Politikk

Stortingspresidenten får refs av eget ungdomsparti

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Stortingspresident Olemic Thommessen (H). Dan Petter Neegaard

 • Dersom vi viser en økonomisk stormakt at Norge lar seg presse, kan det gi uheldige utslag også senere, mener Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy.

— Stortingspresidenten gjør feil i å ikke møte Dalai Lama. Det vil være et alvorlig feilsteg dersom regjeringen heller ikke gjør det, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy til Aftenposten.

Det har stormet rundt stortingspresident Olemic Thommessen fordi Stortingets presidentskap ikke vil møte fredsprisvinner Dalai Lama av hensyn til Norges forhold til Kina.

Ikke bestemt

Aftenpostens Harald Stanghelle kalte i en kommentar tirsdag dette forfeigt og ynkelig.

Nå får stortingspresidenten fra Høyre også kritikk fra egne rekker:

— Menneskerettigheter skal ikke bare være noe vi snakker om i festtaler. Vi må også støtte opp om menneskerettigheter når det er vanskelig. Jeg mener at næringsinteresser er viktig, men menneskerettigheter er viktigst, sier lederen i Unge Høyre.

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy. Olsen Olav

Utenriksminister Børge Brende sa fra Stortingets talerstol onsdag formiddag at det foreløpig ikke er bestemt om representanter for Regjeringen vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge i begynnelsen av mai. Men Brende advarte om at et slikt møte kan forverre et allerede iskaldt forhold til Kina.

Advarer mot knefall

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy kommer nå med en sterk oppfordring til Regjeringen om å møte den tibetanske åndelige lederen.

Han er enig i målet om å bedre forholdet til Kina, men mener dette hensynet ikke må gå så langt at det trumfer hensynet til menneskerettigheter.

— Hvis ikke vi, et av verdens rikeste, mest liberale og uavhengige land kan møte dissidenter, hvem kan gjøre det da? Hvis vi gjør knefall for autoritære regimer av næringsinteresser, hvilket signal sender vi til langt mer sårbare økonomier enn Norge? spør han.

 • Det er ingen som forlanger at Norge skal gå til frontalangrep på Kina hele tiden. Men hvis vi ikke kan snakke med personer som Kina ikke liker av hensyn til næringsinteresser, så betyr det i realiteten at det er Kina som bestemmer hvilke posisjoner Norge skal inneha.

Ny advarsel

Onsdag formiddag kom kinesiske myndigheter med en ny advarsel til norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Norge, melder NTB og Reuters.

Unge Høyre-lederen mener det ikke nødvendigvis tjener Norges interesser på sikt å gi etter for ønsket fra kinesiske myndigheter.

- Dersom vi viser en økonomisk stormakt at Norge lar seg presse, kan det gi uheldige utslag også senere, mener Sandøy.

Inn bakvei

Dalai Lama har vært i Norge ti ganger tidligere, og blir som regel invitert til å besøke både statsministeren og Stortinget.

Stortingspresidentent Olemic Thommessen begrunner sin avgjørelse om ikke å møte Dalai Lama med forholdet til Kina.

 • Jeg synes ikke det er en feig beslutning. Dette er ikke et knefall for Kina. Dette er et spørsmål om å ikke gjøre situasjonen mellom Kina og Norge vanskeligere, sa han til Aftenposten tirsdag.

Før påske foreslo Stortingets visepresident Kenneth Svendsen (Frp) å lose Dalai Lama inn på Stortinget via «en annen inngang».

Tibets åndelige leder kommer på privat besøk til Oslo om drøye to uker, fra 7. til 9. mai, på invitasjon fra Det Norske Nobelinstitutt, Karma Tashi Ling buddhistsamfunn og Den Norske Tibet-komité.

 1. Les også

  Flertallet mener politikerne må møte Dalai Lama

 2. Les også

  – Om Regjeringen møter Dalai Lama, kan konflikten med Kina fortsette inn i evigheten

 3. Les også

  – En avgjørende viktig sak for Kina

 4. Les også

  Feighetens hus

 5. Les også

  Slik blir han møtt i Europa

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Den lange marsjen | Harald Stanghelle

 2. POLITIKK

  Høyre utpeker Thommessens arvtager onsdag kveld

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Krypingen for Kina gir resultater

 4. POLITIKK

  Timene som felte Olemic Thommessen: KrF satte ned foten til slutt

 5. POLITIKK

  Thommessen vil ikke svare på om han føler seg som syndebukk

 6. KOMMENTAR

  Presidentens byggeklosser