Venstre på vei inn i regjering

Venstre går i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Venstre-leder Trine Skei Grande og Venstre går inn i forhandlinger med Høyre og Frp med sikte på å gå inn i Regjeringen. Forhandlingene starter først over nyttår.

Det ble klart etter lørdagens landsstyremøte i Venstre.

Og Venstre-leder Trine Skei Grande gjorde det klart at Venstre vil selge seg dyrt i forhandlingene.

– Venstre skal ikke bevege seg, vi skal bevege Regjeringen. Venstres egenart endrer seg ikke selv om vi går inn i regjering, sa hun.

Grande varslet en frihetsreform med Venstre i regjering og lovet en «grønnere, rausere og mer sosialliberal regjering» med Venstre i posisjon.

– Hvis vi skal gå i regjering handler det om det store sosiale prosjektet som er den frihetsreformen Norge trenger. Vi skal ha en grønnere regjering, en rausere regjeringen som ser mennesker og løfter dem som trenger det, og en gjenkjennbar sosialliberal regjering på de klassiske områdene.

Trine Skei Grande hilser på partiveteran Odd Einar Dørum under lørdagens landsstyremøte.

Stor Venstre-skepsis til Listhaug

Samtidig var hun ærlig på at det også er motstand i Venstre mot dette.

– Men gi oss en sjanse så skal vi gjøre vårt beste, sa Grande til stående og taktfast applaus fra hele landsstyret.

Både partiveteran Odd Einar Dørum og nestleder Terje Breivik uttrykte, under lørdagens landsstyremøte, skepsis mot å gå i regjering med Frp.

Flere sentrale Venstre-politikere har ment at innvandringsminister Sylvi Listhaugs retorikk rundt innvandring og integrering gjør det veldig vanskelig for Venstre å sitte i samme regjering som Frp.

– Har du fått forsikringer fra statsministeren om at Listhaugs retorikk vil endre seg?

– Jeg har ikke fått noen forsikringer som gjør at hele landsstyret sier halleluja til dette saksfeltet, men Venstre har gitt klare forventninger til hva som må fikses.

Hun sier hun ikke har diskutert «plassering av folk» med statsministeren.

Statsminister Erna Solberg (H)

Solberg: Historisk steg for Venstre

– Dette er et historisk steg for venstre, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse lørdag kveld.

– Vi har brukt lang tid på sonderinger denne høsten, hvor vi har diskutert det vi har felles og hvilke utfordringer det kan bli fremover. Og i de intensive samtalene vi har hatt, er jeg glad for at konklusjonen til Venstre er at deter grunnlag for forhandlinger,

På spørsmål om hvilke saker som kan bli problematiske, trakk statsministeren frem flyktningpolitikken, det grønne skiftet og hvordan fordelingen skal være når store samfunnsendringer skal finansieres.

Solberg gjentok at hun mente det er et godt grunnlag på plass, men understreker at ingenting er klart «før alt er klart».

– Jeg vil understreke at dette er reelle forhandlinger. Vi kan ikke være 100 prosent sikker på at vi blir enige. Men jeg er glad for steget Venstre har gjort i dag, og at vi på nyåret skal forhandle om et reelt grunnlag.

Ville kaste Frp ut av regjering før valget

Partileder Trine Skei Grande sa rett etter høstens valg at det var svært lite sannsynlig at Venstre gikk i regjering sammen med Frp. Rett før Venstres landsmøte i mars sa hun at hun ville kaste Frp ut av regjering.

Nå har altså pipa en annen låt.

Etter å ha sondert, som egentlig betyr å ha pratet uformelt om et mulig regjeringssamarbeid, med Høyre og Fremskrittspartiet i hele høst, tar nå Venstre steget fra sonderinger til forhandlinger.

Beslutningen innebærer at Venstres ledelse – på bakgrunn av sonderingene – har konkludert med at partiet trolig vil få nok politisk gjennomslag og tilstrekkelig med politiske seire til å regjere sammen med Høyre og Frp.

Trine Skei Grande

Det innebærer at Venstre mest sannsynlig lander på et ja til å gå inn i regjering sammen med Høyre og Frp.

