Jensen frir til kvinnene

GARDERMOEN (Aftenposten.no): Men valgforsker Bernt Aardal har begrenset tro på at det vil virke.

Siv Jensen mener det er en myte at Frp er et mannsdominert parti.

Les også:

Siv Jensen holdt et sterkt kvinnefokus i dagens tale til Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen fredag. Hun presenterte en rekke personer hun kalte sine hverdagsheltinner, og brukte historiene deres til å innlede om Frps hjertesaker.

Hun benyttet også anledningen til å slå et slag for likelønn, og lovet lønnsøkning for de underbetalte kvinneyrkene i offentlig sektor.

— Jeg er opptatt av å få frem at Frp også har mange kvinnelige sympatisører og velgere, sier Siv Jensen til Aftenposten.no om hvorfor hun valgte å fokusere på kvinner i talen.

— Har Frp vært for dårlige til å apellere til kvinnelige velgere?

- Det kan godt hende. Men jeg vil vise at Frps politikk er bra for alle. Det dreier seg bare om å få fjernet noen av mytene, som for eksempel at Frp er et mannsdominert parti, sier Jensen til Aftenposten.no.

Europeisk mønster

Valgforsker Bernt Aardal mener det ikke er noen myte at Frp er mannsdominert. I Aftenpostens siste partibarometer var 60 prosent av Frps velgere menn, og Aardal understreker at dette er en trend i de fleste partiene på høyre-siden av europeisk politikk.

— Det er en partitype som generelt apellerer mer til menn enn til kvinner, og vi har sett at det endrer seg lite selv om disse får en kvinne på toppen, sier Aardal, og viser til at Margareth Thatcher i hele sin periode regjerte over et klart mannsflertall.

Han sier at Frp siden valget i 2005 har fått en oppsving blant yngre kvinner, men at det ikke har endret bildet av et mannsdominert parti.

— Gjorde Jensen dette kun for å fri til kvinnelige velgere?

- Jeg har vanskelig for å gå inn i Jensens hode, men man tenker strategi i slike taler. Men når hun rekker ut hånden til underbetalte kvinner i offentlig sektor, så kommer hun med et budskap til en gruppe som ikke er partiets kjernevelgere, sier Aardal.

- Gjenkjennelig

Også Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle, mener talen var et kvinnefrieri.

— Men samtidig er sakene og problemkompleksene disse kvinnene (heltinnene, journ. anm.) reperesenterer gjenkjennelig Frp-politikk som vil aperelle til partiets velgere generelt, sier han.

— Tror du hun vil lykkes?

- Hun vil i alle fall bidra til å svekke inntrykket av Frp som en mannsbastion - gjerne også en mannssjåvinistisk bastion, sier Stanghelle.

Valgforsker Bernt Aardal mener det ikke er noen myte at Frp er mannsdominert.