Politikk

Grandes stortingsskjebne i hendene til mannen som ba henne trekke seg

Hallstein Bjercke (t.h) ble torsdag valgt som leder for valgkomiteen i Oslo Venstre. Er sparker han valgkampen 2019 i gang sammen med Trine Skei Grande og Marit Vea.

Samme dag som han ba Venstre-lederen gå av, er Hallstein Bjercke valgt som leder av nominasjonskomiteen i Trine Skei Grandes hjemfylke.

  • Kjetil Magne Sørenes
    Journalist

– Dette synes jeg er tungt og vanskelig å si. Jeg har vært Trines støttespiller i 20 år og jobbet tett sammen med henne i mange år, men i går fortalte jeg valgkomiteens leder at jeg mener det er riktig at Venstre velger en ny partileder på landsmøtet i år.

Det sa Oslo Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til Dagbladet tidligere torsdag. Dette skjedde bare timer før Trine Skei Grand enstemmig ble innstilt som fortsatt leder av Venstre.

Senere samme kveld ble Bjercke valgt som leder av nominasjonskomiteen i Oslo Venstre, som skal sette sammen listen over kandidater fra Oslo til stortingsvalget i 2021. I dag er det Trine Skei Grande og Ola Elvestuen som står på de to øverste plassene, og er de to eneste som ble valg inn på Stortinget fra Oslo Venstre sist stortingsvalg. Mister Grande førsteplassen, vil hun slite med å bli valgt inn på Stortinget.

Valget av Bjercke blir av Venstre-kilder tolket som et kraftig signal om misnøye med den sittende lederen i hennes eget hjemfylke.

Elvestuen åpner for å utfordre

Som Aftenposten skrev tidligere i dag, mener flere sentrale kilder i Oslo Venstre at Trine Skei Grande burde gitt seg som Venstre-leder. Flere i fylkeslaget mener at kampen om ledervervet vil spille inn i nominasjonen, og Ola Elvestuen åpnet i dag overfor Aftenposten for å utfordre Grande om førsteplassen før 21-valget.

Bjercke ble valgt som leder av nominasjonskomiteen på et hovedstyremøte i Oslo Venstre torsdag kveld.

Styret i Oslo Venstre hadde på forhånd innstilt Bjercke som leder av valgkomiteen, men snudde torsdag og fremmet Monica Tjelmeland til vervet. Da ble Bjercke fremmet som motkandidat på det dramatiske møtet, og vant frem - selv om han hadde offentlig bedt Grande tekke seg som Venstre-leder tidligere på dagen.

Utspill ikke diskusjonstema

På spørsmål om hvordan det blir å lede nominasjonskomiteen i lys av dagens Dagblad-utspill, svarer Bjercke i en SMS til Aftenposten:

«Jeg er valgt til å lede nominasjonskomiteen. Det er et ansvar jeg tar på det største alvor og jeg skal gjøre alt jeg kan for at prosessen blir skikkelig og ryddig. Det første vi skal gjøre er å høre hva Oslo Venstres medlemmer mener og komiteens innstilling legges frem til høsten. Før det kommer jeg ikke til å kommentere eventuelle kandidater. »

– Det var ikke en diskusjon på det møtet, sier Oslo Venstres andre nestleder Naomi Ichihara Røkkum til Aftenposten om Bjerckes utspill mot den sittende partilederen.

Hun forteller at styret i Oslo Venstre ga uttrykk for tillit til at Bjercke vil gjøre en skikkelig jobb.

Les mer om

  1. Ola Elvestuen
  2. Trine Skei Grande
  3. Venstre (V)