Politikk

Dette gjør de i stedet for å møte Dalai Lama

Dalai Lama fikk gå inn til Stortinget gjennom hovedinngangen i dag, men nektes fremdeles å bruke lagtingssalen.

Dalai Lama møter om lag 30 stortingsrepresentanter og ungdomspolitikere i Stortingets kinosal fredag morgen.
 • Robert Gjerde
  Journalist

Klokken 9 fredag morgen fikk Dalai Lama lov til å gå inn hoveporten til Stortinget. Han ble tatt i mot på Løvebakken av lederen for Tibetkomiteen og en representant fra hvert av de politiske partiene.

Selv om presidentskapet lot Dalai Lamas følge på cirka 35 personer bruke hovedinngangen, har de likevel lagt en begrensning: De får ikke bruke Stortingets lagtingssal til å holde møte med stortingsrepresentantene.

Dette møtet ble derfor holdt i kinosalen i byggets 5. etasje.

Annet program

Statsministeren, utenriksministeren og stortingspresidenten har imidlertid sørget for å ha et annet program under Dalai Lamas besøk.

LES OGSÅ:

Les også

Feighetens hus

— Statsministeren har et svært tett program denne uken på grunn av regjeringens arbeid med revidert nasjonalbudsjett, veterandagen 8. mai og Høyres landsmøte til helgen som krever mye forberedelse, opplyser kommunikasjonssjef Trude Maaseide til Aftenposten.

Klokken 11.30 fredag åpner Høyre sitt landsmøte på Gardermoen.

Likevel har fem stortingsrepresentanter fra regjeringspartiet funnet plass i programmet til å møte tibetaneren: Michael Tetzschner, Heidi Nordby Lunde, Erik Skutle, Anders B. Werp og Peter Chr. Frølich. Også Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy er med blant de omtrent 30 politikerne som møter Dalai Lama.

Utenriksminister Børge Brende er i Etiopias hovedstad Addis Abeba i tilknytning til de pågående forhandlingene om konflikten i Sør-Sudan. Hans reise fortsetter til og med fredag, opplyser Utenriksdepartementet.

Dagens situasjon

Stortingspresident og tidligere leder av Tibetkomiteen på Stortinget, Olemic Thommessen, opplyser at han har møter på Gardermoen fra klokken 09.00 fredag.

Heller ikke Høyre-representant Ingjerd Schou, som sitter i Tibetkomiteen denne perioden, har satt av tid til å møte Dalai Lama. Hun deltar fredag på Høyres landsmøte, men sier at hun ikke ville møtt tibetaneren selv om hun hadde hatt tid.

— Jeg har møtt ham tidligere, i 2005, og det kan godt hende jeg gjør det igjen. Men dagens situasjon, med det vanskelige forholdet til Kina, gjør at jeg lander på en annen vurdering, sier Schou til Aftenposten.

- Ikke feige

Dalai Lamas fly ut av landet letter fredag ettermiddag, omtrent samtidig som statsminister Erna Solberg går på talerstolen på Høyres landsmøte.

LES MER:

Les også

Er Kinas behandling av Norge utslag av ren uvitenhet?

Solberg misliker karakteristikkene som er brukt av regjeringens handlemåte i Tibet-saken.

— Det jeg reagerer mest på er når noen sier at det er feigt. Vi visste det ville bli bråk, sier Solberg til Aftenposten.

— Er det noe som ikke er feigt, så er det å tørre å gjøre det. Det enkleste ville vært å si at jeg møtte Dalai Lama, shit i Kina og shit i klima, og si at Norge ikke skulle ha en rolle internasjonalt, vi kan være demonstrasjonslandet.

— Noen mener vi skal stå med flagget og rope høyt. Selv om ingen nødvendigvis lytter til det. Noen av oss mener at i en situasjon, der vi ikke har kontakt med Kina på det politiske plan de siste fire år, vi har vært i fryseboksen, så er det på tide at vi tar noen små skritt som bidrar til at vi kommer inn, utdyper Solberg.

Les også

 1. Håper på Dalai Lama-ja i siste liten

 2. Slik er Dalai Lamas program i Norge

 3. Ingen Dalai Lama i denne sal

 4. Dalai Lama får ikke møte noen regjeringsmedlemmer

 5. Tidligere UD-rådgiver advarer Regjeringen mot å la seg presse

 6. Vi spurte Ap-toppene: Bør regjeringen møte Dalai Lama?

 7. Hareide: – Naivt å tro at dette vil normalisere forholdet til Kina

 8. - Norge i hemmelige forhandlinger med Kina

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk