I kveld kjemper Fabian Stang for sitt politiske liv

En av Høyres aller mest populære politikere, Fabian Stang (61), kan bli vraket av sine egne i kveld.

Fabian Stang gjør det klart at det ikke er aktuelt for ham å gjøre ordfører-comeback i Oslo etter valget i 2019. Dermed kan kveldens avstemning bli avgjørende for hans fremtid i politikken.

Det går mot en thriller av de sjeldne når Oslo Høyre klokken 18 i kveld skal avgjøre hvem som skal toppe deres stortingsliste i valget i september.

Fabian Stang vil i kveld ta kampvotering mot Michael Tetzschner (63) som nominasjonskomiteen har plassert på tredjeplassen, bak førstekandidat Ine Marie Eriksen Søreide og deretter Nikolai Astrup.

Taper han mot Tetzschner, velger Stang å ikke utfordre noen andre på listen, sier Stang til Aftenposten.

Etter det Aftenposten kjenner til, foregår det en mobilisering til fordel for begge kandidater.

Stang gjorde det best i uravstemningen

Begge står sterk i Oslo Høyre. Stang var en populær ordfører i Oslo fra 2007 til 2015. Tetzschner var leder i Oslo Høyre fra 2006 til 2012, har vært stortingsrepresentant siden 2009, og har markert seg som en verdikonservativ politiker.

Stang nådde altså ikke opp da nominasjonskomiteen i Oslo Høyre foretok sine valg. Stang ble plassert på åttendeplass. I dag har Oslo Høyre seks stortingsrepresentanter.

Og det til tross for at han i uravstemningen, der alle betalende Høyre-medlemmer i Oslo kan stemme, endte på en solid tredjeplass.

Vil ikke stille mot andre enn Tetzschner

Stang er nå statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Nominasjonskomiteen satte ham opp til kampvotering mot Stefan Heggelund, men det er ikke aktuelt, sier Stang til Aftenposten.

Samtidig gjør han det klart at han heller ikke er aktuell som ny ordfører i Oslo etter lokalvalget i 2019, dersom han ikke kommer inn på Stortinget.

Stang sier han ikke har noen strategi eller «bakkemannskap» for å bli valgt, til tross for at det foregår en mobilisering blant folk som vil ham på Stortinget.

– Nei, jeg skal heller ikke be noen holde noen støttetale. Jeg kommer nok til å si noen ord selv, men det blir det.

61-åringen sier han har fått mange oppfordringer om å stille på Høyres liste, men at han ikke skal på Stortinget for egen del.

– Det er Høyre jeg kjemper for. Og Oslo. Og for at Høyre fortsatt skal sitte i regjering.

Michael Tetzschner vil ikke svare på om han kommer til å utfordre en annen kandidat lengre nede på listen om han skulle tape voteringen mot Stang.

Har spurt vennene på Facebook

Slik forklarer han hvorfor han velger å utfordre kun Tetzschner:

– Listen er veldig god. Ine Marie Søreide og Nikolai Astrup er to veldig gode og naturlige toppkandidater. Og det er viktig både med unge, kvinner og folk med innvandrerbakgrunn. Den eneste som det er naturlig for meg å utfordre er Michael Tetzschner. Vi er like gamle, fra vestkanten og ganske like.

– Hvordan vil du takle å tape?

– Jeg har tenkt litt på det. Og har vel vært inne på at jeg kanskje vil føle en lettelse. Men «vinner» jeg, så skal jeg absolutt stå på.

– Har du ikke gjort noe som helst for vinne?

– Jeg har hatt en liten kampanje på Facebook, der jeg har spurt mine venner om de synes jeg bør stille. 5000 har støttet meg og bedt meg kjempe for å bli nominert, mens 500 mener jeg ikke bør det. Det synes jeg er veldig hyggelig.

Tetzschner: Sunt å måtte overbevise flere enn seg selv

Michael Tetzschner sier han ikke planlegger å holde noen tale i kveld.

– Jeg er enstemmig innstilt fra nominasjonskomiteen, og denne innstillingen kommer sikkert til å bli begrunnet utmerket, sier Tetzschner.

– Hva synes du om å bli utfordret ved kampvotering?

– Det er absolutt noe man må være forberedt på. Det er et grunnvilkår i demokratiet at hvem som helst kan stille på de postene man mener man bør ha, sier Tetzschner.

– Samtidig er det sunt at man må overbevise flere enn seg selv om at man bør ha et offentlig tillitsverv, mener han.

Tetzschner vil ikke svare på om det er aktuelt å utfordre noen av kandidatene lenger nede på listen dersom han skulle tape voteringen mot Stang.

– Hvorfor ønsker du å representere Oslo Høyre i fire nye år?

– Jeg ønsker å videreføre mitt engasjement for bedre balanse mellom offentlig og privat sektor, og vil bidra til å utvikle Høyres politikk. Jeg ønsker at vi skal gi stadig bedre vern til individet, alt fra personvern til at man ikke overkjøres av offentlig forvaltning. Dessuten vil jeg jobbe for lavere skatter som gir familiene mer valgfrihet.

Slik ser de øverste plassene på Oslo Høyre-listen fra nominasjonskomiteen ut:

1. Ine Marie Eriksen Søreide

2. Nikolai Astrup

3. Michael Tetzschner

4. Delt innstilling: Heidi Nordby Lunde og Kristin Vinje (dissens)

5. Mudassar Kapur

6. Delt innstilling: Stefan Heggelund og Fabian Stang (dissens)

7. Kristin Vinje

8. Fabian Stang

9. Mathilde Tybring-Gjedde

10. Astrid Nøklebye Heiberg