Politikk

Seks spørsmål om streik og arbeidsmiljøloven

LO, YS og Unio streiker i to timer i dag, i protest mot Regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov.

LO-leder Gerd Kristiansen liker ikke den sittende regjeringen generelt, og har mye å klage over til Robert Eriksson. Foto: Schrøder, Tor Erik

 • Gunnar Kagge

Busser står, kontorer stenges, skoler lar elevene gå hjem. Det kan bli kaos mellom klokken 14 og 16 onsdag. Tre av de store fagorganisasjonene streiker mot Regjeringen. LO, YS og Unio protesterer mot den nye arbeidsmiljøloven, mens Akademikerne misliker mange av forslagene selv om de ikke streiker.

Her erLOs argumenter mot midlertidige ansettelser

Her erRobert Erikssons argumenter for

1. Hvorfor vil hvem streike i dag?

Nesten alle de store fagorganisasjonene protesterer mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. De har hisset seg mest opp over bestemmelsene om midlertidige ansettelser og mulighet for å utvide den daglige arbeidstiden.

2. Hva er viktigst for ungdom?

Reglene for midlertidige ansettelser. Med dagens lov må arbeidsgivere ha en grunn for å ansette midlertidig, som at de trenger en vikar for en langtidssyk eller noen i mamma— eller pappapermisjon. Turisthoteller, bønder og andre som opplever store sesongsvingninger kan bruke midlertidig ansatte. Bedrifter som har helt spesielle og tidsbegrensede prosjekter kan også ansette midlertidig.

I Norge er litt under 10 prosent midlertidig ansatt, det har vært stabilt i mange år. Regjeringen vil ta bort begrensningene, slik at det blir mye lettere å ansette midlertidig. Arbeidsgiver skal kunne gi kontrakter på ett år, uten begrensningene i dagens lov. Men det er ikke lov å «bytte midlertidig» hvert år, uten at de som er inne får fast jobb. Og det er noen begrensninger på hvor mange som kan ansettes midlertidig.

LES OGSÅ:

Les også

Følg streiken minutt for minutt

3. Hvorfor gjør regjeringen dette?

Arbeidsgiverne har lenge ønsket mer fleksible regler for å få mer hensiktsmessig bemanning. Regjeringen er også opptatt av at folk som sliter på arbeidsmarkedet skal få en lavere terskel. Håpet er at arbeidsgivere vil ta sjansen på slike, dersom det ikke er for forpliktende.

Erfaring viser at mange som har midlertidig jobb får fast jobb.

4. Hvorfor er fagbevegelsen i mot?

De frykter at andelen midlertidige vil øke kraftig. LO og de andre mener grunnen til at mange midlertidige får fast jobb, er at andelen er såpass lav i Norge. I land med løsere regler er det færre som får fast jobb.

5. Hva er ulempen med å jobbe midlertidig?

Midlertidig ansatte mangler den tryggheten en fast jobb gir. Rent praktisk kan det være vanskelig å få boliglån uten garantert inntekt de neste årene. Det er en av hovedgrunnene til fast ansettelse er hovedregelen i arbeidsmiljøloven. Regjeringen sier at dette prinsippet står fast, også etter regelendringene.

6. Er streiken noe vits i?

Regjeringen får flertall for nesten alle forslagene sine i Stortinget. Venstre støtter det meste, men kan presse frem noen mindre forandringer. I forrige uke var det høring i Stortinget, uten at det kom frem noe nytt. Streiken er først og fremst en protest. Men før valget i 2017 kan Ap og andre partier love å forandre i alle fall noe i den nye loven.

 1. Les også

  Venstre med trussel mot Regjeringen

 2. Les også

  Arbeidsmiljølovens museumsvoktere

 3. Les også

  Ønsker fast jobb, men forstår at arbeidsgivere vil ha midlertidige

Les mer om

 1. Politikk
 2. Ungdomsavis

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Hollande bør stå fast

 2. ØKONOMI

  Derfor streiket 10.000 bygningsarbeidere

 3. POLITIKK

  Regjeringen presses til å vurdere endringer i arbeidsmiljøloven

 4. ØKONOMI

  Rødt vil forby bemanningsselskaper. – Har brudd på loven som forretningsmodell

 5. KOMMENTAR

  Meninger: Svekket jobbsikkerhet i sakte fremmarsj

 6. KARRIERE

  Kollegaen ble forfremmet uten at sjefen forklarte hvorfor. Eksperten har et klart råd.