Politikk

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at det har vært asylopprør i Ap

Gamle statsråder har kritisert og folk har meldt seg ut, men Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det ikke er noe opprør, bare et «pulserende partidemokrati.»

Jonas Gahr Støre kjenner ikke til asylopprør i Ap.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Tirsdag vedtok Stortinget med 66 mot 44 stemmer Aps fire forslag som vil gi alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til såkalt internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Internflukt betyr at de returneres til et område av landet som anses som tryggere enn det de kommer fra.

Partiet vil også innføre sårbarhetskriterier i vurdering av disse sakene.

Aps forslag ble av de fleste opposisjonspartiene hilst som en velkommen snuoperasjon, mens talere fra Høyre og Frp mente at Ap nå gjør en U-sving og forlater den strenge, men rettferdige asylpolitikken.

Les her: Nederlag for Regjeringen og Sylvi Listhaug om oktoberbarna.

Snudd - eller ikke snudd

Alle henviste de til de sterke signalene fra Aps grasrot som forklaring på at Ap nå la frem forslag som gir de unge afghanerne en ny sjanse.

Det har kokt og det har blitt vedtatt resolusjoner mot partiets politikk. AUF har vært på krigsstien. De tre veteranene, eks justisminister Kari Gjesteby, tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen, tidligere arbeidsminister Tove Strand og tidligere utenriksminister Bjør Tore Godal har alle protestert.

Avviser opprør

– Hvorfor måtte det et asylopprør i Ap til for at dere skulle snu i denne saken?

– Jeg er helt uenig med deg i begge premissene. Det har ikke vært et opprør i Ap. Det er et vedvarende engasjement for disse unge menneskene i vårt parti, og i store deler av samfunnet, svarer Støre.

Les dette: Her er grunnen til at alle snakker oktoberbarna

– Vi er et så stort parti at vi fanger opp disse signalene. Ap har ikke snudd, men gjennomfører det landsmøtet vedtok. Vi gjør det med grundighet, slik at sårbarhetskriteriet skal gjelde fremover og ett år bakover, forklarer han.

Et bål av vilje

– Er dette en oppfatning av situasjonen deles av dem om har protestert på sosiale medier, blant annet tidligere statsråder?

– Jeg lever i et parti som har et bål av vilje og et stort engasjement i verdisaker. De er på Facebook og gir uttrykk for sine meninger. Partiets styrende organer må ta beslutninger basert på mye informasjon og innspill fra medlemmene. Jeg er stolt av å være i et parti som har den type engasjement, sier han.

Støre mener at det som skjer av engasjement i Ap blir omtalt som «opprør» av opposisjonspartiene.

– Det tror jeg er uttrykk for at en mangler engasjement i egne rekker. De kjenner ikke igjen hva det vil si å ha et aktivt og pulserende partidemokrati, sier han.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Jonas Gahr Støre
  2. Politikk
  3. AUF