Politikk

Venstres stortingsgruppe vil si nei til Listhaugs forslag

Venstres stortingsgruppe vil si nei til innvandringsminister Sylvi Listhaugs innstramningsforslag.

  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef
  • Ntb

SISTE: KrF-leder Knut Arild Hareide sier at det må betydelige endringer til i regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken for at de skal kunne få flertall, ifølge NTB.

Uttalelsen kommer kort tid etter at Venstre-leder Trine Skei Grande holdt en pressekonferanse på Stortinget. Der sa hun at Venstre sier nei til alle forslagene i Sylvi Listhaugs innstramningsforslag.

– Både Norge og Europa står overfor store utfordringer, og vi er enige i at det skal strammes inn, men asylinstituttet må beholdes, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på pressekonferansen.

– Forslagene fra Listhaug slaktes av en rekke høringsinstanser, og regjeringen har gått betraktelig lenger enn de har grunnlag for. Vår holdning er at hele forslaget bør skrinlegges, sa Skei Grande.

Stortingsgruppen sier dermed nei til alle de 40 forslagene Frp-statsråden la fram i romjulen.

Altfor dårlig utredet

-De forslagene som nå har vært ute på høring, er et brudd på asylavtalen som er inngått. Alle forslagene er for dårlig utredet. Dette drar vår tillit altfor langt. Regjeringen har gått betraktelig lenger enn forliket, sa Skei Grande.

— Høringen har avslørt mange feil , og slaktes av de fleste organisasjonene vi har tillitt til i asylpolitikken, sa Skei Grande.

Venstres ledelse mener forslagene må ses på som en helhetlig pakke, og at de både bryter folkeretten og er i strid med asylforliket som ble inngått i Stortinget i november. Partiet ber regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med helt nye forslag som etter partiets mening må være i tråd med både asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser.

Høringsfristen for forslagene gikk ut tirsdag. Et av de mest kontroversielle forslagene er å stramme inn retten til familiegjenforening.

I høringsforslaget har Listhaug pekt på at familiegjenforening innebærer en dobling av antallet som kommer til landet, men hun har også sagt at dette er et anslag, og at det er variasjoner fra år til år.

Statistisk sentralbyrå skriver i sitt høringssvar at påstanden om at familiegjenforening i praksis betyr en dobling av antallet innvandrere, ikke har støtte i innvandringen til Norge slik vi har opplevd den til nå.

Dramatisk endring

Partiet vil nå be regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med helt nye forslag som etter partiets mening må være i tråd med både asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser.

Pakken har allerede fått hard kritikk i høringsrunden som ble avsluttet midnatt tirsdag.

Les også om kritikken Justisdepartementets høringsutkast får av forskere:

Les også

Fagmiljøer fillerister Listhaug for faktafeil

Hardt ut fra talerstolen

Venstres politikere har frem til nå ikke villet si noe offentlig om partiets syn på enkeltpunkter, fordi de har villet vente på at høringsrunden skulle avsluttes.

Tidligere onsdag gikk Venstres nestleder Terje Breivik hardt ut mot integreringsminister Sylvi Listhaug fra Stortingets talerstol.

— Vi har en integreringsminister som opptrer i grell kontrast, som en spinndoktor i et ytterliggående opposisjonsparti, og ikke som en ansvarlig minister i en mindretallsregjering. Statsministerens svar på når dette påpekes, er at vi må ta uroen på alvor. Men ledende politikere svarer på folks uro med å se løsninger, sa Breivik i spørretimen.

Les mer om onsdagens innvandringsoppgjør i spørretimen:

Les også

Statsministeren vil ikke jekke ned Listhaug

Overraskelse i KrF

For KrFs stortingsgruppe, som sitter i gruppemøte akkurat nå, kommer Venstres beslutning om å si nei til alle Regjeringens innstramningsforslag, overraskende.

KrF skulle etter planen ikke gjøre vedtak om innvandringsforslagene i dag, men den nye meldingen fra Venstre vil bli tema på møtet, etter det Aftenposten erfarer.

KrFs gruppemøte er ventet å være ferdig cirka klokken 16.

Kristelig Folkeparti varslet forrige uke at partiet vil si nei til innstramningsforslagene som går på strengere krav for familiegjenforening, midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere og utvidet bruk av å henvise asylsøkere til internflukt i hjemlandet.

Dette utgjør rundt 12 av Justisdepartementets 40 forslag, får Aftenposten opplyst.

Etter KrFs gruppemøte sa partileder Knut Arild Hareide at det må betydelige endringer til i regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken for at de skal kunne få flertall.

– Vi kan ikke gå inn for noen forslag som bryter med våre internasjonale forpliktelser. Vi vet at noen av forslagene gjør nettopp det, sier Hareide til journalister onsdag ettermiddag.

– Regjeringen er nødt til å gjøre betydelige endringer. De har også fått tilbakemeldinger fra egne etater som sier at de har gjort en slett og dårlig jobb, legger han til.

Sp vil ha nye asylsamtaler

Samtidig ber Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum Regjeringen sette seg ned med forlikspartnere på Stortinget for å finne løsninger på den betente asylstriden.

Før jul inngikk Regjeringen og Sp, Ap, Venstre og KrF et bredt forlik om innstramninger i asylpolitikken.

Men etter at innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la fram sine 40 konkretiseringer av forliket i romjulen, har enigheten blitt erstattet med krangling, beskyldninger og harde ord mellom forlikspartiene.

Nå maner Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til at forlikspartene igjen må sette seg sammen.

– Vi er åpne for å sette oss ned sammen med regjeringen og de andre forlikspartnerne og gjøre justeringer, slik at vi får minst mulig spill og kan klare å stå mest mulig sammen om det som til slutt blir lagt fram for Stortinget, sier han til NTB.

LES OGSÅ: Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum tror på et nytt, bredt forlik om asylpolitikken:

Les også

Vil ikke være med på at han er til høyre for Frp i asylpolitikken

Unge Venstre-leder Tord Hustveit mener regjeringen bryter asylavtalen med sentrumspartiene fra 2013 gjennom tiltakene. IDagsavisenforeslår han at Venstre allerede nå går i en allianse med Arbeiderpartiet i akkurat denne saken.

-Burde aldri vært med på forliket

– Det er typisk Venstre å gå fra ja til alt, til nei til alt. Det er åpenbart at de aldri burde gått inn i forliket om innvandringspolitikken, mener MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

– De Grønne har fra begynnelsen sagt nei til innstramminger i familiegjenforeningen og til økt midlertidighet for mindreårige asylsøkere. Dette fordi vi så det Venstre, Ap og KrF tydeligvis ikke så, nemlig at dette ville føre til en helt uakseptabel behandling av personer på flukt, sier Hansson til NTB

– Når Venstre snur og Sp vil ha nye samtaler, så er kaoset rundt asylforlikene komplett. Man blir matt av å se hvordan stortingsflertallet helt unødvendig har vinglet i innvandringspolitikken, sier han.

Aftenposten kommer med mer.

Les også

  1. Venstre-politikere vil åpne for Ap-samarbeid

  2. Listhaugs asyl- og innvandringsforslag: - Flere av forslagene er nærmest en oppskrift på marginalisering

Les mer om

  1. Politikk