Politikk

Skutt fire ganger på Utøya. Nå seiler hun opp som het kandidat til å overta ledervervet i AUF.

– Jeg ble skutt, men verdiene overlevde. Dette sa Ina Libak til Aftenposten ett år etter at Anders Behring Breivik avfyrte minst fire kuler mot henne på Utøya i 2011.

Ina R. Libak er fremmet som kandidat til ledervervet i AUF av eget fylkeslag.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

Hun kan godt tenke seg å bli AUFs neste leder. Det bekrefter hun. Men ut over det vil ikke Ina Rangønes Libak si så mye om at hun kan bli den neste lederen i AUF.

– Mitt fylke, Akershus, har nominert meg. Nå må valgkomiteen få ro til å jobbe og til å velge det beste laget, sier hun.

Flere kilder gir både overfor Aftenposten og NTB uttrykk for at 28-åringen kan bli den som overtar ledervervet etter Mani Hussaini. Sistnevnte bekreftet overfor Aftenposten lørdag at han trekker seg på AUFs kommende landsmøte til høsten.

En av dem som overlevde

Ina Libak er en av dem som er merket av Anders Behring Breiviks kuler. Minst fire avfyrte han mot henne. Hun overlevde fordi andre gjemte henne og la press på sårene hennes.

Nå ønsker hun ikke å si noe om hvordan Utøya-massakren har preget henne, men i tidligere intervjuer og i 22. juli-rettssaken ga hun detaljerte skildringer av hva hun opplevde.

– Jeg har gitt arrene mine navn. «Solidaritetsarret» og «Samholdsarret». Det er de fineste ordene jeg vet, uttalte hun i et intervju med Aftenposten i mai 2012, et snaut år etter at skuddene falt og i forbindelse med rettssaken.

– Alle opplever ting i livet som setter spor, men man kan gå videre og finne styrke. Man må fortsette å jobbe for dem man tror på, sa hun den gang.

  • «Nei, vi går ikke fra ham. Vi blir.» Samhold: Denne uken hørte vi historier som kan bli pensum i norsk historie.
Ina Libak ønsker ikke å være «Utøya-Ina».

Ikke Utøya- Ina

Da hun vitnet i Oslo tingrett ble hun spurt om hvordan hun, som ble skutt i kjeven, fikk streifskudd på kinnet, ett skudd i brystet og muligens to i høyre og ett skudd i venstre arm, likevel klarte å fremstå så positiv og full av livsmot.

– Du virker godt over gjennomsnittlig positiv, uttalte aktor Svein Holden.

– Takk. Men jeg skal ikke legge skjul på det. Utryggheten er blitt en del av livet, svarte hun.

Samtidig ga hun uttrykk for at hun bare var Ina.

– Jeg er ikke Utøya-Ina. Jeg er en vanlig jente som 22. juli tok oppvasken, så skjedde dette med meg – men det er ikke meg, sa hun.

Tilbake på Utøya i august i fjor: Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet, AUF-leder Mani Hussaini og Ina R. Libak.

Skutt inne i kafébygget

Hun sto over oppvasken i kaféhuset på Utøya de hun hørte de første skuddene. I ettertid har hun gitt uttrykk for at hun ikke husket hvor terroristen sto da han skjøt på henne.

Men i politiavhør har hun lest at han sto over pianoet og skjøt ned på henne og de andre som hadde gjemt seg bak det. Om hun ikke husket akkurat det, gjenga hun i rettssalen andre ting som hadde brent seg inne i hukommelsen hennes.

– Jeg husker alle skuddene som traff meg, men slik jeg husker det, så ble jeg først skutt i armene. Da tenkte jeg at dette kunne jeg overleve. Så ble jeg skutt i kjeven. da tenkte jeg at det var litt mer alvorlig. Så ble jeg skutt i brystet. Da tenkte jeg at dette dør jeg av, fortalte hun i retten den gang.

Ina Libak (t.v.) satt i august 2017 i juryen i Si; Ds skrivekonkurranse sammen med Torbjørn Røe Isaksen Rode Margrete Hegstad.

Kan bli «AUF-Ina»

I oktober 2018 kan hun bli AUF-Ina. Libak er i dag nestleder i sentralstyret og leder AUFs klima og miljøutvalg.

Hun er medlem av fylkestinget i Akershus. Der sitter hun også i hovedutvalget for utdanning.

Tidligere har hun vært folkevalgt i Averøy kommune i Møre og Romsdal og Ås kommune i Akershus. I august i fjor var hun med i juryen i SI; Ds skrivekonkurranse i Aftenposten.

Har du fått med deg disse sterke historiene fra Utøya?

Les mer om

  1. 22. juli
  2. Terror
  3. Anders Behring Breivik