Men selv om Venstre skulle lande på et ja til å gå inn i regjering, så betyr ikke det at Regjeringen automatisk utvides til en trepartiregjering av Høyre, Frp og Venstre.

Også Høyres og Frps stortingsgrupper må være komfortabel med en slik utvidelse. Etter det Aftenposten erfarer er det flere stortingsrepresentanter i Frp som ikke er veldig begeistret for at Venstre skal inn i Regjeringen.

Stortingsgruppen avgjorde

I Venstre er det slik at det er stortingsgruppen, med åtte stortingsrepresentanter, som formelt avgjør om Venstre skal gå i regjeringsforhandlinger.

Derfor hadde også stortingsgruppen et superkort møte rett etter landsstyremøtet. Grande vil ikke røpe stemmetallet i gruppen.

– Men jeg fikk stor støtte i gruppen. Jeg har nå fått et veldig klart mandat til å gå i forhandlinger, sier Grande.

Forhandlingene vil ikke starte før utpå nyåret. En eventuell utvidelse av Regjeringen vil dermed ikke skje før tidligst i slutten av januar eller i februar.

– Jeg må ha juleferie først, sa Grande.

Venstre gikk til valg på en blågrønn regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. Samtidig var partiet klar på at de uansett støtter Erna Solberg (H) som statsminister.

Hareide: KrF fortsatt i opposisjon

Men en regjering av Høyre, Frp og Venstre vil fortsatt ikke ha flertall. En slik regjering vil trenge KrFs stemmer for å ha flertall.

KrF og Venstre sto sammen om å være samarbeidspartier med Regjeringen i forrige periode.

Knut Arild Hareide

Hareide sier KrF og Venstre fra nå av vil ha «ulike politiske posisjoner» i norsk politikk.

– Nå når Venstre har bestemt seg for å gå regjeringsforhandlinger er det vår forventning at de kommer til å gå inn i regjeringen, sier Hareide.

– Dette er Venstres beslutning og den respekterer vi selvsagt. Nå ønsker vi de lykke til i forhandlingene. Vi har samarbeidet godt med Venstre i mange politiske saker som miljø og fattigdomsbekjempelse. Det forventer vi også i fortsettelsen.

– Vi vil trolig nå ha ulike politiske posisjoner i norsk politikk. KrF som opposisjonsparti og Venstre som et regjeringsparti, men det trenger ikke gå utover vårt gode samarbeid. KrFs posisjon som sentrumsparti og som konstruktivt opposisjonsparti ligger fast.

– Uavhengig av Venstres valg er ikke KrFs rolle i norsk politikk endret i stor grad med dette valget. KrF er trygge på vårt valg, og høsten har vist at vi får store gjennomslag i viktige saker som sikrer flere lærere i skolen, som gjør hverdagen enklere for familiene og solidaritet med verdens fattigste. KrF skal fortsette å være et konstruktivt opposisjonsparti.

Frp-leder Siv Jensen var ikke tilgjengelig for kommentar lørdag kveld.

Høyre og Frp skal etter det NTB erfarer ha tilbudt Venstre tre statsråder, med en klar forståelse av at Venstre kan komme til å kreve fire plasser rundt kongens bord.

Splittet Venstre

Mange i Venstre er skeptisk til regjeringsdeltagelse. Kommunalråd Erling Moe (V) i Trondheim har advart sterkt.

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier til NTB at denne saken avdekker stor uenighet i Venstre.

– I denne saken står i stor grad By-Venstre mot Land-Venstre og Østlands-Venstre mot Vestlands-Venstre. Det er også en motsetning mellom topp og bunn i partiet. Ønsket om å gå i forhandlinger har vært klart initiert fra toppen. Så får vi se etter hvert hvor kraftig disse forskjellene vil komme til uttrykk, sier han.

– Noen omtaler motsetningene nå som veldig dramatiske og snakker om fare for splittelse, men det tror jeg ikke kommer til å skje. Venstre har en lang tradisjon for å være uenig med seg selv, sier Jenssen.

Når regjeringsforhandlingene er over skal landsstyret i Venstre vurdere forhandlingsresultatet og gi sitt råd til stortingsgruppen som tar den formelle og endelige beslutningen.