Politikk

Ap-ordfører: – Jeg tror ikke Ap-ledelsen skjønner helt hva de har satt i gang

Ap-ordfører Oddvar Myklebust ber Ap-ledelsen innstendig om ikke å reversere tvangssammenslåtte kommuner.

Flere Ap-ordførere henstiller nå Jonas Gahr Støre og Ap-ledelsen om ikke å reversere tvangssammenslåtte kommuner hvis det blir regjeringsskifte. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

  • Robert Gjerde
    Journalist

– Dette er håpløst, sier Sandøy-ordfører Oddvar Myklebust til Aftenposten.

– Jeg mener Ap-ledelsen ikke vet hva de snakker om. Jeg tror ikke de aner hvor mye arbeid vi legger ned i en kommunesammenslåing. Hadde de visst det så hadde de ikke foreslått reversering, fortsetter han.

På Sunnmøre har fire kommuner – Ålesund, Skodje, Ørskog og Sandøy – gått sammen om å lage en storkommune. Mellom disse ligger Haram, som ikke vil.

8. juni vedtar Stortinget at inneklemte Haram – og 10 andre kommuner – skal tvinges inn i en ny storkommune.

Myklebust er oppgitt over at hans eget parti har lagt seg på Sps linje i kommunereformen – med reversering.

Ap-ordfører Oddvar Myklebust

– Hvis det blir reversering så må vi starte helt på nytt igjen. Da rekker vi ikke å bli ferdig innen fristen, som er 1. januar 2020. Da må Ap utsette hele kommunereformen. Jeg tror ikke Ap-ledelsen skjønner helt hva de har satt i gang, sier Myklebust.

Harams Sp-ordfører Vebjørn Krogsæther sier det er aktuelt å be om reversering ved et regjeringsskifte.

Les også

Ap-høvdinger advarer Støre mot å reversere tvangssammenslåtte kommuner

– Det vil oppstå en alvorlig situasjon

Ap-ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, sier det vil oppstå en svært vanskelig situasjon» hvis Ap stanser sammenslåingsprosessen rundt Ålesund.

Eva Vinje Aurdal Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– En reversering vil først kunne skje ett år etter Stortingets vedtak. Det vil skape en helt umulig situasjon. Vi legger hver dag ned mye arbeid i å forberede og planlegge den nye kommunen. Det vil oppstå en alvorlig situasjon hvis vi så langt ut i prosessen må stoppe helt opp.

– Nesten en umulighet

Ap-ordfører i Marnardal, Helge Sandåker, sier det vil være «nesten en umulighet» å stanse prosessen. Marnardal, Mandal og Lindesnes går sammen til én kommune – mot Lindesnes’ vilje.

Ap-ordfører Helge Sandåker Foto: Martinsen, Jarle

– Vi er godt igang med prosessen. Vi har etablert en felles nemnd. Til høsten ansetter vi ny rådmann. Og så skal vi snu opp ned på alt dette om ett år? Det blir nesten en umulighet, sier Sandåker.

Ingen av disse tre ordførerne var delegater på helgens Ap-landsmøte. Heller ingen andre av Ap-ordførerne som i januar varslet opprør på Ap-landsmøtet om Ap-ledelsens reverseringsutspill var valgt til delegater.

Aurdal tror ikke kritikken hun fremmet i avisen var årsaken til at hun ble vraket som delegat.

– Men er det ikke rart at ordføreren i Ålesund ikke er delegat?

– Nei, det er mange hensyn å ta, bl.a. skal hele fylket være representert.

Aurdal opplyste før helgen at ingen fra Møre og Romsdal kom til å ta opp reversering i sine innlegg på landsmøtet.

– Det er nok et ønske om å fremstå samlet foran valgkampen. Derfor tas det andre hensyn nå. Det synes jeg er beklagelig, men slik fungerer demokratiet. Mange synes nok dette er en vanskelig sak.

Ap dropper mulighet for tvang

Under helgens landsmøte vedtok Ap, med et knapt flertall (162 av 300 delegater), å fjerne ordene «som hovedregel» fra programpunktet om dette.

Den nye formuleringen lyder slik:

«endringer i kommunestrukturen baseres på frivillighet og gode lokale prosesser».

Mens partiet tidligere åpnet for tvang i unntakstilfeller, betyr endringen at det aldri skal tvinges. Dette er på linje med Senterpartiets politikk.

Støre fikk i etterkant av voteringen spørsmål om hva som er forskjellen på Senterpartiets og Arbeiderpartiets linje når det gjelder kommunesammenslåing.

– Jeg har ikke Senterpartiets formuleringer i hodet, sa Støre, som understreket at Aps holdning nå er «frivillighet er vår linje».

Ap står fast på reversering

– Ap vil ikke forplikte seg å gjennomføre tvangsvedtak som er vedtatt med et knappest mulig flertall på Stortinget noen uker før stortingsvalget, sier Helga Pedersen (Ap).

– Om kommunene det gjelder vil søke om å få omgjort eventuelle tvangsvedtak er en vurdering den enkelte kommune selv må gjøre,

– Arbeiderpartiet er positive til endringer i kommunestrukturen der det er tilslutning til det i befolkningen. I et moderne samfunn er jeg overbevist om at resultatet blir best når de menneskene som skal leve i de sammenslåtte kommunene blir lyttet til.

– Jeg tror dessuten at fornuften er ganske jevnt fordelt i dette landet. Jeg tror ikke at de mennene som har sittet på bakrommet til Jan Tore Sanner og tegnet kart vet bedre enn innbyggerne i de kommunene som er foreslått tvangssammenslått, sier Pedersen som sier det er påfallende det ikke er lagt fram noen kriterier for bruk av tvang.

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Kommunesammenslåing
  3. Kommunereform
  4. Ålesund
  5. Marnardal
  6. Sandøy
  7. Arbeiderpartiets landsmøte