Forsvarsministeren tar imot de siste norske soldatene fra Afghanistan

Alt norsk personell fra Forsvaret er ute av Afghanistan. Det siste flyet med norsk personell fra feltsykehuset i Kabul ankommer Oslo lufthavn mandag kveld.

Natt til mandag reiste det siste flyet med norsk personell fra Afghanistan. Her et bilde av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Flyet tok av fra Kabul klokken 4.34 norsk tid og er på vei til Tbilisi, opplyste Forsvarsdepartementet mandag morgen. I en pressemelding senere mandag melder de at soldatene ventes hjem etter klokken 17.30 mandag kveld.

– Nå har vi avsluttet det norske militære bidraget i Afghanistan. Etter tjue års innsats kommer den siste soldaten nå hjem. Jeg har stor respekt for den innsatsen som er lagt ned gjennom alle disse årene, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Forsvarsministeren sier de siste dagene i Kabul har vært svært krevende for det norske personellet.

– I en kaotisk situasjon har de gjort alt de kan for å støtte evakuering, redde liv og hjelpe skadde. Jeg er imponert og vil takke alle for innsatsen de har lagt ned, sier han.

Ingen pasienter igjen

Norge har ledet feltsykehuset på flyplassen i Kabul. Etter eksplosjonene i Kabul torsdag kom 50 pasienter inn til behandling ved sykehuset, opplyser oberstløytnant og talsperson Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Allerede fredag var flesteparten av disse ute av sykehuset. Da de siste norske styrkene dro, var det ingen pasienter igjen.

– Det var ingen pasienter idet vi pakket sammen. De få som var igjen på fredag, ble sendt videre i systemet før den siste nedpakkingen ble iverksatt og soldatene trakk seg ut, sier han.

Han sier mesteparten av sykehuset, som er amerikansk-drevet, nå er pakket ned.

– Det er et amerikansk sykehus hvor Norge har bidratt ved deler av sykehuset med personell og materiell. Det er gjort forberedelser slik at store deler av materiellet er pakket sammen, men noe forbruksmateriell blir igjen på flyplassen, sier Moen.

Helhetsvurdering

Han sier det er gjort grundige vurderinger og nøye forberedelser i forkant av den siste evakueringen. Soldatene skulle være ute innen slutten av måneden.

– Det er en helhetsvurdering gjort i nært samarbeid med de amerikanske styrkene som gjorde at de ble trukket ut nå, sier Moen.

I tillegg til personellet ved feltsykehuset har Forsvaret hatt personell for å støtte Utenriksdepartementet i evakueringen fra Afghanistan. Det inkluderer personell fra spesialstyrkene.

Sammen med forsvarsledelsen vil forsvarsminister Frank Bakke-Jensen møte det norske personellet når de lander på Gardermoen en gang etter 17.30 mandag.

Pakker ned i Tbilisi

I Tbilisi, der flyene fra Kabul mellomlander, har Norge personell fra Brigade Nord.

I alt er det et femtitalls soldater fra forskjellige enheter i Forsvaret som den siste uken har jobbet i Tbilisi med å evakuere norske statsborgere og personer med tilknytning til Norge fra Afghanistan, skriver Forsvarets forum.

Den norske leiren ligger inne på den militære delen av Shota Rustaveli Tbilisi internasjonale lufthavn.

Forsvaret bekrefter overfor Forsvarets forum at også den norske leiren i Tbilisi forbereder seg på å pakke sammen og reise hjem til Norge mandag kveld.

Uklart for videre evakuering

Rundt 1.100 mennesker er brakt i trygghet til Norge i forbindelse med evakueringen av Afghanistan. Flyplassen har i noen dager vært stengt for innslipp, og både Norges og andre lands evakuering er avsluttet.

Det er imidlertid fortsatt noen norske borgere igjen i Afghanistan.

– Vi fortsetter arbeidet vårt og holder kontakt med blant annet de som er registrert på reiseregistrering.no. UD har hatt et tydelig reiseråd siden mars 2018 om å ikke reise til Afghanistan, og 4. august ba vi norske borgere forlate landet. Det er likevel noen norske borgere igjen i Afghanistan som nå er i en vanskelig situasjon, i Kabul og rundt i landet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun sier Norge samarbeider med andre land med klare forventninger om at den sivile flyplassen må åpnes igjen, slik at norske borgere og afghanere som ønsker det, kan komme seg ut av landet.

– Vi holder kontakt med de som er igjen, og også med organisasjoner som har dialog med dem, sier Eriksen Søreide.