Ny måling: Stortingsflertallet skifter fra blått til rødgrønt

I Aftenpostens ferske partibarometer ligger det en god nyhet til Ap-leder Jonas Gahr Støre – og en skikkelig kalddusj til Frp-leder Siv Jensen.

Frp-leder Siv Jensen og Ap-leder Jonas Gahr Støre er begge i Arendal denne uken for å delta på Arendalsuka. Akkurat nå har Støre mest grunn til å smile.

Med partilederdebatten under Arendalsuka torsdag kveld, går samtidig startskuddet for den lange valgkampen frem mot 11. september neste år.

Det ligger an til å bli tett og jevnt. I en fersk meningsmåling som Respons har gjort for Aftenposten og Bergens Tidende, skifter stortingsflertallet – fra blått til rødgrønt.

Frp har gjennom høsten og vinteren opplevd en solid opptur på målingene, som har avtatt noe utover sommeren.

Nå kommer nedturen for alvor:

Partiet faller 3,4 prosentpoeng – fra 17,1 til 13,7. Bakgrunnstallene viser at det nå er langt flere Frp-velgere fra 2013 som setter seg på gjerdet enn det har vært de siste ti månedene.

Partiet har ikke hatt så svak oppslutning på Aftenpostens målinger siden oktober 2015 – før flyktningkrisen eksploderte for fullt.

Les også

Siv Jensen lover ikke at Krekar blir sendt ut med Frp i regjering

Frp: Vi vil øke

På Frps stand på torget i Arendal utelukker ikke parlamentarisk leder Harald T. Nesvik overfor Aftenposten at tilbakegangen kan ha sammenheng med at antall asylsøkere som nå kommer til Norge har sunket drastisk.

Han understreker imidlertid at det ikke nødvendigvis er noen enkel fasit på hvorfor Frp går ned.

Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, på partiets stand på Arendalsuka.

Partiet fikk en kraftig fremgang da migranttilstrømmingen var historisk høy. Nesvik medgir at «det kan være med på å påvirke» resultatet, men gjentar at han tror det er flere faktorer som spiller inn.

– Frp og Høyre kritiserer Ap for å være både uklart og vinglete for tiden. Men velgerne strømmer likevel til Ap, hvordan forklarer du det?

– Vi har hatt en sommer der det ikke er blitt diskutert politikk før nå i det siste. Når vi nå snart har Arendalsuka bak oss, og både agurktiden og brunsneglene er borte, håper jeg vi kan ta de virkelige store diskusjonene om velferdsstatens fremtid og tiltak mot ledighet. Det er en rekke ting vi vil gripe fatt i, og da kommer Frp til å få økt oppslutning på meningsmålingene, sier han.

Frp-velgere opp på gjerdet

Daglig leder i Respons Analyse, Thore Gaard Olaussen, sier den største endringen fra junimålingen til august er at en større andel velgere nå sitter på gjerdet og sier de ikke vet hva de vil stemme.

Han mener dette henger sammen med at det nettopp har vært sommerferie.

– Frp taper mest på dette. De mister oppslutning, spesielt fra velgerne som ikke stemte i 2013. Dette er en troløs gruppe, som Frp har hatt en del av i periodene de har ligget høyt på målingene, påpeker han.

I motsatt ende gjør Ap et byks – frem 3,6 prosentpoeng til 36,1 prosent. Partiet styrker seg ved å hente flere velgere enn de mister fra både SV, Venstre og Høyre.

– Målingen viser et knapt rødgrønt flertall etter at det har vært blått flertall i våre målinger helt siden Frp fikk et oppsving høsten 2015, sier Olaussen.

Høyre ligger nærmest uendret på 24,7 prosent – drøyt 2 prosentpoeng under valgresultatet i 2013.

Bemerkelsesverdig stabilt, mener valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU, som også mener Frp – tross nedturen – klarer seg godt.

– Innvandring er alltid en god sak for Frp når det er aktuelt. Nå har det havnet litt i skyggen igjen, og da faller Frp også noe på målingene. Men jeg synes de holder seg ganske godt, tross alt. De som sier at Frp nå er et litt bredere parti med flere bein å stå på, har nok rett i det, sier Jenssen, og legger til:

– Partiene må åpenbart ha en god strategi som immuniserer dem mot den vanlige – og fryktede – regjeringsslitasjen.

De tre rødgrønne partiene får, sammen med Miljøpartiet de grønne og Rødt, 85 mandater – mot 84 fordelt på de fire partiene som danner grunnlaget for den borgerlige regjeringen.

Hadde dagens måling vært valgresultatet, kunne Aps leder dannet en Støre-regjering – med knappest mulig flertall.

Les også

Ny måling: Nå er Støre velgernes statsministerfavoritt

Ap: Tydelig signal fra velgerne

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, kaller tallene i meningsmålingen «veldig inspirerende».

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng.

– Først og fremst skal Ap jobbe videre med de viktige sakene – med arbeid og integrering. Vi skal være forsiktig med å tolke enkeltmålinger, men vi har sett flere gode målinger for Ap, sier hun.

– Det er et tydelig signal fra velgerne om at Regjeringen er for passiv, og at de savner konkrete tiltak for å heve sysselsettingen og at det mangler gode tiltak i integreringspolitikken. Vi har jobbet for å finne de gode løsningene.

Solberg: Vi ligger godt an

Overfor Aftenposten sier statsminister Erna Solberg (H) at det er vanskelig å forklare akkurat slike bevegelser på målingene.

– Jeg tror ingen helt spesielle enkeltsaker avgjør dette, sier statsministeren.

Statsminister Erna Solberg (H) ble torsdag ettermiddag intervjuet av Harald Stanghelle og Aftenposten Junior om bord i Mediebåten.

– Tror du det er sammenheng mellom at Ap har snakket om at det er krise i landet, og at de nå har fremgang?

– Det er såpass mange positive økonomiske signaler nå, så at det skulle gi Ap særlig frem gang nå, tror jeg ikke. Nå kommer de første målingene etter en lang sommer. Og denne sommeren har ikke vært preget av nasjonal norsk politikk. Den har vært preget av en urolig internasjonal verden. Og det kan være at når det er urolig ute i verden, så søker man til de store partiene – mot dem som adresserer de utfordringene. Det kan være én av forklaringene.

– Men det er Arbeiderpartiet som får velgerne – ikke Høyre.

– Jo, men vi ligger godt an.

Les også

Disse tallene skal Ap plage Erna Solberg med i valgkampen

– Kan Frps tilbakegang skyldes at det ikke kommer særlig mange asylsøkere nå?

– Det kan selvfølgelig ha å gjøre med at asyldebatten har vært mindre enn for eksempel terror, Brexit, og de store internasjonale spørsmålene. Men en må se på trenden over lengre tid, sier Solberg.