Politikk

Tybring-Gjedde: - Frp sitter med ansvar for en utvikling jeg er veldig bekymret for

Christian Tybring-Gjedde vil helst snakke om de lange linjene i norsk politikk. For ham vil det si innvandringspolitikk.

I sin nye bok tegner Christian Tybring-Gjedde et dystert bilde. Boktittelen «Mens orkesteret fortsetter å spille» er en referanse til orkesteret på Titanic, som bare fortsatte å spille mens skipet sank. Slik mener han det er med norsk innvandringspolitikk også.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

— Innvandringen får følger i fremtiden for statens pensjonskasse, for sosiale ytelser, for helsevesenet. Det må vi snakke om. En gjennomsnittlig innvandrer koster mer enn en nordmann. Det må det være lov til å si.

Det sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Som vanlig er han ulastelig antrukket når Aftenposten møter ham. Også løsningen hans er av gammelt Frp-merke: Han vil begrense den fremtidige innvandringen til Norge kraftig.

I sin nye bok Mens orkesteret fortsetter å spille skriver han at Frp har skuffet stort på dette området i regjering. Han mener partiet «prioriterer symbolpolitikk fremfor å legge grunnlaget for et bærekraftig samfunn».

— For meg er innvandringspolitikk den viktigste saken. Det er den overordnede problemstillingen, siden det får følger for alle andre politikkområder.

- Du skriver at «Frps politikk på feltet ikke er til å kjenne igjen» og at dere frivillig har påført dere en tvangstrøye?

— På skatter og avgifter har vi fått til en del i regjering, vi prøver. Men jeg er opptatt av det store bildet. Vi sitter med ansvar for en utvikling som jeg er veldig bekymret for, svarer Tybring-Gjedde.

Han legger til:

— Men det skaper ikke akkurat noen livsgnist å fortelle at det går til helvete.

Tybring-Gjedde kommenterer den nye boken. Se video

Sandberg ikke enig i kritikken

Selv om bare en liten del av boken handler om Frps regjeringsdeltakelse, har dette fått mye av oppmerksomheten de siste døgnene. Stortingsrepresentanten har funnet frem storsleggen. Han skriver at de som håpet på en «grunnleggende omlegging av innvandringspolitikken» med Frp i regjering, har grunn til å være skuffet.

— Gitt at dere sitter i en koalisjonsregjering, som også er i mindretall, hvordan kunne det vært annerledes?

— Det handler om hvilke krav vi skal stille. Vi må kompromisse på noe. Dermed handler det om prioriteringene. Ved å vektlegge andre ting, kan man også få et annet sluttresultat. Men også jeg ser at vi har en regjeringsplattform å forholde oss til, sier Tybring-Gjedde.

LES OGSÅ:

Les også

Tybring-Gjedde fillerister sitt eget parti i ny bok

Frp-nestleder Per Sandberg er ikke enig i elendighetsbeskrivelsen.

— Min gode venn Christian tar feil! Han er utålmodig, men han har ikke fulgt med i timen. Regjeringsavtalene inneholder en betydelig innstramming, sier Sandberg.

Han viser blant annet til lukkede mottak, raskere utsending og 24-årsgrense ved ekteskapsinngåelse.

— Men: dette er ikke nok. Det er både stortingsgruppen og ledelsen i Frp klar over. Men det var det vi fikk til. Man kan bare tenke seg til hva situasjonen ville vært uten Frp, sier han.

I Frp er det ellers liten lyst til å kommentere påstandene fra Tybring-Gjedde. Alle Aftenposten har snakket med, viser til Sandberg.

«Jeg har ikke lest boken og finner derfor ikke grunnlag for å kommentere den», uttaler Atle Simonsen, leder i Fremskrittspartiets ungdom.

- Vi har en svak kultur

I boken legger Tybring-Gjedde frem en rekke forslag. Den røde tråden er at innvandrere som alt er i landet skal bli, mens innvandringspolitikken for fremtiden må strammes inn til å bli en av strengeste i Europa. Blant annet vil Tybring-Gjedde forby det han kaller henteekteskap, altså at første- og andregenerasjons innvandrere finner seg partner i opprinnelseslandet.

— Vi er verdensmestre i toleranse i Norge, men vi har en svak kultur. Mange som kommer hit har med seg en sterk kultur, en familie- og klanstilhørighet. Mønsteret med å hente ektefeller bygger oppunder dette.

- Vil ikke et slikt tiltak også ramme mange andre som gifter seg med utlendinger?

— Du leter etter problemene nå, ikke løsningene. Vi må heller spørre: Hva er utfordringene? Så må vi finne løsninger på dem, også hvis det rammer for eksempel de norske mennene som gifter seg med thailandske damer, svarer han.

Et annet av forslagene hans er å knytte sosiale ytelser til asylsøkere opp mot at de blir værende i mottakskommunen og ikke flytter til Oslo eller andre store byer.

Mener religiøs frihet utfordres

Tybring-Gjedde trekker også frem avslaget på søknaden om muslimsk privatskole i Oslo som et positivt eksempel.

— Mange sier at vi må tillate dette av hensyn til religionsfrihet. Men nei, det trenger ikke være fritt frem. Nå sier til og med Utdanningsdepartementet i sitt avslag at vi kan ta integreringspolitiske hensyn. Vi har store innvandrergrupper som ikke praktiserer likestilling. Ytringsfriheten utfordres. Det er ikke religiøs frihet for konvertitter.

- Dette er jo en gråsone. Mye av dette er ikke ønskelige handlinger, men likevel ikke ulovlig. Hvordan kan man da gjøre noe med det?

— Vi må redusere tempoet i innvandringen kraftig. Det vil gjøre at disse gruppene fremover vil vokse relativt sett saktere sammenliknet med befolkningen ellers.

LES OGSÅ:

Les også

Frp vil behandle nordmenn i IS som landsforrædere

Thomas Boe Hornburg, politisk kommentator i Aftenposten, tror ikke boken vil kunne gjøre særlig skade på Frp.

— I verste fall påfører han partiet en skramme. Han er blitt en marginal figur i partiet og har ingen maktbase innad, noe som gjør det vanskelig å se for seg at han kan stille seg i spissen for et opprør mot partiledelsen. Men han snakker til en del av Frps velgere, sier Hornburg.

Står på Frps program

Etter at Christian Tybring-Gjedde i fjor høst ba seg fritatt fra Frps stortingsgruppes linje i spørsmål om innvandring, forsvant han litt fra offentligheten. Det siste året har det vært stillere enn vanlig fra ham.

- Helt siden i fjor høst har mange lurt: hvor lenge blir du værende i Frp?

— Dere i mediene vil i alle fall ha meg ut, svarer en lattermild Tybring-Gjedde, før han mer alvorlig legger til:

— Jeg driver politikk basert på partiprogrammet. Det er andre i partiet som har kompromisset med det.

Men pinsen med partilogoen, som vanligvis sitter som klistret til jakkeslaget, mangler denne dagen.

Les også

  1. Ønsker seg leggspark fra grasrot-Frp

  2. - Jeg forstår Tybring-Gjeddes frustrasjon

  3. Frp-opprører dropper landsmøtet

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk