Politikk

Arendalsuka: Hva vil verden egentlig med Norge - og fire andre tema

Det blir en lang dag i Arendal på torsdag, med over 200 arrangementer. Her er vårt anbefalte utvalg.

 • Carl Alfred Dahl
  Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder
Torsdag er Arendalsukas travleste dag. Carl Alfred Dahl, nyhetsleder i Aftenposten, anbefaler litt elektrifisering, litt dans og mye politikk.

Klokken 07.30: Grønne havner – lønnsom landstrøm

Denne uken er det enklere å oppdrive gratis frokost i Arendal enn en overpriset middag på Karl Johan i Oslo.

Enkelte taler for å bli kvitt lukten av olje og fossile drivstoff, en kjent kilde til sjøsyke.

Når man samtidig får vite hvordan norsk båttrafikk er i ferd med å elektrifiseres, er det lite å lure på. Bellona er med, det samme er representanter fra Siemens, Høyre, SV, De Grønne og en statssekretær fra Nærings- og fiskeridepartementet. Hurtigrutens toppsjef Daniel Skjeldam vil også komme med sine betraktninger.

Ta turen til Eureka Kompetanse – ved vannkanten forbi østsiden av Pollen – for lave smørbrød og høy spenning.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H, i blå blazer) møter denne uken andre, nordiske kommunalministere på Island, og går dermed glipp av fellesdansen på Torvet i Arendal.

Klokken 10.30: Dans deg glad og varm!

Med mat og elektriske inntrykk fordøyd passer det godt med litt fysisk fostring. Lobbyister og politikere som danser kan i tillegg være svært underholdende.

På Torget viser instruktører fra Bølgen dansestudio frem noen enkle øvelser, før de leder en fellesdans. Alle kan bli med, lover de, og oppfordrer alle til å «la fengende rytmer drive deg».

Tesla-sjef Elon Musk elsker Norge, men det er usikkert på om han er spurt i Innovasjon Norges spørrerunde.

Klokken 11.00: Norge trenger verden – er det opplagt og kjent hva Norge kan tilby verden?

Mange nordmenn har et dårlig, nasjonalt selvbilde i verdenssammenheng, og har gjerne en hang til å gi meninger ekstra tyngde dersom de kommer fra en som bor i utlandet.

Dette selvbildet blir ikke nødvendigvis bedre av å høre hva 15 toppsjefer i 15 ulike land mener om hva vårt skarve rike har å tilby dem.

«Hvordan ser Norge ut i verdens øyne? Oppfattes vi som en myk mann, en sterk kvinne eller en robust viking?»

Spørsmålene ble stilt av Innovasjon Norge, som driver både med eksportfremmende og distriktsutviklende tiltak over det ganske land.

Svarene kan du oppleve på Langbryggen (på østsiden av Pollen). Passer det ikke klokken 11 er det en ny sjanse klokken 13.

Statsminister Erna Solberg (H) er flere ganger intervjuet av Harald Stanghelle. I ettermiddag blir spørsmålene skarpere enn noen gang.

Klokken 14.00: Erna Solberg i samtale med Harald Stanghelle

Statsministeren fra Høyre og Hordaland setter sjøbein og satser på å beholde balansen mens Aftenposten-redaktør Stanghelle fra samme fylke fyrer av sine svært gode spørsmål.

Stikk innom Aftenpostens Mediebåten (både sitteplasser ombord og ståplasser på bryggen) for å få det hele med deg, eller følg med TV-sendingen på [Aftenposten.no (legges også ut som opptak).

Som om ikke dét var nok, får statsministeren også noen spørsmål fra Aftenposten Junior-journalister.

Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v.) møter blant andre Siv Jensen fra Frp til debatt torsdag kveld.

22.15: Partilederdebatten

Det er vanskelig å komme unna dette punktet på en sådan dag.

Det ryktes at debattleder Jarle Roheim Håkonsen og Ingunn Solheim vil sneie innom temaer som ulikheter i samfunnet, den spesielle situasjonen på flere sider av Atlanterhavet – og hva er vel en partilederdebatt uten skatt?

Arendal kultur- og rådhus er stedet – om ikke du har en fjernsynsapp eller et fjernsynsapparat tilgjengelig. På Aftenposten.no vil du fortløpende kunne holde deg orientert om hvordan det går.

Straks debatten er ferdig, deler redaktør Harald Stanghelle sine betraktninger om hvem som klarte seg best og dårligst – på Aftenpostens Facebook-side.

Les mer om

 1. Arendalsuka
 2. Arendalsuka
 3. Innovasjon
 4. Innovasjon Norge
 5. Nærings- og fiskeridepartementet
 6. Skatter og avgifter
 7. Frokost