Unge Høyre-leder Tonning Riise går av

Unge Høyres leder og stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise går av, meddeler han på sin Facebook-profil.

 Kristian Tonning Riise går av som leder i Unge Høyre.

Kristian Tonning Riise skriver at han har gjort ting i sin ungdomstid som han skulle ønske var ugjort og at #metoo har vært en vekker for ham.

Tonning Riise var inne i sitt siste halvår som ungdomsleder og hadde gitt beskjed til sentralstyret at han ikke ville ta gjenvalg. Likevel valgte han torsdag å trekke seg.

Det lyktes ikke Aftenposten å få kontakt med Tonning Riise onsdag kveld etter at han hadde postet saken på Facebook.

Han har heller ikke besvart henvendelser fra Aftenposten torsdag.

Tonning Riise, som også er stortingsrepresentant for Høyre fra Hedmark, er ikke eksplisitt på hva han ikke skulle ha gjort i sin ungdomstid.

Og han understreker at det ikke foreligger noen «varsler» på ham.

Metoo har vært en vekker

Han la sent onsdag kveld ut en lengre redegjørelse på Facebook, hvor han blant annet skriver:

«Metoo-kampanjen har vært en vekker for veldig mange. Det har den også vært for meg. [...] Det har vært en fantastisk fin tid, hvor jeg har møtt mange av de beste folkene jeg kjenner.

Når jeg ser tilbake på ungdomstiden min er det mye jeg er stolt av, men det er også flere ting jeg skulle ønske at var ugjort. Ting man ikke burde ment eller sagt og relasjoner man ikke burde inngått. Det er det ikke mulig å gå tilbake på.

Det kan være utfordrende i en ungdomsorganisasjon, når man går fra å være en av mange medlemmer, til selv å være en av de som er litt eldre og har mer fremtredende verv. Jeg innser at jeg ikke har vært bevisst nok på den rolleendringen i sosiale settinger».

Han skriver videre:

«Metoo-kampanjen har gitt grunnlag for refleksjon, og jeg er blitt konfrontert med at medlemmer i Unge Høyre ved flere anledninger har reagert på min atferd.

Jeg vil understreke at det ikke foreligger noen varsler og at jeg aldri med vilje har forsøkt å oppføre meg ufint mot noen, men erkjenner at jeg ved flere anledninger har utvist for dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det».

Og han avslutter:

«Jeg har etter dette vært mer bevisst på egen oppførsel, men erkjenner at jeg ikke har vært god nok til å ta de riktige vurderingene man skal og bør kunne forvente i min posisjon i alle tilfeller.

Dette er derfor et viktig signal til de av oss som besitter lederroller at vi må gå i oss selv og tenke gjennom hvordan vi både skal ta ansvar og sørge for at en viktig opprydning ikke stopper opp.»

– Har blitt konfrontert med oppførselen

I en epost til NTB forteller generalsekretær Maria Barstad Sanner at hun er blitt kontaktet av medlemmer som har reagert på Riises oppførsel.

– Dette er episoder og oppførsel han har blitt konfrontert med, og jeg har vært tydelig på hva vi som organisasjon forventer av ham som leder, sier hun i eposten.

Generalsekretæren tilføyer at hun støtter hans beslutning om å trekke seg.

– Han har selv sagt til meg at han ved enkelte anledninger har utvist dårlig dømmekraft og ikke satt de nødvendige grensene som man skal og bør kunne forvente av personer i ledende posisjoner.

Sanner understreker at hun som generalsekretær ikke har mottatt varsler om ungdomspartilederen.

– Men dersom noen likevel har opplevd noe som er ubehagelig eller upassende i Unge Høyre, oppfordrer jeg dem til å ta kontakt med meg. Vi er en organisasjon hvor det skal være trygt å varsle. Alle skal oppleve å bli tatt på alvor og bli godt ivaretatt.

Fortsetter som før på Stortinget

Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, sier til NRK at han først onsdag fikk vite at Tonning Riise trekker seg.

– Jeg støtter Kristian i hans beslutning, sier parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland.

Helleland opplyser om at Tonning Riise vil fortsette som et av Høyres medlemmer i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Sandra Bruflot overtar som leder for Unge Høyre frem til ungdomspartiets landsmøte i juni.


Har du tips om denne saken?

  • Send e-post: las@aftenposten.no (NB: Ikke en sikker kommunikasjonsform)
  • For sensitivt materiale, bruk: Securedrop
  • Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal: 934 90 468

Aftenposten beskytter sine kilder.