Politikk

- Mister fleksibiliteten

KrF mener det vil gå ut over fleksibiliteten til småbarnsfamilier hvis kontantstøtten fjernes.

Krfs May Helen Molvær Grimstad reagerer på at SV vil fase ut kontantstøtten. Hun vil øke støtten. MORTEN HOLM / SCANPIX

 • Anders Hedeman

SV har lenge vært motstander av kontantstøtten, en støtteordning til foreldre med barn mellom ett og tre år som ikke bruker offentlige barnehager.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) ønsker å fjerne kontantstøtten, og i stedet bruke pengene på fedre og unge mødre, skriver Dagbladet mandag.

SV har lenge vært motstander av kontantstøtten, og vil erstatte den ved å doble engangsstønaden. Denne stønaden går til mødre som ikke har opparbeidet seg permisjonsrettigheter gjennom arbeid. I dag får de 33.584 kroner.

— Jeg tror det er større aksept for å fjerne kontantstøtten hvis pengene går til å hjelpe noen av dem som nyter godt av den. Folk må ha forutsigbare rammer, og vi må bygge flere barnehager. Men ved å fjerne kontantstøtten får vi 1,4 milliarder kroner å bruke på andre velferdsreformer, sier Halvorsen til Dagbladet.

Vil øke kontantstøtten

KrF var forkjempere for å etablere kontantstøtten i 1997, og vil ikke gå på at den blir fjernet. De tror løsningen ligger i en økning av både kontantstøtte og engangsstønad.

— SV ønsker å bruke de samme pengene flere ganger, til forskjellige formål, sier May-Helen Molvær Grimstad (KrF), nestleder i Familie- og kulturkomiteen, til Aftenposten.no.

— Vi er sterkt imot at SV vil kutte kontantstøtten. Det er for få barnehageplasser i dag, og selv om vi nærmer oss målet for full dekning, frykter vi at mange av de som nyter godt av kontantstøtten vil forsvinne over i barnehagekøen hvis ordningen fjernes, sier hun.

Ifølge Soria Moria-erklæringen har regjeringspartiene bestemt at de vil fase ut dagens kontantstøtteordning når de oppnår full barnehagedekning. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at dekningen ved årskiftet var på 84 prosent, ifølge NTB.

- Går ut over fleksibiliteten

Grimstad mener det vil gå ut over fleksibiliteten til småbarnsfamilier dersom kontantstøtten fjernes.

— Mange småbarnsfamilier har en stressende og hektisk hverdag. Foreldre jobber til forskjellige tider, og de vet selv hvordan de vil løse hverdagen. Vi vil gi dem muligheten til å ta et halvt års avbrekk fra yrkeslivet og være sammen med barna, sier Grimstad.

Hun innrømmer at en kontantstøtte på 3000 kroner i måneden ikke er nok til å gi dem den valgfriheten, og understreker at KrF derfor har foreslått å øke kontantstøtten til 5000 kroner for ettåringer.

- Vil få aborttallene ned

Samtidig hilser KrF forslaget om å doble engangstønaden velkommen, fordi det kan senke abortallene blant studenter og unge.

— Det er vi helt klart for, og vi har foreslått det tidligere. Det er viktig at vi ikke reduserer muligheten for studenter og andre til å få barn tidlig, sier Grimstad.

Hun tror Regjeringen er tjent med å beholde kontantstøtten slik den er, all den tid det ikke er full barnehagedekning.

— De pengene de sparer inn på kontantstøtten, må de uansett bruke til flere barnehageplasser. I dag koster kontantstøtten 40.000 per barn for staten, mens en barnehageplass koster 40.000, poengterer hun.

Hun kritiserer dessuten Regjeringen for ikke å sørge for at antallet førskolelærere holder tritt med barnehagedekningen.

— Vi ser i dag at vi mangler mange tusen førskolelærere. Jeg synes det er helt utrolig at regjeringen ikke har gjort mer for å sikre flere pedagoger i barnehagene, sier Grimstad til Aftenposten.no.

 1. Les også

  SV vil fjerne kontantstøtten

 2. Les også

  Vil øke kontantstøtten

 3. Les også

  Navarsete åpner for <br/>å kutte kontantstøtten

 4. Les også

  Bondevik truet til seg kontantstøtte

SVs Kristin Halvorsen ønsker å erstatte kontantstøtten med å doble engangsstønaden til foreldre som ikke har oppnådd permisjonsrettigheter. Hun vil også at den skal gis ut i månedlige utbetalinger i stedet for et engangsbeløp. BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: «Vente-på-barnehage-støtte» er bedre enn kontantstøtte

 2. POLITIKK

  NYHETSANALYSE: Ingen har «barbert» kontantstøttepolitikken mer enn KrF

 3. POLITIKK

  Fire dager i barnehagen og én dag med kontantstøtte? I teorien blir dette mulig fra august

 4. POLITIKK

  Solberg: Det er ikke kontantstøtten som gjør at innvandrerkvinner er hjemme

 5. POLITIKK

  Ap vil fjerne rekordhøy kontantstøtte om de får makt. Sp kan stikke kjepper i hjulene.

 6. POLITIKK

  Barnas fødedato avgjør i hvilken grad familien blir kontantstøttemottagere.