Trond Giske trekker seg som Ap-nestleder

Trond Giske skriver søndag kveld på Facebook at han går av som nestleder, av hensyn til familien og partiet.

Aps nestleder Trond Giske trekker seg.

I en pressemelding opplyser Ap-leder Jonas Gahr Støre at han har bedt Giske om å gi seg.

– Jeg har i kveld blitt orientert av Trond Giske om at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg, og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen. Jeg vil i morgen redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Giskes beslutning kommer kvelden før Aps sentralstyremøte skal samles for andre gang på mindre enn en uke.

På mandagens møte, som starter klokken 13, kommer Giskes avgang til å bli tema.

Skrev innlegg på Facebook

Beslutningen tas etter gjentatte varsler om utilbørlig oppførsel fra nestlederens side.

Før jul beklaget Giske selv sin oppførsel. Men i etterkant har det kommet flere varsler til Arbeiderpartiet.

Etter først å ha fratrådt midlertidig, er beslutningen nå permanent. Giske skriver at han også stiller sin plass som finanspolitisk talsperson til disposisjon.

«Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske. Jeg har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om min beslutning», starter Giske innlegget sitt søndag kveld.

Ifølge Aftenpostens opplysninger ga Støre nestlederen råd om at han burde gå av allerede tidlig denne uken.

Giske sier på SMS, via en av sine medhjelpere, at nestlederen og lederen diskuterte dette mandag.

– Jeg har ikke diskutert dette med Jonas siden 1. nyttårsdag da vi ble enige om min midlertidige fratredelse.

Skriver det er av hensyn til familien

Giske skriver at han har tatt beslutningen av hensyn til familien, og belastningen de har vært utsatt for etter hvert som det har kommet frem historier og anklager de siste ukene:

«Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn.»

«Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss. Jeg er rørt og takknemlig for støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet og fagbevegelsen over hele landet. Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk. Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for», skriver han.

Bestrider fortsatt deler av varslernes historier

Nestlederen sier imidlertid fortsatt at han ikke kjenner seg igjen i alt det har blitt varslet om. Han vil fremdeles kjempe mot anklagene:

«Jeg håper også at min beslutning gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet. Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.»

Giske gir uttrykk for at han ikke anser sin tid i politikken som over.

«Det er 35 år siden jeg meldte meg inn i AUF og Arbeiderpartiet. Innsatsen for de sosialdemokratiske verdiene har fylt mitt liv siden den gangen. Mitt dype samfunnsengasjement gjorde at jeg valgte et liv for å slåss mot urettferdighet, for rettferdig fordeling og like muligheter for alle. Det vil jeg fortsette med. Jeg håper at min beslutning vil skape ro rundt det partiet jeg er glad i, og ser frem til at jeg etter endt sykmelding skal fortsette innsatsen for velgerne mine i Trøndelag og for Arbeiderpartiets politikk i årene som kommer».

Trond Giskes personlige rådgiver, Bård Flaarønning, sier at Giske ikke ønsker å gi noen kommentarer ut over det som står på Facebook.

Aftenposten var søndag kveld i kontakt med Jonas Gahr Støres pressesekretær som i en sms viste til den meldingen som alt var sendt ut.

NB! Podkasten Aftenpodden har Giske-spesial denne uken. Har du Spotify? Følg denne lenken. Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner. Bruker du Iphone? Følg denne lenken.