Eks-høyreordførere vil ha reformpause

Høyres ordførere fikk hard medfart i lokalvalget i høst. Flere av dem ber nå om en reformpause i Høyre.

Avtroppende Eidsberg-ordfører Erik Mogens Unaas (H) mener regjeringen har gjennomført for mange reformer i for høyt tempo – og ble straffet av velgerne for det. Her er han fotografert på Folkenborg museum hvor det første kommunestyret i Eidsberg fant sted for 182 år siden - og det siste fant sted onsdag kveld. Ved nyttår går Eidsberg inn i nye Indre Østfold kommune som får Sp-ordfører.

– Det har vært for mange reformer på en gang, sier ordfører i Eidsberg Erik Mogens Unaas (H).

Ved nyttår overlater han ordførerkjedet til Saxe Frøshaug (Sp) i den nye sammenslåtte Indre Østfold kommune.

Høyre hadde 74 ordførere for lokalvalget i høst. Nå har partiet 35. I storbyene står Høyre ribbet tilbake, uten en eneste ordfører eller byrådsleder.

Avtroppende Eidsberg-ordfører Erik Mogens Unaas er ikke i og for seg imot innholdet i reformene, men mener det har vært for mange prosesser samtidig og at partiet er blitt straffet for det.

– Tempoet har vært for høyt, sier Unaas.

– Det har vært tøft å stå i mange reformer der ute

Flere er av samme oppfatning, viser en ringerunde Aftenposten har gjort blant Høyre-ordførerene som tapte valget. De fleste peker på politireformen og kommune- og regionreformen og gjennomføringen av dem.

– Det har vært tøft å stå i mange reformer der ute. Jeg synes partiet bør ta en reformpause med mindre det er snakk om helt prekære ting, sier Liv Kristin Johnsen som nylig gikk av som ordfører i Tjeldsund kommune i Nordland.

Liv Kristin Johnsen (H), eks-ordfører

Hun mener ikke reformene har vært unødvendige.

– Men Høyre har tatt støyten alene for både politireformen og andre reformer.

Tidligere ordfører i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad, sier det slik:

– Vi henger ikke helt med ute i distriktene på alt som skjer. Jeg er ikke imot reformene, men det har gått for fort, sier hun

– Vi må få en bedre distriktspolitikk. Det er mer nedleggelse enn oppstart i distriktene, Wenche Huser Sund, eks-ordfører i Grue.

Les også

– Klimatrusselen åpner for en ny EU-debatt i Høyre

Flere trekker også frem behovet for en ny klimapolitikk.

– Høyre må få en mer offensiv klimapolitikk, sier Sisilja Viksund, avtroppende ordfører i Evenes.

Sisilja Viksund, eks-ordfører i Evenes.

Nøler med Sanner-støtte

Hele Høyres ledelse står på valg på landsmøtet neste år. Erna Solberg har varslet at hun tar gjenvalg, mens 2. nestleder Bent Høie går ut av politikken for å bli fylkesmann i 2021.

Flere avtroppende Høyre-ordførere vil ha en person som kan representere distriktene inn i ledelsen, men uten å peke på navn.

Mange vil ha med 1. nestleder Jan Tore Sanner videre, men flere vil ikke svare direkte på spørsmål om de mener Sanner bør fortsette i ledelsen. Sanner har vært nestleder i Høyre siden 2004.

– Det har jeg ikke lyst til å svare på, sier avtroppende ordfører i Våler, Lise Berger Svenkerud.

Lise Berger Svenkerud, avtroppende ordfører i Våler i Hedmark.

– Men vi trenger litt rullering i ledelsen og vi må i alle fall ha fornyelse i AU (Høyres arbeidsutvalg). Det er også viktig med geografisk spredning i ledelsen, sier Svenkerud som også er leder av Innlandet Høyre.

Høyres mektige arbeidsutvalg består av åtte personer (ledertrioen, leder kvinneforum, Unge Høyre-leder, parlamentarisk leder og to direktevalgte). Generalsekretæren møter også, men uten stemmerett.

Les også

Høyres generalsekretær går av

Men mange gir også sterk støtte vil Sanner og vil ha ham med videre i ledelsen.

– Sanner har gjort en god jobb og kan godt fortsette. Men det er ingen ulempe å få inn noen dra distriktet inn i ledelsen, sier Stig Olav Lødemel, avtroppende ordfører i Hornindal.

Sanner hadde svarfrist til valgkomiteen onsdag 4. desember med å gi beskjed om han ønsker gjenvalg eller ei som nestleder. Sanner vil ikke røpe hva han har meddelt valgkomiteens leder, avtroppende Kristiansand-ordfører Harald Furre.

Svenkerud mener for øvrig Høyre må fokusere også på de klassiske Høyre-sakene foran stortingsvalget i 2021.

– Vi må tilbake til kjernesakene forsvar og næring og fokusere på det. Vi er gode på skole, det er bra, men folk er opptatt av økonomi og arbeidsplasser.