Politikk

Ap vil kutte i konsulentbruken – sliter selv i Oslo

Arbeiderpartiet vil at staten skal redusere bruken av konsulenter med 2,4 milliarder kroner. I Ap-styrte Oslo har konsulentbruken økt de siste årene.

Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani sier staten bør redusere bruken av konsulenter med 2,4 milliarder kroner. I Ap-styrte Oslo har konsulentbruken økt de siste årene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

 • NTB

– Vi skal bruke skattebetalernes penger på velferd og bedre tjenester, og ikke på å feite opp kontoene til konsulentbransjen, sier stortingspolitiker Masud Gharahkhani (Ap) til Dagsavisen.

I sitt alternative statsbudsjett fra november omfordeler partiet nærmere 8 milliarder kroner i forhold til regjeringens budsjett. Ett av forslagene er å kutte 2,4 milliarder i planlagt konsulentbruk for å gi rom for flere ansettelser.

Staten brukte første halvår 1 milliard kroner mer på konsulenttjenester enn i samme periode i fjor, skrev Dagbladet i august. Mesteparten gikk til samferdsel og utvikling av programvare og IKT-løsninger.

– Vi må heller bruke pengene på å bygge opp egen kompetanse, det vil gi både billigere og bedre tjenester, sier Masud Gharahkhani.

I det alternative budsjett skriver Ap at Oslo kommune kan vise til innsparinger på rundt 1 million kroner pr. konsulent som byttes ut med en fast ansatt.

Men Oslo kommune har hatt en eksplosiv vekst i konsulentbruken siden Arbeiderpartiet, MDG og SV overtok byrådsmakten i 2015. I løpet av bare fire år har utgiftene til konsulenter økt med mer enn 50 prosent – fra 1,5 milliarder kroner i 2015 til nærmere 2,3 milliarder kroner i 2019, skrev NTB i september.

Les mer om

 1. Oslo kommune
 2. Konsulenttjenester

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Jernbanereform ga eksplosjon i bruk av konsulenter

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Danske sosialdemokrater vil sende asylsøkerne til tredjeland. Ap er uenig med partifellene.

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Ap kritiserte regjeringens Folkehelseinstitutt-kutt. Foreslo større kutt selv.

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Begge konkurrerer om å være best. Hvem gjør mest mot grensehandel og for lave bensinpriser?

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Oslo lager et alternativ til Akson. Mener det vil bli både bedre og billigere.

 6. POLITIKK
  Publisert:

  12 Frp-spørsmål som røper at Erna Solberg får en vanskelig høst