Erna Solberg om Sandbergs private Iran-tur: – Man er jo alltid statsråd

– Han har gjort en feil ved at han ikke rapportere reisen. Det sa statsminister Erna Solberg om statsråd Per Sandbergs Iran-ferie da hun for første gang kommenterte den i dag.

Erna Solberg uttale seg onsdag formiddag for første gang om Per Sandbergs Iran-ferie.

– Per Sandberg reiste til Iran før han rapporterte det til Statsministerens kontor. Det er et brudd på regelverket, men han har vært mulig å være i kontakt med i den tiden han har vært i Iran. Utover det er det ingenting ved hans reise som forandrer Norges forhold til Iran, sa Solberg.

Statsministeren, som understreket at det ikke var noen tvil om at han burde ha meldt fra om reisen, opplyste at hun har visst om statsrådens forhold til den norsk-iranske kvinnen «en stund».

Sandberg var i Iran, som ledes av et regime som møter sterk kritikk for brudd på menneskerettigheter, sammen med Bahareh Letnes, som han nå omtaler som sin kjæreste.

Her bytter «lagleder» Erna Solberg ut Orkla-sjef Peter A. Ruzicka med Tine-sjef Hanne Refsholt.

På Norway Cup som lagleder

Statsministeren var onsdag formiddag lagleder for et fotballag med næringslivstopper på Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo. Næringslivslaget spilte mot et lag bestående av en rekke tidligere og nåværende norske idrettsutøvere, stortingspresidenten og noen artister. Hensikten med kampen var en felles markering av at selskapene vil mobilisere for å nå FNs bærekraftsmål.

I etterkant av kampen var de største mediene langt mer interessert statsministerens syn på Per Sandbergs ferietur enn om kampresultatet og spilltaktikk.

«Det er lov å gjøre feil i dette landet»

– Er en statsråd en ren privatperson på en reise til et regime som Iran?

– Han har ikke hatt noen møter med hverken næringsinteresser eller iranske myndigheter på reisen. Så det har vært en rent privat reise, men han skal altså melde fra om hvor han reiser, og det har han ikke gjort, sa Solberg.

– Er du enig i hans tydelige skille mellom ham som privatperson og statsråd?

– Man er jo alltid statsråd, men på denne ferien har han ikke utført noe statsrådsarbeid. Det har vært en helt privat reise, sa Solberg.

Solberg sa også at det er lov å gjøre feil.

– Per Sandberg har min tillit, og det er lov å gjøre feil i dette landet.

Kritisert for flere forhold

Bahareh Letnes kom til Norge som asylsøker, fikk opphold og er nå norsk statsborger. Hun har opprettet et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport. Det fikk flere opposisjonspolitikere til å reagere og spørre om fiskeriministeren blander politikk og privatliv.

Ifølge retningslinjene i «Håndbok for politisk ledelse» skal statsråder til enhver tid holde Statsministerens kontor (SMK) orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes, i tilfelle det oppstår situasjoner der det er avgjørende å oppnå raskt kontakt. Sandberg opptrådt altså ikke i tråd med dette regelverket. En av dem som omtaler det som viktig å følge disse retningslinjene er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Sandbergs eget departement trodde han var i Tyrkia.

Fiskeriministeren er også kritisert av sine egne for rosende omtale av Iran.

Fiskeriminister Per Sandberg.

Ingen direkte kritikk fra Solberg for å reise

Statsminister Solberg påpeker at Norges utgangspunkt har vært å være kritiske til Iran, men samtidig jobbe for å normalisere forholdet. Hun viste til at Norge har opphevet nesten alle sanksjoner mot landet og hatt flere politiske møter etter at Iran-avtalen ble signert i 2016.

– Skal man ikke reise til noen land på ferie som har menneskerettighetsbrudd? spurte hun retorisk.

Sandberg har tidligere understreket at Iran-turen var en privat feriereise.

Ber Sandberg levere inn telefonen

Sandberg tok også med seg sin egen telefon på ferien til Iran, noe PST sterkt fraråder, blant annet på grunn av faren for overvåking.

Da hun møtte pressen på Ekebergsletta, sa Solberg at SMK har bedt Sandberg om å levere inn telefonen.

– Vi har sagt at han må levere inn telefonene og annet for gjennomsøking etter dette. Det er litt ulik praksis i de ulike departementene, men på SMK tar vi ikke med telefoner til land vi vet driver med en del elektronisk avlytting.

TV 2 skrev tirsdag at PST har tatt telefonen til Sandberg for rutinemessig å undersøke den.

Statsministeren må svare på flere spørsmål

Pressen fikk bare anledning til å stille ett spørsmål hver til statsministeren, som skulle reise til Skien etter kampen.

Men Aps næringspolitiske talsperson Terje Aasland sendte onsdag et brev til Solberg med flere spørsmål hun snart må besvare. Ett av dem var om «reisen er planlagt og gjennomtenkt på en slik måte at reisen ligger innenfor sikkerhetsmessige akseptable rammer».

Aasland stiller også spørsmål ved mulige politiske konsekvenser av reisen og viser til at en norsk statsråd på reise – uavhengig av reisens formål – vil «ha stor
politisk interesse for Iranske myndigheter.» Derfor mener han også at reisen vil kunne bli en sak med konsekvenser for norske myndigheter.

Frp-leder Siv Jensen kommenterte onsdag Sandbergs reise for første gang i en epost til NRK onsdag.

– Jeg registrerer at Per Sandberg har vært på ferie i Iran. Dette endrer ikke på FrPs kritiske holdning til politikken som føres av regimet i Iran, skriver Jensen.

– Vi er svært kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Iran, spesielt den omfattende bruken av dødsstraff. Vi er også kritiske til Irans rolle i flere av konfliktene i regionen, skriver hun videre, uten å framsette verken kritikk eller støtte til Frp-nestlederens reise.