Politikk

Ti britiske familier som ønsker barn, får egg fra Runa Trones fra Bodø

Runa Trones (28) har ingen egne barn. Men hun har donert flere egg til britiske kvinner. Det første barnet blir kanskje født nå i januar.

Ideen om å donere bort egg dukket opp hos Runa Trones etter at en god venninne ble syk og ikke kunne få barn på tradisjonell måte.
  • Tine Dommerud
    Journalist

«Kjære hvem du nå er. Til den du personen du er blitt. Jeg håper du smiler og er lykkelig».

Slik åpner brevet Bodø-kvinnen har lagt igjen til eventuelle barn etter at hun donerte egg på en britisk klinikk.

Gjennom to sykluser har Trones tatt ut tilsammen 36 egg.

28-åringen vet ikke hvor mange av dem som er blitt befruktet og blitt til barn, men det kan hun få vite hvis hun vil.

Så reklame på undergrunnsbanen

Trones har bodd i London de siste åtte årene. Hun har studert historie, men jobber nå som prosjektleder i et stort firma.

At hun kunne bli eggdonor, dukket først opp i bevisstheten hennes da en god venninne ble syk og mistet muligheten til å bli mamma på tradisjonell måte.

– Litt senere satt jeg på undergrunnsbanen i London og så en reklame der en klinikk søkte etter eggdonorer. Jeg kontaktet dem, og de inviterte meg til et møte, forteller Runa Trones.

  • Katinka Thors (39) og andre single kvinner har ikke lov til å få assistert befruktning i Norge. Men nå er flere stortingspolitikere er på glid

Kommer selv fra en utradisjonell familie

I Norge går debatten om å tillate eggdonasjon nå for fullt før Regjeringen i løpet av våren skal legge frem en gjennomgang av Bioteknologiloven.

Sæddonasjon er tillatt i Norge. Men å donere egg er ikke lov, til tross for at de fleste europeiske land tillater dette:

Runa Trones kommer fra det hun beskriver som en fargerik familie med ulike familiekonstellasjonen. For henne har det aldri vært fremmed at en familie er noe annet enn mor, far og barn.

28-åringen er blodgiver, benmargsgiver og hun har signert på at hun er organdonor når hun er dør.

– For meg er det å være eggdonor bare en annen ting i rekken, sier hun.

Det er akkurat ett år siden Runa Trones kontaktet klinikken i London.

Første runde som eggdonor var i april. Da hadde hun gått gjennom flere intervjuer og en lang samtale med psykolog.

– Klinikken var nøye på at jeg skulle forstå hva jeg sa ja til. Hele tiden kunne jeg avslutte donorprosessen hvis jeg ville.

I samtalen med psykologen snakket de mye om hvordan Runa Trones eventuelt skal forholde seg hvis hun får egne barn.

– Vi snakket om hva jeg skal si til dem. De vil jo ha et eller flere genetiske halvsøsken i andre land.

Familien støtter valget om eggdonasjon

Søsteren til Runa Trones har to barn. 28-åringen snakket med henne om hva hun tenkte om at de ville ha fettere og kusiner de ikke kjente.

Trones har valgt å være åpen med sin familie hele veien.

– Søsteren min var positiv fra første stund. Pappa var litt usikker først, han summet seg litt, men etter en time syntes han også at det var en god idé.

Runa Trones var også gjennom flere medisinske tester før hun ble godkjent som donor. Det ble tatt blodprøver, og hun var gjennom et intervju der hun ble spurt ut om helsesituasjonen til alt fra søskenbarn til besteforeldre.

I Storbritiannia kan maksimalt 10 familier få barn med hver enkelt donors egg. Men eggdonoren kan selv sette en øvre begrensning.

Det ble laget en database med hennes profil med fysiske trekk som hårfarge og øyenfarge. Klinikken forsøker å matche egenskapene til Trones med dem som tar imot egget.

Kan få vite kjønn på barna

To ganger har 28-åringen vært gjennom en hormonstimulering slik at det er enkelt å høste eggene.

Trones har ikke hatt noen plager av hormonstimuleringen.

– Vet du noe hva som har skjedd med eggene dine?

– Nei, egentlig ikke. Det tidligste barnet blir eventuelt født nå i januar. Jeg kan få vite hvis noen er født, ikke dato, men måneden og om det er en gutt eller jente. Jeg kan kontakte klinikken for å få denne informasjonen, og det kommer jeg sikkert til å gjøre.

– Hva tenker du om at en kvinne sannsynligvis går gravid med et barn som har dine gener?

– Det er litt merkelig, men hva er familie? Og hvor viktig er gener? Jeg er ikke i tvil om at barnet vil føle at det hører til i den familien det vokser opp.

Runa håper at foreldrene til barnet vil være åpen om prosessen og hvordan de er kommet til.

– Jeg synes barnet har rett til å få vite det på samme på samme måte som adopsjon.

Får 750 pund for hver runde med egguttak

I brevet Runa Trones ble oppfordret av klinikken til å skrive til eventuelle barn da hun donerte egg, går det frem at hun er norsk, men at hun reiste til Storbritannia for å studere.

– Hvis barnet ønsker å kontakte meg eller familien min når det blir 18, er vi klare for det, og de skal få vite alt om vår familie, sier Runa.

I Storbritannia kan maksimalt 10 familier få barn med hver enkelt donors egg. Men eggdonoren kan selv sette en øvre begrensning.

– Hvor mye tjente du på donasjonene?

– Britiske myndigheter har bestemt hvor mye eggdonor skal få per syklus, og det er 750 pund, ca. 7–8 000 kroner. Dette skal dekke utgifter og eventuelt tap av arbeidstid.

– Hva om du selv ikke får barn?

– Enn så lenge vet jeg jo at mine egg er bra. Men om det skulle skje noe, så hadde jeg ønsket at jeg bodde i et land hvor det var tillatt med eggdonasjon, sier Trones.

– Det gjorde inntrykk på meg å lese om Tina i Aftenposten som måtte reise til et annet land for å få behandlingen. Det er å legge en ekstra belastning på disse kvinnene.

Les mer om

  1. England
  2. Bioteknologi
  3. Politikk
  4. Helse
  5. Barn og unge