Politikk

Ap-betalt rapport viser at skattekutt er ineffektivt

Skattelettelser er en dyr og ineffektiv måte å få ned ledigheten på, viser en SSB-rapport bestilt av Arbeiderpartiet. Frp-leder og finansminister Siv Jensen avfeier konklusjonen.

afp000798728-akQ5NFsAXs.jpg Foto: Larsen, Håkon Mosvold

 • Ntb

Aps stortingsgruppe har betalt Statistisk sentralbyrå (SSB) 50.000 kroner for å lage rapporten, skriver VG.

Beregningene viser at offentlige investeringer er hele 15 ganger mer effektivt enn skattekutt dersom målet er å skape arbeidsplasser, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Les også

Jensen gir resten av skattelettelsene til eierne

— Dersom pengene brukes på offentlig kjøp av varer og tjenester, så er det 70 ganger mer effektivt enn skattekutt, sier Støre.

Ap-lederen mener høyresiden i norsk politikk ikke kan dokumentere påstanden om at skattekutt over tid vil føre til økt aktivitet og dermed økte inntekter til fellesskapet.

— Dette er ingen nyhet. Jeg går ut fra at Støre har fått med seg at 86 prosent av det økonomiske handlingsrommet på statsbudsjettet har gått til alt annet enn skattelettelser, sier Siv Jensen til avisen.

Les også

Siv Jensen vil kutte i Skatteetaten: Innen to uker krever hun svar på hvilke kontorer som kan legges ned

— Vi har økt samferdselsbudsjettet like mye som vi har redusert skattene. Vi har ikke redusert skattene som et kortsiktig sysselsettingstiltak, men fordi vi trenger et konkurransedyktig næringsliv i framtiden, sier Jensen.

 • Interessert i politikk? Hør vår politiske podkast, Aftenpodden. Lytt og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
 1. Les også

  Ingen nye skattelettelser til folk flest

 2. Les også

  Så enige og så uenige er de om skatten

 3. Les også

  Jakten på de nest-rikeste | Trine Eilertsen

Les mer om

 1. Politikk