Giske om Jan Bøhlers partibytte: – Jan behandles som en avhopper fra en sekt

Trond Giske går hardt ut mot angrepene partifeller har kommet med etter at Ap-veteran Jan Bøhler torsdag gikk over til Senterpartiet. Fredag kommer Raymond Johansen (Ap) med et nytt angrep.

Trond Giske (t.h.) reagerer på karakteristikkene partifeller har kommet med etter Jan Bøhlers overgang til Senterpartiet.

– Det er veldig trist at Jan Bøhler har meldt seg ut av Ap. Samtidig er det ille å se kommentarer hvor Jan behandles som en avhopper fra en sekt, skriver Trond Giske i et innlegg på Facebook fredag kveld.

Det skapte sterke reaksjoner blant flere sentrale arbeiderpartipolitikere da Jan Bøhler torsdag morgen offentliggjorde at han bytter over til Senterpartiet.

Trond Giske skriver fredag kveld at han hver uke spør folk om å bli medlem i Ap.

– Men hvor lenge blir de når de ser den harde tonen som brukes både mot partifeller og andre? Hvis vi ikke støtter hverandre, kan vi heller ikke forvente støtte fra velgerne. Et raust og inkluderende folkeparti, må behandle folk raust og inkluderende, skriver Giske.

Les også

Aftenpodden: Et usedvanlig bittert brudd!

Raymond Johansen med krass kritikk av Bøhler

Men fredag kommer nok en av Bøhlers tidligere partifeller med et angrep:

Aps byrådsleder i Oslo Raymond Johansen sier Jan Bøhler ikke tok kontakt med ham eller besvarte henvendelser og sjelden var til stede på partimøter.

– På et tidspunkt lurte jeg på om jeg skulle sende en savnetmelding på ham, sier Johansen i et intervju med VG.

Bøhler sluttet torsdag i Ap og gikk over til Senterpartiet, der han blir listetopp i Oslo ved stortingsvalget neste år. Stortingspolitikeren er kjent for sitt sterke engasjement for Oslos østkant, og har vært aktiv i debatter om gjengkriminalitet og sosial kontroll.

Jan Bøhler (f.v.), Raymond Johansen og Thorbjørn Jagland da Haakon Lie ble bisatt fra Samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfunn tilbake i 2009.

Men Johansen mener Bøhler ikke har brukt de kanalene han har i politikken for å fremme saker og forslag.

Ifølge byrådslederen har Bøhler verken ringt ham eller besvart henvendelser, og i svært liten grad stilt på møter i lokallag, fylkeslag og i stortingsgruppen.

– Det virker som om Jan mener ombudsrollen bare er å gå rundt å snakke med folk, uten å ta det folk snakker om tilbake til noen, uten å møte opp på partimøter, uten egentlig å være spesielt aktiv på Stortinget, sier Johansen.

Les også

Bøhlers sjokkovergang kan gi velgerskred fra Ap til Sp i Oslo

Bøhler bekrefter at han har prioritert «det utadrettede arbeidet» høyere de siste årene. Han viser blant annet til at han har engasjert seg i natteravnene, idretten og organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold).

– Jeg får flere henvendelser om å treffes hver dag, og prøver å finne tid til å stille opp. Det gir kunnskap om saker og forslag jeg i neste omgang kan følge opp i Stortinget, sier han til avisen.

– Partiene er ikke til for sin egen del, men for å være et redskap for velgerne. Dette har Senterpartiet sagt at de ønsker å støtte og fremme, og det betyr mye for meg.