Politikk

Rødt fremmer mistillitsforslag mot Listhaug

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier partiet vil tvinge Ap og KrF til å ta stilling til om justisminister Sylvi Listhaug (Frp) kan fortsette.

  • og NTB
  • Alf Ole Ask
    Journalist

– Vi vil fremme dette mistillitsforslaget så snart som mulig. Det vil overraske meg dersom flertallet på Stortinget har tillit til justisministeren, særlig i lys av de skarpe reaksjonene som Facebook-posten hennes har skapt, sier Moxnes til NTB.

– Støre har sagt at hun nører oppunder hatet fra 22. juli og Hareide har sagt at hun må beklage og slette Facebook-posten. Reaksjonene har vært sterke fra mange hold og synliggjør at Listhaug ikke fortjener Stortingets tillit, mener Moxnes.

  • Støre: Solberg burde forlangt at Listhaug umiddelbart slettet innlegget

Støre:- Er det justisministeren som styrer statsministeren, eller er det omvendt?

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Aftenposten at han vil høre hva de andre partiene mener om et mistillitsforslag.

– Vi må ta rede på hva forslaget går ut på og hvem som ellers vil støtte det. Jeg tror ikke det er mange i Ap som sier de har tillit til Sylvi Listhaug, men her i Stortinget betyr tillit noe annet. Det betyr at vi er åpne for å fremme klar kritikk av Sylvi Listhaug, men når det gjelder mistillitsforslag, vil jeg gjerne høre mer om hva de andre partiene mener. Det gjelder ikke minst KrF som har vært det partiet som sikret flertall for denne Regjeringen, hva mener de? spør Støre.

– Så dere vil ikke støtte et forslag som dere vet vil bli nedstemt i Stortinget?

– Vi må ikke ha noe spill rundt disse spørsmålene. Klar holdning og klar kritikk og Sylvi Listhaug kjenner vi til. Det er hva Erna Solberg har latt skje her som er interessant. Har hun bedt henne om å slette dette og fått nei? Er det justisministeren som styrer statsministeren, eller er det omvendt? Det trenger vi å få svar på, sier Støre.

Ingen beslutning fra Ap

I en tale til Arbeiderpartiets landsstyre tirsdag, sa Støre at Norge i tiden etter 22.-juli-terroren sto sammen om å ta vare på dem som ble rammet, og om å bekjempe terrorhandlinger og hatet som «drapene på våre ungdommer sprang ut av».

– I dag har vi en regjering som rokker ved dette, hevdet Ap-lederen.

Slettet innlegget

Onsdag slettet Listhaug den mye omtalte Facebook-posten hvor hun blant annet skrev at «Ap mener at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Det skjedde etter at NTB scanpix på vegne av det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press ba justisministeren om å fjerne bildet fra sosiale medier på grunn av begrensninger byrået har satt for salg av bilder til politiske aktører.

– Jeg har nå slettet innlegget og bildet som ble lagt ut på fredag. Grunnen til dette er at de som har rettighetene til bildet i Norge, har gitt oss beskjed om at det ikke kan brukes i politisk kampanje. Det må vi selvsagt forholde oss til. Ønsker alle en fin dag videre, skriver Listhaug som en forklaring på at innlegget er slettet.

Les mer om

  1. Sylvi Listhaug
  2. Erna Solberg
  3. Rødt (R)