan bli i hvor stor grad Nydalen-partiene Frp, Høyre, KrF og Venstre vil holde sammen der Arbeiderpartiet går frem, men må ha støtte fra minst et borgerlig parti for å vinne ordføreren, sier Giertsen.

Ap + Frp = sant i Rogaland

Under et besøk i Rogaland denne måneden sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at han ikke ser noe i veien for at Ap inngår lokale samarbeid med Frp, slik partiet har gjort i Sandnes og snuser på i Stavanger. Dette er nye takter fra Ap-ledelsen, som tidligere har advart sine lokale folkevalgte mot å inngå avtaler med Frp.

— Støres uttalelse om at Ap kan samarbeide bredt må sees i lys av at Ap i mange kommuner vil trenge minst en borgerlig partner for å få ordføreren. Ap er denne gangen trolig villig til å selge atskillig politikk og posisjoner for å inngå i flertallskoalisjoner, mener Giertsen.

Interessert i saker om politikk? Følg oss på Facebook